Administration 

Blogger: Folk på kontanthjælp er blevet samfundets kasteløse

"Et land - og dets ledelse - skal dømmes på, hvordan de svageste behandles. Og her dumper Danmark," skriver Line Lazarus.

Line er kronisk syg og fanget på kontanthjælp som tusindvis af andre.
 
Hun er mønsterbryder, mor til to, næsten BA i religionsstudier fra Syddansk Universitet, bosat i Udkantsjylland - og en stemme fra samfundets nye bund.

SOMMETIDER NÅR politikerleden og kvalmen over det samfund, som vores regering er ved at skabe - eller afvikle, om man vil - uanede højder. I dag er én af dem. Jeg har det simpelthen fysisk dårligt, efter at have været på sociale medier og udsat for nyheder.

Jeg havde været på Facebook i meget kort tid, da jeg allerede var fuldstændigt væltet omkuld af væmmelse over vores system.

Blot to opslag skulle der til i min timeline:

Det første opslag var et livefeed-stream med Christian Danvill, som var fulgt af avisen.dk og DR.dk.

Christian har fået svar på sin klage i dag, en klage som har været flere år undervejs, og for rullende live-feed fik Christian ikke medhold i sin klage til domstolene over den gensidige forsørgerpligt som værende grundlovsstridig.

Denne afgørelse får potentielt altså ikke kun konsekvenser for kontanthjælpsmodtagere, men betyder sådan set, at ejendomsretten for almindelige arbejdere de facto er ophævet, hvis du kærester rundt med en kontanthjælpsmodtager - hvoraf vi lige husker, at 75 procent er syge mennesker, der er fejlplaceret på kontanthjælp. Voksne børn risikerer at få forsørgerpligt over sine forældre. Nu er "ægteskab" altså ikke længere en juridisk handling, men derimod et skøn - foretaget af jobcentret: og tro mig, alle os hernede på bunden ved allerede, hvad det betyder for retssikkerheden. Den findes simpelthen ikke.

Kærester du derfor rundt med en kontanthjælpsmodtager, risikerer du altså at blive "tvangsgift" og få forsørgerpligt over vedkommende. Kontanthjælpsmodtagere er blevet dette samfunds kasteløse.

Og ja, den skarpe læser vil naturligvis påpege at loven, pga massiv kritik, er afskaffet. Men lur mig, om ikke denne afgørelse baner vejen for en genindførelse.

DEN NÆSTE ting, jeg hæftede mig ved i mit feed, var, at ifølge en fremtrædende LA-politiker er uligheden i Danmark ikke værd at beskæftige sig med. Den er simpelthen ikke eksisterende.

Dermed afviser han, ved hjælp af meget få ord, mig, mit liv - og tusindvis af andre reformramtes livsbetingelser med et fingerknips. Det er den nye politiske, og i særdeleshed borgerlige, metode: man bekæmper de fattige, ikke årsagerne til fattigdom.

Man har afskaffet fattigdomsgrænsen (så er der ingen fattige), og straffer de hjemløse (det er jo deres egen skyld) og fængsler afviste asylansøgere (så er de af vejen, selvom de ikke har gjort noget kriminelt).

Derudover køres der skyld- og skam-kampagner, som er så ondskabsfulde og ublu - og sommetider endda personfikserede (f.eks ved, at politikere hænger helt almindelige borgere, som er politiske modstandere, ud på sociale medier), at jeg næsten ikke kan rumme, at det er lovligt for medlemmer af Folketinget at opføre sig på sådan en måde. På den anden side så har forkvinden for Folketinget en racismedom bag sig, så alt er tilsyneladende gangbart i dag.

DET ER smart ikke at anerkende fattigdom, for hvis den ikke eksisterer i ens bevidsthed, behøver man ikke forholde sig til den. Faktafornægtelsen og skamløsheden er ekstrem i denne tid.

Kirkens Korshær har i forbindelse med julen - for første gang siden 1938 - samlet ind til fattige danskere. Danskere som, primært på grund af fattigdomsreformerne, simpelthen ikke har til dagen og vejen.

De store hjælpeorganisationer fik over 40.000 ansøgninger om julehjælp, dertil skal lægges de mindre organisationer, de private initiativer og de lokale sogne.

