Drømmen om et job i det vestlige Europa trækker ikke i særlig grad i polakkerne.
Tre ud af fire har ingen trang til at pakke kufferten og søge til Danmark eller andre EU-lande.
Det viser en meningsmåling - et såkaldt Eurobarometer - udført i samtlige 28 EU-lande for EU-Kommissionen. Det skriver Ugebrevet A4.
På torsdag 1. maj er det ti år siden, Polen sammen med ni andre lande kom med i EU. Og faktisk er den polske udlængsel lidt under gennemsnittet i EU - og samtidig mindre end danskernes.
Målingen gør dermed op med enhver myte om polakkerne som et folkefærd besat af udlængsel.
Arbejdsmarkedsforsker og adjunkt Jens Arnholtz fra Københavns Universitet har forsket i polakkernes arbejdsliv i Danmark. Han genkender det billede, målingen tegner.
- Man skal passe på med at gøre lysten til at rejse ud kulturelt betinget. Jeg tror ikke, polakkerne eller andre østeuropæere har en speciel indbygget lyst til at rejse ud, mens vi danskere er mindre mobile og stillestående, siger Jens Arnholtz til A4 og fortsætter:
- Udrejse efter job i andre lande handler i bund grund om, hvad man har af muligheder der, hvor man er, og hvad der er af muligheder i andre lande.
EU-borgerne er blevet spurgt, om de vil overveje at søge arbejde i et andet EU-land i løbet af de næste ti år. Hertil svarer 23 procent af polakkerne enten "Ja, helt bestemt" eller "Ja, formodentlig".
Blandt danskerne er andelen med tanker om at arbejde i udlandet 24 procent. Blandt borgerne i EU-landene er gennemsnittet 25 procent.
Når polakkernes udlængsel er på højde med danskernes, kan det skyldes, at mange polakker har fået styret lysten i løbet af de ti år, der - på torsdag 1. maj - er gået, siden EU blev udvidet mod øst.
Det oplyser Joanna Nestorowicz, som er vicedirektør for Center for Migrationsforskning ved Universitetet i Warszawa.
- Mange af de polakker, der ønsker at rejse ud, er allerede rejst - eller har været i udlandet og er kommet hjem igen. Der er slet ikke det samme potentiale i dag for udvandring, som vi så efter udvidelsen af EU mod øst i 2004, da mange polakker rejste ud - især til Storbritannien, siger Joanna Nestorowicz.
I Østeuropa er det ikke kun i Polen, at lysten til at arbejde i udlandet ligger under gennemsnittet for EU. Det gælder også i Rumænien, Bulgarien og Tjekkiet ifølge Eurobarometret.
Østrigerne er det folkefærd, hvori færrest gør sig tanker om at tage job i udlandet, mens svenskerne topper EU-listen over udlængsel.
På trods af den begrænsede udlængsel hos polakkerne er der alligevel ifølge Joanna Nestorowicz nu omkring 1,5 millioner polakker, der arbejder i udlandet.
I Eurobarometret oplyser 12 procent af polakkerne, at de arbejder, eller har arbejdet, i et andet EU-land i mindst et halvt år. Det er to procentpoint højere end det tilsvarende tal for danskerne, hvor andelen er ti procent.
Men hvorfor arbejder to millioner polakker i udlandet, hvis de egentlig ikke har så stor lyst til det? Hertil siger Joanna Nestorowicz:
- Der kan være stor forskel på, hvad folk siger i en undersøgelse, og hvad de gør i virkeligheden. Du kan i en undersøgelse være fuldstændig afvisende over for at tage job i udlandet, men pludselig står du måske i en situation, hvor du mangler penge til at få sat huset i stand, forsørge et barn eller betale for store medicinudgifter - og så ender du med at rejse ud alligevel.
Eurobarometret viser et tilsvarende paradoks hos rumænerne. Rumænernes lyst til at tage arbejde i andre EU-lande ligger under EU-gennemsnittet, mens andelen af faktisk udrejste ligger over gennemsnittet.