Administration 

Blogger efter Karina-sag: En kritisk presse er en forudsætning for retfærdig politik

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

DET HAR VÆRET lidt ud over det sædvanlige at overvære mediedækningen af Karina Pedersens bog Langt ude i hampen. Først har vi set, at de fleste af landets medier har valgt at anmelde bogen og har gjort det positivt. Mange bøger opnår ellers ikke anmeldelse i de store dagblade, selvom de er både seriøse, saglige og solide – så hvordan opnåede netop hendes bog at blive omtalt så bredt?

Dernæst er bogen, som Gyldendal lancerede som et stykke dokumentar, blevet faktatjekket af Metroxpress, hvilket viste, at store dele af bogen er løgn. Endog er der indikationer for, at Liberal Alliance har haft en finger med i spillet.

Nogle af de oprindeligt ukritiske medier trækker nu i land. Men det står klart, at en del af dem også mere generelt udviser en ukritisk tilgang til en del af det materiale, de får tilsendt. Jeg synes, denne beskidte sag viser, at en del af de danske medier i et eller andet omfang er politiserende og bringer boganmeldelser og vinkler nyhedsdækning, alt efter hvad der matcher deres politiske synspunkter. Karina Pedersens menneskefjendske og ekstreme synspunkter passer åbenbart bedre til nogle af medierne end saglige betragtninger mange andre steder fra. Hvorfor mon?

Det skandaløse i denne sag er ikke alene Karina Pedersens egen bog og dens uanstændige udbasuneringer af andre menneskers privatliv såvel som regulære løgne om dem. Det skandaløse er også, dels at et forlag udgiver den som dokumentar uden at tjekke grundlæggende påstande i bogen og fortsat bakker op om den, dels at store dele af pressen har glimret ved sin manglende kritiske sans. Jeg tror ikke, at denne sag er en enlig svale. Derfor burde den også give anledning til en principiel selvransagelse hos de etablerede konsensusmedier.

STORE POLITISKE REFORMER som dem, vi har været vidner til i de senere år, kan ikke gennemføres uden en vis opbakning i befolkningen. I min bogantologi Et liv i andres hænder (2014), som handler om syge menneskers udsatte position i konkurrencestaten, berørte vi nogle af de politiske reformer med konsekvenser for mennesker med handicap eller alvorlig sygdom. Og vi skrev – i et kapitel om konkurrencestatens betydning for handicappolitikken med reformen af førtidspension og fleksjob som eksempel – om betydningen af politisk holdningsarbejde.

Mekanismerne i politisk holdningsarbejde handler om først at identificere noget som værende problematisk. Det kan for eksempel gøres ved at udvælge enkelthistorier. Selvom de måske ikke er repræsentative, så bliver de det i det øjeblik, de bliver fremhævet. På den måde bliver generalisering via enkelthistorier til et stereotypt billede af nogle borgere, og der bliver skabt en folkelig og distancerende opfattelse af nogle borgere ud fra endimensionelle og forsimplede repræsentationer. Derefter kan politikerne fremlægge deres reformforslag med større chance for at få det gennemført.

VINKLET KOMMUNIKATION fra politikere og medier har påvirket dansk handicappolitik og de værdisæt, som ligger bag. Mennesker med handicap eller sygdom inde på livet er for eksempel blevet fremstillet som et dyrt mindretal, der belaster budgetterne for flertallet. Ofte lige forud for økonomiforhandlinger mellem KL og regeringen. Således talte KL’s tidligere formand Erik Fabrin for eksempel i 2009 om påståede stigende udgifter til det specialiserede socialområde som ”en gøgeunge, som skal ud af systemet” (Danske Kommuner 2009).

Tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fremlagde i forbindelse med reformen af førtidspension og fleksjob i 2012 enkelthistorier om mennesker i den gamle fleksjobordning, som fik meget høje lønninger. Beskæftigelsesministeriet brugte i en pressemeddelelse den 1. juli 2012 løngennemsnittet for hele befolkningen som repræsentativt for fleksjobberne, selvom det var velkendt, at mange fleksjobbere kun fik minimumslønnen inden for de pågældende områder, og at de valgte eksempler på høje lønniveauer kun var repræsentative for omkring 3 procent af de daværende fleksjobbere. Sådanne historier kan jo påvirke opbakningen til en solidarisk ordning – for med høje lønninger kan man vel ikke være svag?

Om reformens lønforringelser udtalte Mette Frederiksen i Avisen.dk den 14. december 2012, at ansatte i fleksjob ville være ”sikret en rimelig indtægt, da de som minimum er sikret (…) 200.000 kroner” svarende til en månedlig indtægt på 16.600 kroner før skat. Samme dag sagde hun på et åbent samråd i Beskæftigelsesudvalget efter spørgsmål fra beskæftigelsesordfører Finn Sørensen (EL), at hun ikke opfattede det som et solidarisk princip, men ”rimeligt”, at folk med mindre arbejdsevne skal have mindre løn. Udsagnet tog ikke det fjerneste hensyn til, hvilke arbejdstagere og hvilken uddannelse og arbejdserfaring, der i øvrigt måtte være tale om. Det gav heller ikke reelt indtryk af, hvor omfattende lønforringelser reformen ville bringe til en stor gruppe af de berørte fleksjobbere.

