Camillas datter går ikke i offentlig vuggestue: "Det er opbevaring af børn"

Nogle gange er lykken for familiens mindste at gå i en af de for tiden meget omdiskuterede private pasningstilbud. (Foto: Modelfoto: SCANPIX arkiv)

Kritikken af de private dagtilbud er langt ude, mener Camilla Toft. Hun kunne aldrig finde på at sende hendes børn i offentlig institution.

De private dagplejere, vuggestuer og børnehaver er i skudlinjen.

Kritikken lyder blandt andet på, at de underbetaler pædagogerne og ikke lever op til kvalitetkrav, men kun har økonomisk vinding for øje. 

Men Camilla Toft på 40 år fra Køge-egnen mener, at kritikken er langt ude. Hun har selv sendt begge sine piger i private institutioner. Blandt andet for at slippe for bureaukrati i den offentlige:

- Jeg ser og hører fra forældre med børn i kommunale institutioner, at de ikke er tilfredse. Det er opbevaring af børn, og der går for meget bureaukrati i den, siger hun. 

Hendes ene pige, der nu er i skolealderen, har gået i privat dagpleje og børnehave. Og lillesøsteren på to et halvt år går nu i privat dagpleje og skal snart fortsætte i den private børnehave som søsteren.  

Ligegyldige læringsplaner

I dag diskuterer Folketinget Enhedslistens forslag om at sætte en stopper for privat børnepasning. 

Enhedslisten mener, at det stigende antal private børnepasnings-ordninger er problematisk, da private børnepassere ikke skal leve op til samme pædagogiske kvalitetskrav som de kommunale.

Camilla Toft har dog aldrig været bekymret over, at de private dagtilbud ikke på samme måde er underlagt de samme kvalitetskrav og læringsplaner som de kommunale tilbud. Tværtimod ser hun det som en fordel: 

- Min datters dagplejer har arbejdet med børn i over 25 år, hjemmet er rart, jeg er tryg ved hende, og min datter er glad og tilfreds. Det er vigtigere end de der læringsplaner, siger Camilla Toft. 

Pædagoger efter behov

Og at private dagtilbud kun har økonomisk gevinst for øje, giver hun ikke meget for.

Hun sidder selv i forældrebestyrelsen i den private børnehave, som hendes yngste snart skal starte i. Camilla Toft fortæller, at overskydende penge bliver lagt til side til kommende indkøb af redskaber, reparation af tag eller ansættelse af nye pædagoger.

- Der er ikke så langt fra tanke til handling i det private. Vurderer vi, at der mangler ekstra personale til børnene, så er det ikke en kamp at skulle få lov til at ansætte en ekstra pædagog. Det gør vi bare, siger Camilla Toft. 

Hun tilføjer, at der til gengæld ikke bliver brugt penge på ture til Zoologisk Have. I stedet tager de på stranden. 

Forældre er jo tilfredse

Camilla Toft mener, at politikere, der udtaler sig kritisk om de private institutioner, burde tage ud og besøge en. 

- Her er mere tid til børnene, da pædagogerne ikke er underlagt bureaukrati og stramme normeringer. Der er en venteliste på tre år til børnehaven. Det ville der jo ikke være, hvis vi forældre ikke var tilfredse, lyder det fra Camilla Toft.