Det er en populær kliché, at fitnesscentre lever godt af kunder, der ikke kan tage sig sammen til at opsige abonnementet, selvom de sjældent sætter sig på en kondicykel.
Men fitnesscentrene er ikke de eneste, der tjener på uopmærksomme kunder.
Tele- og tv-udbydere gør det blandt andet også, siger forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.
- Mange forbrugere køber i dyre domme tv-kanaler, de aldrig ser, eller en lynhurtig internethastighed, de aldrig bruger, fordi de glemmer at tage stilling til deres behov, vurderer Ann Lehmann Erichsen.
Vi glemmer simpelthen at holde øje med vores digitale budget, før det er lige ved at eksplodere.
De digitale pengeslugere bliver i disse år flere og flere og tæller for mange både et tv-abonnement, streamingtjenester til musik og film, smartphones, tablets, internetadgang og så videre.
Derudover er der penge til el og licens oven i.
- Det handler om, at man skal blive bedre til at bruge sin kritiske sans og spørge sig selv: Hvad har jeg brug for, og kan jeg nøjes med mindre? siger bankøkonomen, som foreslår, at man i hvert fald hvert halve år gennemgår sit forbrug og svinger kniven der, hvor der skal skæres, hvis behovet har ændret sig.
På den måde kan man måske spare tusindvis af kroner hvert år på sit forbrug.
En undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk har fået foretaget, viser, at tre ud af fire danskere betaler for flere tv-kanaler, end de har brug for. Spørger man tv-eksperten Keld Reinicke, er der fra et forbrugersynspunkt meget få gode argumenter for overhovedet at betale for en tv-pakke længere.
Hvis du i forvejen abonnerer på Netflix eller en anden streamingtjeneste og ellers betaler din licens til DR, kan du sandsynligvis sagtens leve uden en tv-pakke, mener Keld Reinicke.
- Med mindre du er sportsinteresseret og vil se fodbold, er der ingen gode argumenter for at smide 500 kroner om måneden efter en tv-pakke. Meget af det indhold, du får derfra, kan du streame eller se på DR's kanaler, siger han.
Keld Reinicke sammenligner tv-pakkerne med fastnettelefonen. Jo ældre du er, jo større sandsynlighed er der for, at du holder fast i et forbrug, du ikke har behov for. Derfor går tv-pakkerne, som vi kender dem i dag, en grum tid i møde. Om ti år vil markedet se helt anderledes ud, forudser han.
- Streamingtjenester kan dog ikke helt hamle op med den bekvemmelighed, som gammeldags flow-tv tilbyder, og på den måde har de traditionelle tv-udbydere stadig en fordel, men det er en stakket frist, siger Keld Reinicke.
- Nogle teleselskaber giver dig rabat, hvis du samler for eksempel bredbånd, telefoni og tv hos den samme udbyder. Måske giver de dig også adgang til en eller flere streamingtjenester som del af dit abonnement.
- Hvor hurtigt skal dit internet være? Jo færre du er i husstanden, jo nemmere kan du leve med en langsommere og billigere hastighed.
- Er du i familie med nogen, som har adgang til Netflix, Viaplay eller lignende, kan du måske dele udgiften til et fælles abonnement med mulighed for to eller flere brugere.
- Streamingtjenester har typisk ingen binding, så overvej at afmelde dem, hvis ikke du regner med at bruge dem i en eller flere måneder.
- Behøver du 30 tv-kanaler, eller kan du nøjes med en streamingtjeneste og DR's kanaler eller måske bare DR og TV2, er der en potentiel stor besparelse at hente. Meget tv-indhold på nettet er gratis.
- Væn dig af med at se tv i en periode, så både dit behov og tv-regninger kan blive mindre på sigt.
- Vent med at købe en ny smartphone eller tablet, til den gamle er slidt op. Du behøver måske ikke altid have den nyeste version.
Kilder: Ann Lehmann Erichsen og Consumer Reports
UDVID
/ritzau/FOKUS