Der bliver udvekslet mad og nødhjælp i hjælpegrupper på Facebook - Næstehjælperne har på få måneder fået over 14.000 medlemmer. Børn mangler vintertøj, alderssvarende almindeligt tøj og må melde afbud til fødselsdage, fordi de ikke har råd til en gave.

Mødre springer dagligt måltider over for at have mad nok til børnene.

Kvinder melder sig til Sugardating - prostitution - for at få råd til at betale regningerne, så de kan blive boende i en lejlighed som nu (fordi boligsikringen er skåret væk som følge af loftet) er for dyr - og der findes ikke billigere boliger at flytte i.

Kvinder, mødre, som skærer livsvigtig medicin fra for at få råd til madpakkerne til deres børn. Seneste eksempel fra min gruppe er en kvinde, som har skåret livsvigtig blodtryksmedicin og sukkersygemedicin fra, som ikke havde spist i flere dage, og som følge deraf nu er så dårlig, at hun næsten ikke kan bevæge sig ned til sin postkasse.

At en fremtrædende politiker så ublu og arrogant, endnu engang, stiller sig i fornægtelse af veldokumenterede konsekvenser af deres egen politik, falder mig for brystet. At jeg - og de tusindvis af andre, som efterhånden lever under så kritisable forhold, at det ikke er en velfærdsstat værdig, slet ikke anerkendes i dette samfund gør mig bange.

Det burde også gøre dig bange. For tro ikke, at politikerne vil se til din side, hvis du skulle blive alvorligt og/eller kronisk syg (normalt har man som lønmodtager blot 22 uger på sygedagpenge, inden du havner på kontanthjælp), ledig eller udsat for andre ting der gør, at du er uarbejdsdygtig.

Danmark kan, uanset hvad LA og resten af regeringen forsøger at spinne og newsspeake sig til og fra, bryste sig af en førsteplads i Norden - i fattigdom. Ekstrem fattigdom. Det er ikke noget at være stolt af. Og kan i høj grad tilskrives både forrige regerings sygedagpengereformer - og siddende regerings fattigdomsreformer.

Et land - og dets ledelse - skal dømmes på, hvordan de svageste behandles. Og her dumper Danmark. Både politikerne - og i høj grad den almindelige dansker, som har købt den del & hersk-strategi, som politikerne gennem de sidste 15 år har fået indført. Dem og Os. De hvide mod de brune. De rigtige mod de forkerte. De rige mod de fattige.

I dette land er det i løbet af de sidste år blevet sådan, at man kun bliver betragtet som et menneske, der fortjener værdighed, hvis man er en del af arbejdsstyrken. Vidnesbyrdet for dette kan læses i samtlige kommentarspor, når emnet omhandler kontanthjælpsmodtagere. Ansvaret (og i høj grad SKYLDEN) for ledighed og sygdom bliver placeret hos den enkelte, i stedet for at rette opmærksomheden på det åbenlyse: Sygdom er aldrig nogens skyld, det er livsvilkår, - og ledighed er et samfundsmæssigt problem, når der ikke skabes nye jobs. P.t. er der 10 ledige på opslåede job. Der kommer ikke flere jobs på markedet af at politikerne (og befolkningen) straffer og udskammer de ledige.

Det er ikke et såkaldt rigt land værdigt.

Og virkelighedsfornægtelse er ikke den rette vej!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

skilt med orientering om opholdsforbud
BREAKING

Smittetal i rekord: Yderligere 1191 bekræftede tilfælde

bamse og blomster på fortov
Krimi

Syv sigtelser mod

bilist efter dødsulykke:

Nu er han fængslet

Sangerinden LeAnn Rimes smiler og vinker
Kendte

Kendt sangerinde

smider tøjet  

mand med fuldskæg og tatoveringer på halsen
Krimi

Politiet efterlyser:

Har du set Daniel? 

