Ikke at kunne købe en smartphone til sine børn eller have penge til at bestille en pizza en gang i mellem betyder ikke, at folk er fattige. Men er der ikke penge til vintertøj eller medicin, så kan man tale om fattigdom.
Det mener mange danskere ifølge en undersøgelse i Ugebrevet A4.
Resultaterne overrasker flere forskere, som ugebrevet har talt med. De mener, at danskerne generelt er hårde i filten, når de vurderer fattigdom.
- Det er lidt tankevækkende, at 18 procent mener, man ikke behøver tre måltider om dagen eller medicin, siger forsker i fattigdom ved SFI, Lars Benjaminsen, til Ugebrevet A4.
Mens lektor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet, Jørgen Elmer, siger:
- Det overrasker mig, hvor lave tallene generelt er. Det afspejler, at man lægger stor vægt på nogle basale fysiske og sundhedsmæssige ting.
Undersøgelsen har spurgt over 2000 danskere, hvad der skal til, for ikke at være fattig.
82 procent mener, at der skal være penge til tre måltider om dagen. 81 procent mener, at der skal være penge til medicin.
Lavere ligger ting som fødselsdags- og julegaver, som 60 procent mener, at der skal være råd til for ikke at være fattig. Internet i hjemmet mener 54 procent, at der skal være råd til.
Helt i bund ligger medlemskab i et fitnesscenter, restaurantbesøg og udlandsrejser. Det mener mindre end 10 procent af de adspurgte, at der skal være råd til, for ikke at være fattig.
- Der sker ikke det store ved at måtte undvære en enkelt eller to af de her fornødenheder, men hvis folk må undvære 10, så begynder det at sætte mange begrænsninger, siger Lars Benjaminsen til Ugebrevet A4.
- Selv om det ikke alt sammen er livsnødvendigt, gør afsavnene, at folk ikke kan deltage i samfundslivet på lige fod med andre mennesker.
/ritzau/