Ungdomsarbejdsløsheden i Danmark er de seneste tre år steget med en sådan fart, at den man må kigge til EU-lande som Irland, Estland, Letland, Cypern og Litauen, hvis man vil finde en lignende udvikling. Det viser tal, som Momentum har fundet frem til via EU’s statistiske kontor Eurostat.
Siden 2008 er antallet af arbejdsløse under 25 år således steget med 84 procent, så tallet i dag lyder på 59.000 arbejdsløse. En ’trist udvikling’, lyder det fra Professor Anette Borchorst fra Aalborg Universitet.
”Man risikerer at tabe en hel generation, som vi gjorde det i 80’erne. Vi ved, at selv når der kommer et opsving, så er det de nyuddannede unge, der kommer i arbejde. Har man først gået ledig i nogle år, er man ikke nær så attraktiv for arbejdsmarkedet. Derfor er det simpelthen så vigtigt, at de respektive 2020-planer løser det her problem. Man kan diskutere om rød eller blå plan er den bedste medicin, men vigtigheden af at få unge i arbejde lader sig ikke diskutere,” siger Anette Borchorst.
I bunke med gældsplagede lande
Ungdomsarbejdsløsheden i Danmark er på 12,7 procent. Det er næsten dobbelt så højt som arbejdsløsheden for hele den danske arbejdsstyrke, der ligger på 7,5 procent.
Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, ser de nye tal som et bevis for, at krisen ikke er overstået.
”Det er en udmærket illustration af, at vi er et af de lande, der er ramt hårdt af krisen. Kigger man på vækst og jobs, ligger vi i bunke med de mest gældsplagede lande i Europa. Derfor er det også en falsk melodi, at vi er kommet nådigt gennem krisen. Krisen er specielt gået ud over de unge, der ikke har noget på CV’et,” siger Lars Andersen.
Han oplister tre områder, hvor man skal sætte ind over for den stigende arbejdsløshed blandt unge.
”Det primære er, at få væksten i gang, hvis man vil skabe jobs. Det betyder investeringer, ikke nedskæringer. Det andet er, at alle unge skal have en uddannelse. Det tredje er, at man bør gøre noget særligt for at undgå dimittendledighed både for faglærte og folk med en videregående uddannelse,” siger Lars Andersen. [pagebreak]
V: 59.000 er et højt tal
Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, påpeger, at den procentuelle stigning i antallet af unge arbejdsløse afspejler, at arbejdsløsheden i Danmark steg fra et lavt udgangspunkt tilbage i 2008. Hun er enig i, at 59.000 arbejdsløse under 25 år er et ’højt tal’.
”Det er en udvikling, som både er bekymrende, og som vi har massivt politisk fokus på. Fordi det er vigtigt, at vi gør, hvad vi kan, for at unge mennesker kommer ud på arbejdsmarkedet,” siger Ellen Trane Nørby.
Hun peger på, at regeringen har iværksat en række initiativer for at holde ungdomsarbejdsløsheden nede.
”Vi har sikret os, at ungdomsarbejdsløsheden ikke stiger eksplosivt meget. Blandt andet ved at afsætte 2,4 milliarder til at oprette ekstra praktikpladser, indføre praktikpladsgaranti og genindføre skolepraktik for at sikre, at unge gennemfører deres uddannelse. Derudover har vi taget en række initiativer i forhold til at udvide ordningen med virksomhedspraktik, og vi har genindført isbryderordningen i forhold til at få unge akademikere ud på arbejdsmarkedet,” siger Ellen Trane Nørby.
Gi’ de unge et puf
Anette Borchorst understreger, at det er vigtigt, at puffe de unge i retninger, hvor deres arbejdskraft vil være efterspurgt.
”I øjeblikket forsvinder der jobs i industrien. Der, hvor der mangler arbejdspladser, er inden for servicefagene. Der har man så det problem, at en del unge ikke finder disse jobs særligt tiltrækkende. Men hvis man skal gå efter der, hvor væksten i jobbene finder sted, så er det oplagt, at der ligger en opgave i at få guidet de unge i den retning,” siger Anette Borchorst.