Fremover skal det være lovligt for tyske læger at hjælpe dødeligt syge patienter med at dø. Det har den tyske lægeforening besluttet, da et flertal ved en afstemning i denne måned stemte for at fjerne forbuddet mod, at læger kan assistere til selvmord.
Nyheden om de tyske lægers beslutning gør her i Danmark indtryk på formand for Det Etiske Råd, Anne-Marie Axø Gerdes:
- Vi planlægger at debattere aktiv dødshjælp og assisteret selvmord på et rådsmøde indenfor kort tid. Vi følger med i, hvad der sker i lande, som vi typisk sammenligner os med, og der er Tyskland selvfølgelig et af dem, siger hun til Radio4.
Lægerne i Tyskland har i mere end et år været under pres, da den tyske forfatningsdomstol med en skelsættende dom i februar sidste år slog fast, at mennesker har ret til at få hjælp til at udføre et selvmord smertefrit og sikkert.
Alligevel har det indtil nu været ulovligt for læger i Tyskland at yde den dødshjælp, som mennesker med svære lidelser juridisk har haft ret til. Med de tyske lægers egen ophævelse af forbuddet må en læge nu gerne skaffe medicinske midler til et selvmord, så længe den syge selv foretager den afgørende handling. Det er dog op til den enkelte læges samvittighed, om man vil hjælpe en alvorligt syg patient med at dø.
Primært til intern diskussion
Udviklingen i Tyskland giver ny inspiration til debatten i Danmark, mener Anne-Marie Axø Gerdes:
- Den proces, der har været i Tyskland siden dommen sidste år, og debatten dernede er selvfølgelig også noget, vi holder øje med. Men det er ikke altid sådan, at det, der er rigtigt i Tyskland, er rigtigt i Danmark. Men det giver da anledning til inspiration og til at se på det igen, siger Anne-Marie Axø Gerdes til Radio4.
Mens Det Etiske Råd, Lægeforeningen og de fleste medlemmer af Folketinget hidtil har været imod aktiv dødshjælp, hvor en sundhedsuddannet person giver patienten dødbringende medicin efter dennes ønske, forholder det sig anderledes blandt befolkningen. En måling foretaget af analyseinstituttet YouGov for Kristeligt Dagblad i 2017 viser, at hele 72 procent af danskerne vil legalisere aktiv dødshjælp.
Ifølge Anne-Marie Axø Gerdes, formand for Det Etiske Råd, skal man dog ikke forvente, at rådet kommer med en længere udtalelse på området lige med det samme:
- Der er kommet mange nye rådsmedlemmer til, som ikke har været med i den debat før. Så formålet er primært en intern debat, siger hun til Radio4.