Rwanda, Slovenien og Nicaragua er blandt de lande, som har en bedre placering end Danmark på det årlige globale ligestillingsindeks fra World Economic Forum.
Rangeringen er baseret på fire parametre, men ser man udelukkende på forskellen mellem mænd og kvinders politiske magt, er Danmark faldet fra en 7. plads til en 29. plads og er dermed placeret efter lande som Sydafrika, Bangladesh og Cuba.
Årsagen til den lave placering starter ved de to regeringsrokader i 2014, hvor Helle Thorning-Schmidt (S) sad for enden af bordet i Statsministeriet. Men den ulige fordeling af ministerposter mellem kønnene er ikke blevet meget bedre under den nuværende regering.
- Den rokade, som er mest udslagsgivende for, at Danmark falder ned på listen, skyldes rokaden, hvor SF gik ud, men også den efterfølgende rokade, hvor Karen Hækkerup (S) blev direktør i Landbrug og Fødevarer, siger Venstres minister for børn, undervisning og ligestilling, Ellen Trane Nørby, og tilføjer:
- Mener jeg, at det er udtryk for dårlig ligestilling i Danmark, at Karen Hækkerup blev direktør for Landbrug og Fødevarer? Nej. Det mener jeg bestemt ikke, at det er, men det har haft den konsekvens, at Danmark under den tidligere regering, hvor tallene er indsamlet, er faldet fra en 5. plads til en 14. plads.
- Altså. Det er godt med data og internationale sammenligninger, men man skal passe på med at sige, at det så går skidt med ligestillingen i Danmark, fordi Karen Hækkerup blev direktør i Landbrug og Fødevarer.
Den mest ligelige regering, der nogensinde har været i Danmark, var den sidste regering under Lars Løkke Rasmussen (V)
- Når World Economic Forum opgør ligestilling i sundhed, handler det om, hvor lige kønnene er i forhold til levealder. Der er Rusland det mest ligestillede land i hele verden. De har et sundhedsniveau på cirka 55 år både for mænd og kvinder. Fordi der er forskel mellem mænd og kvinder i Danmark, ligger vi nummer 70 eller noget, og Rusland er bare top notch i ligestilling. De ligger nummer et.
- Som jeg også sagde til Socialdemokraternes ordfører i Folketingssalen i sidste uge. Hvis jeg var lige så useriøs, som jeg kan høre, at nogle er, når man kigger på de her tabeller, så kunne jeg godt have stået og sagt: Ja. Det her viser, hvor frygtelig den sidste regering var, så vi er blevet presset ned i ligestilling, men det gør jeg ikke.
Handler det ikke også om ikke at kaste med sten, når I selv bor i glashus, taget i betragtning af, at der er endnu færre kvindelige ministre i den nye regering end i den foregående?
- Nej. Det handler om at holde et ordentligt niveau i debatten og fokusere på det, ligestilling handler om - nemlig lige muligheder og ikke et eller andet millimeterprincip, som handler om, at der altid skal være en fifty-fifty fordeling alle steder. Hvis man tillagde det, så skulle man også se på de ministerier, hvor der faktisk er en overvægt af kvinder og fyre dem.
- Det er den helt forkerte politik, som handler mere om tabeller, end det handler om, hvordan vi sikrer, at alle mennesker, upåagtet om de hedder Lukas eller Line, kan nå så langt, som de har lyst til, og som deres evner, talent og flid rækker til.
Falder vi så ikke til et endnu lavere niveau næste år, når vi har endnu færre kvindelige ministre nu?
- Det må tiden vise. Den sidste Helle Thorning-regering havde 30 procent kvinder. Den nuværende regering har 29 procent kvinder. Den mest ligelige regering, der nogensinde har været i Danmark, var den sidste regering under Lars Løkke Rasmussen (V), hvor fordelingen var 47 procent kvinder. Det er udtryk for, at der er mange hensyn, som skal tages, når man sammensætter en regering.
- Der tror jeg også, at man er bevidst om, at det ikke kun er et spørgsmål om at få de bedste. Det er også et spørgsmål om geografisk og generationsmæssig repræsentativitet. Derfor er der flere hensyn, som gør sig gældende, når man sammensætter en regering, end når man har en ren rekrutteringsstrategi i et ministerium. Vi kan også se, at regeringer løbende har været sammensat på forskellige måder, uden at det nødvendigvis er et udtryk for manglende kompetencer det ene eller andet sted. Der er mange hensyn, der skal hænge sammen.
Af Ivan Mynster
Fakta om Global Gender Gap Report, World Economic Forum.
Siden 2006 har World Economic Forum årligt udgivet et globalt ligestillingsindeks. Det er baseret på fire parametre, der måler forskelle mellem kønnene i forhold til:
- Indtægt
- Uddannelse
- Sundhed
- Politisk deltagelse
Lande i top fem på indekset
1. Island
2. Norge
3. Finland
4. Sverige
5. Irland
Kilde: World Economic Forum, The Global Gender Gap Report 2015.