Dansk-tyskere: Løkke må stoppe DFs tyskerhad

Dansk Folkeparti er gået så vidt, at der må sættes en stoppe for nazi-udtalelserne, lyder det fra to fremstående iagttagere.
Jesper Langballe og DF-kollegerne må stikke piben ind, lyder det fra Romer og Matlok.
Jesper Langballe og DF-kollegerne må stikke piben ind, lyder det fra Romer og Matlok. Foto: Casper Dalhoff / POLFOTO

Dansk Folkeparti har hen over weekenden optrappet de verbale udfald mod storebror i syd, Tyskland.

Senest kalder Jesper Langballe landet en "en neurotisk nation, der bestandigt forfølges af sin fortids skygge."

Men nu har to danskere med tætte bånd til Tyskland fået nok.

Siegfried Matlok, der er chefredaktør på Der Nordschleswiger, mener, at statsministeren må sætte Dansk Folkeparti på plads.

"Det er hårdt tiltrængt, at Lars Løkke Rasmussen (V) kommer på banen. Ellers kan det misforstås i Tyskland, som om regeringschefen vil godkende sådanne udtalelser over for en meget vigtig partner," siger han.

Forfatter, debattør og reklamemand Knud Romer, der har skrevet bogen 'Den som blinker er bange for døden' om sin opvækst med en tysk mor, langer også ud efter regeringens manglende respons på de hårde angreb på den vigtige partner.

"Regeringens respons har ikke været i orden. Men det kan den jo heller ikke være, fordi DF jo er deres parlamentariske grundlag. De kan ikke sige, det de vil, de må synke skammen. Så de sidder med lorten, fordi det er Lene Espersen (udenrigsminister, red.), der må ud og slukke ilden," siger Romer.

Både forfatteren og redaktøren tror, at sagen endnu er så lille, at det tætte dansk-tyske forhold består, men beskyldningerne sårer følelserne i især det nordtyske område, fastslår Siegfried Matlok.

"Det gør ondt på mange tyskere, som synes, at de har gjort en stor indsats for både Europa og Danmark," siger han, og vurderer, at man skal tilbage til 1950'erne for at finde en større krise i det dansk-tysk sammenhold.

Knud Romer fastslår, at Dansk Folkeparti i hans øjne står alene med de hårde udfald. Tyskerhadet herhjemme er et overstået kapitel.

"Efter fodboldverdensmesterskabet i 2006 i Tyskland, kan man ikke længere trække nazikortet. Hvis man gør det, så trækker man bukserne ned på sig selv. Sket er sket. De mennesker, som bor i Tyskland i dag, har ikke det fjerneste med de ting at gøre. Tyskland har haft et opgør, der siger spar to. De har pisket sig selv med skorpioner i jeg ved ikke hvor mange generationer," siger Knud Romer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.