Norsk bjergområde set fra luften
Krimi

Dansker dræbt

i Norge 

Nye Borgerliges Pernille Vermund med blå jakke
Nyheder

Vil indrykke

Muhammed-tegninger

i danske aviser

døde grise ligger i vejkanten
Krimi

Lastbil med 200 dyr

væltet - mange døde

cykel med barn i barnesæde kører forbi blomster på fortovet
Krimi

Flugtbillisten:

Mistænkt for at

sniffe gas

amerikansk flag på halv stang ved bygning
Corona

Smitten eksploderer

i USA

person hælder øl i et glas
Mad og drikke

Kritik af "alkoholfri" øl:

Kan være det rene gift 

skuespilleren Scarlett Johansson og komikeren Colin Jost i gallatøj
Kendte

“Dansk” Hollywood-stjerne

gift for tredje gang

folk tænder stearinlys udenfor kirke
Nyheder

Brasiliansk mor til tre

var blandt ofrene i Nice

Blomster på ulykkessted
Krimi

Dræbte femårig pige: 

Flugtbilist anholdt

Mette Frederiksen i profil
Corona

Mette Frederiksen:

Klar til flere restriktioner

Karsten Ree med arm om Janni ombord på yacht.
Corona

Karsten Ree syg og dårlig:

Frygter corona

Nyhavn set fra skyggesiden
Nyheder

Mulig rekord:

Varmt vejr på vej

Blå blink top toppen af politibil
Krimi

Par fænglset:

Dødsvold mod

eget spædbarn

En smilende Mia Wagner
Nyheder

Mia Wagner

STOPPER

Den franske præsident Emmanuel Macron på gaden i Nice
Nyheder

Macron: Frankrig er under angreb

Overview fra lufthavnen
Nyheder

Nu frarådes rejser til hele verden

Maria From Jacobsen
Nyheder

Politiet efterlyser 43-årig:

Hvem har set Maria?

Hilda Heick portræt
Kendte

Det vidste du ikke

om fru Heick:

Hildas hemmeligheder

Jeremy Corbyn nærbillede
Nyheder

Efter rapport om jøder:

Jeremy Corbyn 

suspenderet

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Regeringen vil indføre

kødfrie dage: Bare

ikke på Christiansborg

kvinde med rødt hår iført mundbind
Corona

Forsker bag forsøg med

mundbind: - Vi bliver

konstant kritiseret

politifoto af efterlyst mand
Krimi

Kendt af politiet

i forvejen: Jagten

fortsætter

kanyle og lille glas med influenzavaccine
Nyheder

Ældre og syge får

nej til influenzavaccine

komikeren Lasse Rimmer med briller og ternet skjorte
Kendte

Kendt komiker

trækker stikket

redningshelikopter i luften
Krimi

Pilot i redningshelikopter

generet af laserlys 

politistyrker foran kirke i Nice
Krimi

Tre døde ved

terrorangreb i Nice:

Kvinde halshugget 

billede af asteroide
Helt vildt

Værdifuld asteroide:

63.000.000.000.000.000.000 kr.

 

politi arbejder efter trafikulykke
Krimi

Mette F. fordømmer

flugtbilist: KUJON 

mundbind hænger på pegefinger
Corona

Krav om mundbind

møder modstand

elcykel med hvide dæk
Livsstil

Harley-Davidson

- nu som elcykel 

En knust rude set helt tæt på. Man kan se, at noget har ramt ruden midt i og den er splintret derfra.
Krimi

Hel by hærget:

Stenkaster amok

Sammensat foto af præsidentkandidaterne Joe Biden og Donald Trump
Nyheder

Trump henter ind

på Biden 

Nærbillede af Johnny Madsen med fedtet pagehår, gråt skæg og et par små nissefar briller. Han kniber øjnene lidt sammen.
Kendte

Nyt job til

Johnny Madsen

 Helmi Mossa Hameed er mørk i huden. Billedet ligerne et forbryder foto. Man ser ham forfra. Han hverken smiler eller ser sur ud. Han kigger direkte i kameraet.
Krimi

Eftersøgt flugtbilist

Har du set ham?

Nærbillede af Rasmus Paludan han kigger direkte ind i kameraet med et snedigt udtryk, Han er iført en ternet hat.
Nyheder

Paludan anholdt

i Tyskland

billeder fra stedet, hvor en femårig pige mistede livet. Man ser en politimand i grøn vest spærre af omkring den sorte bil og fortovet.
Krimi

Femårig pige dræbt

af flugtbilist 

Smykkedesigner Mai Manniche på den røde løber i forbindelse med en biograf premiere. Hun er iført en hvid blondetop og har sit lyse hår sat op i en hestehale.
Kendte

Ingen adgang i min

butik MED mundbind 

Præsident Macron holder tale til folket ved et skrivebord med det franske flag i baggrunden
Nyheder

Frankrig LUKKER ned igen

En bilkø hvor bilerne holder stille og passagerene testes for corona. Der er fire sygeplejerske der tester ad gangen.
Corona

