En dansk statsborger kan se frem til 18 år bag tremmer i Libyen - et land, som er kendt for tortur og i flere tilfælde drab på indsatte i landet fængsler.
Jamal al-Hajis forbrydelse: Han har åbent kritiseret det libyske styre for at være udemokratisk og ikke tage hensyn til basale menneskerettigheder.
I Århus sidder Jamal al-Hajis ekskone, som frygter for hans fremtid:
»Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der vil ske med ham, efter hvad jeg har hørt om de meget brutale fængsler i Libyen. Jeg er meget ked af det og chokeret over, hvordan man kan få en så hård dom over at skrive kritisk om styret (i Libyen, red.),« siger ekskonen, der ønsker at være anonym, til Nyhedsavisen.
Det var på grund af ægteskabet med hende, at Jamal al-Haji i 1993 flyttede til Danmark, hvor han siden blev dansk statsborger.
Amnesty International Danmark er dybt foruroliget over sagen. Pressechef Ole Hoff-Lund siger:
»Det er fuldstændigt overdrevet, at han skal 18 år i fængsel. Han skulle slet ikke have været dømt, for det eneste, han har gjort, er, at ytre sig om menneskerettigheder og demokrati. Det kan man ikke bure folk inde for.«
Måske pres fra EU
Også Institut for Menneskerettigheder kritiserer dommen og frygter, hvad den danske statsborger vil blive udsat for i fængslet.
»Vi ved om Libyen, at der i forbindelse med fængslinger finder regelmæssige tilfælde af tortur og umenneskelig, nedværdigende behandling sted. Så der er en meget reel fare for, at Jamal al-Haji allerede er blevet eller vil blive udsat for en sådan behandling,« siger Hans-Otto Sano, fungerende direktør hos Institut for Menneskerettigheder.
Nyhedsavisen forsøgte torsdag forgæves at få en kommentar fra udenrigsminister Per Stig Møller (K), men ifølge Berlingske Tidende har Udenrigsministeriet længe forsøgt at få kontakt til Jamal al-Haji med henblik på at få ham løsladt. Libyen har indtil videre nægtet.
I øjeblikket arbejder EU på en stor økonomisk og politisk samarbejdsaftale med Libyen, der handler om landets naturressourcer. Det er uvidst, om aftalen vil indebære et krav om løsladelse af danskeren eller om menneskerettigheder generelt.
Frygter for hans liv
Imens sidder Jamal al-Hajis familie og venner tilbage i uvished. Ingen af dem har haft kontakt til ham, siden han for halvandet år siden blev arresteret i Libyen.
Jamal al-Hajis bedste ven her i Danmark, Berik Albidi, siger til Nyhedsavisen:
»Han siger og skriver bare, hvad han mener. Nu frygter jeg for hans liv.«