Danskere med hang til lav skat og en mindre offentlig sektor jubler ikke over ansættelsen af Berlingske Tidendes nye chefredaktør, Lisbeth Knudsen.
35-årige Sune Wæsel voksede op med Berlingske Tidende i sit barndomshjem. Da han flyttede hjemmefra, bestilte han sit eget abonnement og har holdt avisen lige siden. Få minutter efter ansættelsen af Lisbeth Knudsen mandag ringede han dog og opsagde avisen.
- Jeg skal ikke have noget fra Lisbeth Knudsen i min postkasse. Hun står for socialdemokratiske synspunkter, og det er noget pjat, at hun siger, hun er borgerlig. Jeg har ikke tillid til, at hun kan videreføre Berlingske Tidende, når hun ikke står for borgerlige værdier, siger Sune Wæsel, der arbejder som nordic business director hos TDC.
Lisbeth Knudsen ses som et overraskende navn, fordi hun af mange identificeres med sin fortid på det LO-støttede Aktuelt og som nyhedsdirektør på DR, en medievirksomhed, der er blevet beskyldt for at føre socialdemokratisk politik og have røde lejesvende ansat. Ifølge en ordknap Ralf Pittelkow, borgelig kommentator, er Lisbeth Knudsen ikke et oplagt valg til en borgerlig avis.
- Det første man tænker på, når man tænker på Lisbeth Knudsen, er ikke en stærk borgerlig profil. Det er hvad du kan citere mig for, siger Ralf Pittelkow.
Lisbeth Knudsen begyndte dog sin journalistiske karriere på Berlingske Tidende. Som 24-årig blev hun den yngste, kvindelige politiske redaktør og var på avisen i 15 år. Ifølge Dansk Kvindebiografisk Leksikon var hun kendt som borgerlig, og derfor vakte det opsigt, da hun i 1990 tog skridtet over på arbejderbevægelsens avis det Fri Aktuelt.
Politisk reporter Ole Birk Olesen ryster på hovedet af ansættelsen. Han har netop forladt Berlingske Tidende, fordi avisen ikke er er borgerlig nok.
- Det er en ubegribelig dumhed at ansætte Lisbeth Knudsen. Man kan sige nok så meget om, at hun er en dygtig journalistisk håndværker, men hvis læserne ikke har tillid til, at hun deler deres værdier og interesser, så vil de ikke holde avisen, siger Ole Birk Olesen, der er i færd med at starte en borgerlig net-avis ved navn 180 grader.
Han peger i stedet på Martin Krasnik som et oplagt chefredaktør-emne, tidligere Deadline-vært på DR2 og nu USA-korrespondent for Weekendavisen.
- Han er en af den borgerlige presses største talenter. Niels Lunde kunne ikke kæmpe avisens sag på TV, han lignede en våd hund, man kunne krølle sammen, siger Ole Birk Olesen om Berlingskes hidtidige chefredaktør.
Blandt journalister har chefredaktøren fået øgenavnet Niels Nogen-Lunde.
Kasper Elbjørn fra den borgerligt-liberale tænketank CEPOS vil ikke dømme Lisbeth Knudsen på forhånd.
- Hvis Berlingske Tidende skal tjene penge til Montgomery (Berlingskes ejer, red.), så kan det være, at hun er det rigtige valg. Men hvis Berlingske skal fungere som en borgerlig avis, så er det sært valg. Og jeg forstår godt, hvis nogen frygter, at hendes ansættelse er det værste angreb på avisens sjæl nogensinde, siger kommunikationschef Kasper Elbjørn.
Også Konservativ Ungdom har opsagt deres Berlingske abonnement, de overvejer nu, om Jyllandsposten skal være deres nye morgenavis.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.