Global corona-rekord:

516.898 smittede

på ét døgn

Mand sidder i mørke foran computerskærm
Nyheder

Pas på: Du deler

personlige oplysninger

med hackere

En dryppende vandhane. Den er i skindende stål og vasken i hvid porcelæn.
Nyheder

Vi sparer på vandet

som aldrig før

En test med rødt låg er ved at blive skruet på af et par hænder iført lyseblå plastikhandsker.
Corona

1017 nye smittede 

på et døgn

Modelbillede af en lille pige der sidder med benene oppe under sig og armene om benene og gemmer sit ansigt i knæene.
Krimi

Forvaring for overgreb

10-årig pige

Søren Brostrøm på pressemøde
Nyheder

Søren Brostrøm får nyt job

Næbillede af hane
Helt vildt

Kamphane dræber

politibetjent

Flammer i nærbillede
Krimi

Finder lig i brændende villa

Iben Hjejle med mørkt hår
Kendte

Iben Hjejle single igen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Ingen ekstra feriepenge

Peter Schmeichel og strandvejsvilla set fra vandet
Kendte

Prisen er 28 mio. kr:

Schmeichel sælger

strandvejsvillaen

Blink på politibil
Krimi

Skud mod café 

Mary og Frederik ankommer sidste år til deres egen prisoverrækkelse
Kongelige

Kronprinsparret:

Vilde med dans og socialhjælp

Kvinden E. Jean Carroll med mundbind
Nyheder

Trump slipper ikke:

Hænger på sag

om voldtægt

mette reissmann og jan swyrts poserer til tv-prisen 2017
Kendte

Kendt fra Luksusfælden:

Vil være overborgmester

i København 

Simon Kollerup på pressemøde efter nye aftale
Corona

Aftale om nye

hjælpepakker

på plads

mand med mundbind går på perron
Corona

Frustreret personale:

Passagerer nægter

at bære mundbind

Skuespilleren Nicolaj Kopernikus poserer for kameraet sammen med Birgitte Næss-Schmidt og to af parrets børn
Kendte

Dansk stjerne
er blevet skilt

to personer går på gaden i malmø
Corona

Fraråder kollektiv

trafik og butiksbesøg

båd sejler forbi vindmøller
Krimi

Drama i København:

Tre reddet fra

synkende båd

tv-værten Lene Beier i korte bukser ude i naturen
Film og TV

Lene Beier afslører:

Mere kærlighed på

vej til landmændene 

kvinde med åben mund testes for corona
Corona

745 nye

coronasmittede 

chinchilla ligger og kigger
Krimi

Dyrehandler anklaget

for vanrøgt 

En ambulance holder ved en smadret varevogn
Krimi

Voldsom ulykke

mellem tankvogn

og varebil

En masse sedler og mønter
Nyheder

Så mange penge

har danskerne i banken

Tre personer i en elegant stue med rødde vægge
Kongelige

Historisk:

Her møder kongen

sin uægte datter

En forretning med tøj og accesories
Nyheder

Flertal i Folketinget:

Udbetal feriepenge

inden jul

En mand sover med et vækkeur i hånden
Sundhed

Sov bedre

med en tung dyne

Trump med højesteretssdommer Amy Barrett
Nyheder

Trump får 

kæmpe SEJR

En kat hænger i et vindue, mens flammerne ses bag den
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud af 

brændende lejlighed

En mand taler i telefon foran et stort 5G-skilt
Nyheder

Fup og fakta:

Sådan vil 5G påvirke

din netforbindelse

En mand ryger en cigaret
Nyheder

Danske tobakspriser er steget

mindst i Europa 

Hegn foran Herstedvester Fængsel
Krimi

Efter Peter Madsens flugt:

Sikkerheden skærpes

Månen halvt fuld
Nyheder

Nasas opdagelse:

Masser af vand på månen

Ellen Trane Nørby taler på Venstres landsmøde
Nyheder

Tidligere minister

vil være borgmester

Frank Jensen og Annette Heick
Nyheder

Annette Heick:

Frank Jensen slikkede

også mig i øret

Kvinde podes for Covid-19
Nyheder

Over 1000 nye smittede 

Dildoer i forskellige størrelser og farver
Helt vildt

Pinlig fejl:

Sendte sit sexlegetøj

til genbrug