DENGANG SVIGTEDE PRESSEN i sin dækning af reformen (se også min kronik i Kristeligt Dagblad den 12. december 2012). Det var meget alvorligt, fordi reformen gjorde op med grundlæggende, hævdvundne principper inden for dansk handicappolitik med vidtgående konsekvenser for udsatte grupper af syge borgere, der ikke kunne eller kan forsvare sig selv, og i øvrigt er blevet efterfulgt af et sandt reform-amok over for de syge, som endnu ikke er stoppet. Hvis ikke den brede presse vil repræsentere de svagest stillede borgere på en retvisende måde og være politisk vagthund, hvem skal så sikre, at politikere ikke vedtager lovgivning på grundlag af politisk propaganda og mangelfuld evidens?

En kritisk presse er en forudsætning for politik, der yder alle parter nogenlunde retfærdighed. Uden en bredt taget retfærdig lovgivning får man et polariseret samfund med mange borgere, der føler sig ignoreret, uretfærdigt behandlet og sat uden for fællesskabet. Oven på Karina Pedersen-skandalen kan de store medier jo passende benytte lejligheden til at højne de journalistiske standarder, hvis de da ikke fortsat fra tid til anden ønsker at medvirke i et beskidt politisk spil til skade for den svagest stillede del af befolkningen. Hvis de virkelig mener det med kritikken af mediestanden som sådan, må de vel ændre praksis. Samtidig må vi atter appellere til politikerne om ikke at bygge politik på ideologi og fordomme alene, men at tage hensyn til fakta og evidens. Det kræver naturligvis, at både de og medierne vælger at høre dem, som det hele handler om.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

En laborant undersøger en prøve
Nyheder

Verden har rundet

100 millioner smittede

Billede af en tom knagerække i en skole.
Nyheder

De yngste elever

kan måske komme

i skole igen

De fire hovedroller og instruktøren Thomas Vinterberg på den røde løber.
Film og TV

”Druk”-holdet

på druk-kursus

Portræt af Morten Ankerdal. Han kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Sådan fejrer tv-værten

sit kobberbryllup

Et butiks vindue med en seddel om at der er midlertidigt lukket
Nyheder

Dårligt nyt:

Ingen genåbning i

starten af februar

En computerskærm slået op på facebook og en hånd med en tændt smartphone i.
Nyheder

Pas på dette nye

svindelnummer

Billie Ellish fotograferet under en koncert med grønt og sort hår.
Kendte

Superstjerne: Slankepiller

fik mig til at tisse i sengen

Vendoverfladen over det stred, "Estonia" sank.
Nyheder

Journalister i retten for

at krænke gravfreden

Frank Hvam, Mia Lyhne og Casper Christensen til premiere på Klovn-film
Film og TV

Klovn vender tilbage

Ilustration af en corona virus. Det er en lyserød cirkel med små lyseblå gevækster på
Nyheder

Kontakttal stiger - britisk

variant er i vækst

stue i lejlighed med sort-hvidt stribet tæppe på gulvet
Helt vildt

Landets dyreste lejlighed

kan smadre rekorden:

32.000.000 kroner 

jørgen flindt under en paraply
Nyheder

Journalist og medieboss

er død 

skuespilleren og modellen Liz Hurley smiler
Kendte

Sønnen var fotograf:

55-årig stjerne

smider tøjet i sneen

politibil med påskriften politi
Krimi

Mor bortførte

9-årig pige 

Venstres Michael Aastrup Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

V-ordfører erkender:

Dubai-tur var

også ferie

Mand testes med lyntest med podning i næsen
Nyheder

Nye tal:

Så effektiv

er lyntesten 

mand sover lur på sofa
Sundhed

Derfor kan en 
eftermiddagslur 
være god for dig

Inger Støjberg interviewes af pressen
Nyheder

Presser Støjberg:

Meld nu ud 

donald trump iført rødt slips knytter næven
Nyheder

Giver ikke op:

Trump åbner kontor

i Florida

døde mink på hylder
Nyheder

En typisk minkavler

får udbetalt over

11 millioner

Snedækket landsskab
Nyheder

Nu bliver det rigtig koldt:

Danmark i dybfryseren

Nyheder

Minkaftale på plads:

Kan koste 19 milliarder

Daniel Agger portræt
Kendte

”Falsk” Daniel Agger anholdt

Nyheder

Premierminister træder tilbage

Mikkel Kryger og Kanya Rørbech foran Lykkehjulet
Film og TV

Stor ændring i Lykkehjulet:

Folk bliver rasende

Rudy Giuliani på talerstolen
Nyheder

Trumps advokat:

Sagsøgt for 8 milliarder!

