Betonarbejderen Asger: Jeg kunne ikke forestille mig at lave andet
Asger Risager Nielsen er begejstret for at arbejde med beton, Foto: Privatfoto
Asger Risager Nielsen var ufaglært og blev arbejdsløs. Et AMU-forløb efterfulgt af et arbejde og en lærlingeplads har givet ham et sikkerhedsnet i livet.

Et uddannelsesforløb via det lokale jobcenter har givet Asger Risager Nielsen en mening med livet. Lige nu er han i lære hos Spæncom A/S, der laver betonelementer, og er meget begejstret for det.

- Jeg har aldrig haft et arbejde, der var så fedt. Hele faget er bare enormt interessant og spændende, siger Asger Risager Nielsen til Avisen.dk.

Asger Risager Nielsen var ufaglært og arbejdede som rengøringsrotations-vikar hos Aalborg Kommune. Her kunne han ikke få en fast stilling. Efter tre måneder hos jobcentret fik han gennem 3F og Dansk Metal tilbud om at komme i et tre ugers forløb for at få et indblik i de forskellige uddannelsesmuligheder, der var.

Blev grebet af faget

Asger Risager Nielsen oplevede, at byggebranchen var tørstig efter kvalificeret arbejdskraft. Derfor startede han på et betonmagerkursus på AMU og blev grebet af faget.

- Det var virkelig et godt forløb, og det var virkelig spændende arbejde, vi blev undervist i. Det er helt vildt, hvad man kan lave af beton, siger Asger Risager Nielsen.

Han havde ikke beskæftiget sig med ret meget betonarbejde, inden han startede på AMU-forløbet. Det skulle vise sig at passe godt til ham.

- Jeg vidste slet ikke, at det var noget, jeg kunne finde ud af. Det ser ud som om, at jeg mere eller mindre har et talent for det, siger han.

Efter at have afsluttet AMU-forløbet som betonmager kom Asger Risager Nielsen i et kort praktikforløb hos Spæncom A/S. Weekenden efter at være startet i praktik, blev han tilbudt en fast stilling.

Efter at have været ansat et år hos Spæncom A/S blev Asger Risager Nielsen tilbudt en læreplads på stedet. Han skal være lærling i to år.

- Jeg var helt vildt glad, da jeg blev tilbudt en læreplads. Jeg kunne ikke forestille mig at lave andet resten af mit liv, siger han.

For Asger Risager Nielsen har det betydet meget at gå fra ufaglært til at være arbejdsløs til at have en læreplads med efterfølgende jobgaranti.

- Det gør mig på en måde hel. Det hele kører bare for mig. Og det er jo pointen med uddannelse, at man kommer foran i køen, hvis det skulle gå galt. Det giver jo det her sikkerhedsnet, som er rigtig rart at have, siger han.

Uddannelsesaktivering virker

En evaluering af voksenuddannelser og efteruddannelser i Danmark foretaget af VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viser, at effekten af AMU-forløb generelt er positiv. Det er ofte de uddannelsesforløb, hvor der er en direkte forbindelse til en virksomhed, der har den største effekt.

Forbundssekretær hos 3F Søren Heisel mener, at AMU giver gode forudsætninger for de ledige til at få et job.

- Vi ved i 3F, at effekten af ordinær uddannelse, især AMU, er steget kraftigt i takt med opsvinget. I takt med at ledigheden falder, desto større betydning får manglende og dermed også rette kvalifikationer, siger han til Avisen.dk.