Når du bipper dit rejsekort mod standeren for at tjekke ind, ved du sandsynligvis ikke, hvad du ender med at skulle betale, når du tjekker ud igen i den anden ende.
Spørgsmål om prisen på rejsen med rejsekort er nemlig blandt de hyppigste hos Rejsekorts kundeservice. Det viser en opgørelse fra Rejsekort.
Her får du afklaret nogle af de typiske spørgsmål og aflivet nogle af de misforståelser, som rejsekort kan give anledning til.
1) Hvordan kender jeg prisen på rejsen?
Du kan ikke bare lige regne dig frem til prisen, når du står på stationen og skal til at bruge dit rejsekort.
Men du behøver heller ikke at køre rundt i blinde.
- Det simple svar i forhold til pris er, at man skal bruge Rejseplanen. Den viser altid rejsekortprisen, forklarer Peter Degn, som er chef for Kundekommunikation hos Rejsekort & Rejseplan A/S.
Når du indtaster din rejse i Rejseplanen, fremgår rejsekortprisen. Ved at justere tidspunktet kan du også se, om der er billigere tidspunkter at rejse på.
Rejse du uden for myldretiden, kan det nemlig i nogle tilfælde gøres billigere.
Du kan også hoppe ind på Rejsekorts hjemmeside for at finde et prisoverblik - og en oversigt over, hvornår det er billigere. Her skal du klikke på "Prisblad for rejser".
2) Skal du tjekke ind igen?
På top-10 over de hyppigste henvendelser til Rejsekorts kundeservice er også generel vejledning til tjek ind og tjek ud.
Og hvordan er det nu lige, det er - skal man tjekke ind, hver gang man laver et skift?
- Det er vigtigt at tjekke ind, når man skifter til metro, for der er et tillæg på metrorejser, fortæller Peter Degn.
Det vil sige, at det koster 1,50 krone mere for rejsen, når den foregår med metro. Ekstraomkostningen er en del af finansieringen af Cityringen.
Ifølge Passagerpulsen, som fokuserer på passagererne i den kollektive transport og hører under Forbrugerrådet Tænk, er det faktisk vigtigt at tjekke ind ved alle skift mellem transporttyper.
- Man kan få en kontrolafgift, hvis man ikke laver nyt tjek ind mellem transportformer. Det gælder ikke kun for metroen, men også for skift mellem bus, S-tog og så videre, forklarer Gry Midttun, som er politisk rådgiver inden for kollektiv transport hos Passagerpulsen.
3) Kan du hoppe af og fortsætte rejsen senere?
Du er hoppet på bussen, men vil egentlig godt lige lave et hurtigt stop undervejs og købe et par lækre sager.
Kan du så undgå at betale billet to gange og bare fortsætte din rejse, når du stiger på igen?
Det kommer an på, hvor hurtigt dit ærinde er.
- Når man overstiger en halv time, så anser systemet det for at være en ny rejse.
- Hvis det til gengæld er inden for en halv time og fra samme lokation, så er det én rejse, siger Peter Degn.
Det gælder faktisk også, selv om du har tjekket ud. Tjekker du ind fra samme lokation igen inden for en halv time, kæder systemet det selv sammen til én rejse.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.