Ja, det kan godt se lidt mærkeligt ud, at en borger skal arbejdsprøves ganske få minutter om ugen. Men det er bydende nødvendigt for at kunne belyse de konkrete sager fuldstændigt.
Det mener arbejdsmarkedschef i Næstved Kommune, Torben Bahn Petersen, efter at Sjællandske mandag kan fortælle, at en handicappet kvinde fra Næstved blev sendt i arbejdsprøvning i fem minutter om ugen i ti uger.
Torben Bahn Petersen vil ikke forholde sig til den konkrete sag, men siger, at kommunen helt generelt kan igangsætte såkaldte ressourceforløb – der skal afklare om borgere med begrænset arbejdsevne eksempelvis skal i fleksjob eller på førtidspension – med kun få minutters praktik om ugen. Også selvom det er åbenlyst, at borgeren ikke kan komme til at arbejde.
- Sagen skal dokumenteres, for i modsat fald oplever vi ofte, at vi ikke får medhold i Ankestyrelsen, siger Torben Bahn Petersen til Avisen.dk.
Ankestyrelsen er øverste myndighed i sager om ressourceforløb og kan vælge af omstøde kommunens afgørelser.
Frustrerer vores medarbejdere
Desuden er sagerne ikke altid så sort-hvide, mener arbejdsmarkedschefen.
- Mange gange kan vi se, at hvis vi opbygger et tillidsforhold til borgere, der måske ikke synes, det er fedt at blive hjulpet tilbage på arbejdsmarkedet, så kan det give noget at starte med ti minutter i dag, og så en halv time i næste uge, siger han.
Men her er det 10 uger med fem minutter om ugen?
- Det er ikke helt sådan, det altid er, og det er nok ikke helt sådan, det er her. Det er en start, hvor borgeren arbejder videre derfra. Men derfor kan du godt risikere, at borgeren ikke kan, og det er jo det, der også skal afklares.
Men er det ikke meget maskineri at sætte i gang for at dokumentere en åbenlys sag?
- Jeg følger jo lovgivningen. Og det frustrerer da også vores medarbejdere nogle gange. Det er også det, de giver udtryk for her, siger Torben Bahn Petersen.
Vi kigger på, om vi gør det rigtige
Han forklarer, at han og kollegerne følger lovgivningen så tæt som muligt og overvejer, om der skal reguleres på arbejdsgangene.
Og det siger du, fordi man ville overveje at gøre noget andet i en anden lignende situation?
- Der er ikke to sager, der ligner hinanden, men det er klart, at vi konstant kigger på, om det er rigtige ting, vi gør, eller om vi skal gøre det anderledes.
Så det her kunne være et eksempel på, at man kunne gøre det anderledes i en anden lignende situation?
- Det skal vi kigge på, jeg tør ikke sige, at vi kan. Vi får ikke noget ud af, at vi ikke har belyst sagerne godt nok, hvis de ryger i Ankestyrelsen. Vi prøver at lægge praksis efter, hvordan Ankestyrelsen vurderer tingene.
Udefra set kan det godt se mærkeligt ud, at den her handicappede kvinde skal arbejdsprøves i fem minutter om ugen?
- Ja, men det er det da også. Men når vi snakker minutter, skal du se det som en indgang for borgeren til at komme ud på en arbejdsplads i trygge rammer, siger Torben Bahn Petersen.
Avisen.dk har flere gange fortalt, hvordan borgere bliver sendt i praktik med deres seng, som følge af reformen af førtidspension.
Vanvittigt
Beskæftigelsesordfører for SF, Karsten Hønge, havde håbet, at han havde set den sidste i rækken af disse sager.
- Men så kommer der noget så vanvittigt som det her. Jeg skal ikke med sikkerhed kunne sige, hvilken legemsdel, de tænker med i den kommune, men de skulle måske overveje at bruge et minimum af sund fornuft, siger Karsten Hønge.
Han erkender dog, at en del af ansvaret ligger hos politikerne selv, der er med til udforme de love, som kommunerne og Ankestyrelsen handler efter.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.