Mens amorinerne bobler rundt i luften, og forelskelsen stadig spirer, er det ikke svært at blive enige om, hvad man skal bruge sin tid og sine penge på.
Men når hvedebrødsdagene ebber ud, kan det være svært at skulle diskutere pengesager. Især hvis det viser sig, at man er grundlæggende uenig i, hvordan penge og tid skal bruges.
De gamle klichéer, med at mænd synes, at kvinder køber for meget tøj og smykker, og at kvinder synes, at mænd køber for meget værktøj og maskiner, hænger ved.
Men uligheden i vores indkomstgrundlag kan også være med til at skabe uenigheder, siger kønsforsker ved Roskilde Universitet, Karen Sjørup.
- I to tredjedele af danske familier er det stadig manden, der tjener mest, og derfor synes han nok, det er ham, der har ret til at bestemme, hvordan pengene skal bruges, siger Karen Sjørup.
Derfor har mange danskere valgt at holde kærlighed og kroner adskilt og i stedet have hver sin økonomi. Det er ikke nødvendigvis et problem, men det giver dog visse udfordringer og begrænsninger.
Især hvis den ene part tjener mest, kan den anden føle det uretfærdigt, at man har et mindre budget til at bruge på sig selv. Og skal man ud i store investeringer, er det ikke altid smart at opdele økonomien.
Hvis det er det, der kan få parforholdet til at fungere, så er det en god idé. Men hvis man skal låne i banken, er det en dårlig idé, siger forbrugerøkonom Susanne Arvad.
- Når banken skal fastsætte en pris, kan man fremvise større sikkerhed ved to underskrifter frem for en, påpeger Susanne Arvad.
Hun peger især på tre ting, det er vigtigt at få talt om i tide, så man ikke ender med knas i både forhold og finanser.
1) Boligen
Hvor vi vælger at slå os ned, og hvor mange penge vi vil bruge på vores bolig, er en af de ting, der ofte kan ende i penge-skænderier. Det kan være svært at få enderne til at mødes, hvis den ene part vil bo i storbyen og den anden et sted på landet. Det er godt at være helt sikre på, hvad hinanden vil for at skabe en god base.
2) Arbejde
Hvordan skal indkomstgrundlaget for jeres deleøkonomi se ud? Hvor kritisk kan man tillade sig at være, hvis man er nyuddannet eller ledig og skal lede efter nyt job? Og hvor længe kan man tillade sig at være kritisk? Hvis man har brug for et særligt indkomstgrundlag for at leve, som man vil, kan det godt være, man må sige, at penge er penge, selv om det ikke er drømmejobbet i første omgang.
3) Ulykker
Hvad gør I, hvis den ene bliver uarbejdsdygtig eller dør? Selv om vi alle tror, vi bliver 100 år gamle, er det vigtigt at få sikret sin partners økonomiske grundlag, hvis uheldet skulle ske.
Fakta: Danske par og privatøkonomi:
- Danskerne er det folk i Norden, hvor flest par har valgt at have fælles økonomi.
- 79 procent af danskere, der har fælles økonomi, mener, det er en naturlig og tryg ordning i parforholdet.
- 5 procent af danskere med fælles økonomi i parforholdet mener, at de har en anden holdning til økonomi, end deres partnere har.
Kilde: Megafon, Politiken og TV2
/ritzau/FOKUS