Hospitalsstue med læger
Nyheder

Over 2000 er nu døde med coronavirus i Danmark

Nyheder

EL-borgmester brændte

Løkke-dukke af: 

Undskyld!

billede af Magasins facade
Nyheder

Magasin er solgt
- 12.000 job i fare

billede af voksen flodhest med unge
Dyreliv

Flodheste truer natur

- nu skal de dø

billede af Keira Knightley
Kendte

Superstjerne: Slut med

sexscener med mænd

Trump forlader Air Force One
Nyheder

Trump hånes efter

ankomst til Florida

billede af Jens Rohde
Nyheder

Jens Rohde dropper Radikale Venstre

skærmdump af video
Corona

Se video: 300 festede - bøder for over 130.000 kroner

billede af politibetjent med armene over kors
Nyheder

I denne uge: Her er politiet ude med bødeblokken

billede af Trump og Fauci
Corona

Fauci forsøgte at forklare Trump: "Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej"

Pelle Peter Jencel og Maria Jencel til DMA uddelingen i efteråret.
Underholdning

DR-værter: Lavede

baby under nedlukning

billede af person som ærgrer sig
Livsstil

Sådan undgår du, at familien slås om arven

billede af Joe Biden
Corona

Biden 
udelukker 
europæere

billedet af Bernie Sanders ved indsættelsesceremonien
Nyheder

Bernies vanter kan sikre millioner til velgørenhed

Portræt af Nicklas Bendtner og hans kæreste Philine. Bendtner har solbriller på.
Kendte

Bendtner tordner mod

medierne efter indbrud

En politibil i bevægelse.
Krimi

Tyve kørte galt –

med politiet i hælene

billede af Per Zeidler
Krimi

Ny sag om rufferi: Tjener stadig på gangbangs

Den brændende dukke  med statsministerens hoved på.
Krimi

Dukkeafbrændingen:

Tre anholdt - en på fri fod

Politi med vandkanon mod demonstranter
Nyheder

Corona-udgangsforbud

udløser optøjer 

En dame smiler mens hun rører ved sit lange grå hår
Sundhed

Derfor bliver nogen hurtigere

gråhåret end andre

En vaccine dosis trækkes op i en nål. Glasset holdes af en hånd med en blå plastik handske.
Nyheder

Chok på sygehus:

Ansatte snyder

med vaccinekø

Et fly og en grædende kvinde i lufthavnen
Krimi

Nye undersøgelser:

MH370 blev skudt ned

En amerikansk snigskytte i nogle bjerge skyder
Helt vildt

Snigskytte dræber fem terrorister

med ét skud

Nyheder

Uafklaret Støjberg:

Jeg er stadig venstremand 

Melania og Donald Trump den sidste dag på vej op i et fly
Kendte

Rygter florerer:

Skilsmisse på vej

Underholdning

Danmarks yngste prinsesse 

fylder år

Et poolbord
Krimi

15 unge festede ulovligt 

med poolbord og bar i værksted

En mand bliver testet for corona
Corona

Positivprocent fra lyntest er

under 1 for tiende dag i træk

Politi i lufthavn går med mistænkt
Krimi

Verdens mest eftersøgte narkobaron:

ANHOLDT

Nyheder

Kinesisk minearbejder er reddet efter to uger under jorden

billede af signe lindkvist
Kendte

Signe Lindkvist
er rasende:
"Kæmpeidioter"

billede af Janni Ree
Kendte

Janni Ree i

kovending:

- Undskyld

billede af Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Lars Løkke-parti

kan brage ind

i Folketinget

Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner
fanget i Dubai

Anne Louise Hassing ses her sammen med fire kolleger i badehotellet
Kendte

"Badehotellet"-stjerne

springer ud med

liderlig fortælling

johanne schmidt-nielsen sidder med hovedet i den ene hånd
Kendte

Johanne Schmidt-
Nielsen: Jeg skal

være mor igen

billede af skilt af med teksten ingen adgang på grund af corona
Corona

Fire kommuner

ligger under

bekymringsgrænse

sundhedsperson står med en test i hænderne
Corona

Britisk variant fylder mere i smittetallene

Billede af Larry King
Kendte

Den legendariske 

tv-vært Larry King

er død

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Opdateret:

41-årig fængslet for drab

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-profil

beklager dybt:

- Det var en fejl 

skuespilleren Esben Dalgaard smiler
Underholdning

Dansk stjerne

skal tabe sig 30 kilo 

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

skuespilleren robert hansen smiler
Kendte

Robert Hansen sammen

med kæresten igen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske står med vatpind og reagensglas
Nyheder

Laveste antal positive

siden september

Karsten Ree portræt
Kendte

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser