Blokaderamt bygherre: Vi har udbetalt pension!
Blokaden af Amagerværket har varet siden 1. maj. Foto: Hofor og Avisen.dk.
Hofor mener, at de har dokumenteret, at der er blevet udbetalt pension til tjekkiske stilladsarbejdere på Amagerværket, men det er 3F ikke enig i.

Blokaden af Amagerværket, som startede 1. maj, går nu ind i sin anden uge.

Den er iværksat af vrede stilladsarbejdere i protest over arbejds- og lønvilkårne for deres udenlandske kolleger, der arbejder på at bygge BIO4, der er et nyt biogasanlæg på værket.

Striden eskalerede den 19. april, da stilladsarbejderne i første omgang blokerede værket i protest over et for lavt uddannelsesniveau hos de østeuropæiske arbejdere på anlægget. Den strid blev løst den 22. april, men blussede op igen den 1. maj.

Denne gang da stilladsarbejderne ikke mente, at Hofor, der er bygherre på projektet, havde udbetalt løn til tjekkiske arbejdere over flere måneder. Derfor blokerer stilladsarbejderne fortsat værket og i dag på en tour, hvor de også blokerede Hofors hovedsæde i Ørestaden i København.

LÆS MERE: 200 ansatte i vild demo: Bøffer, bajere og blokade af arbejdsgiver

Konflikten omhandler det finske firma Valmet, som har en tjekkisk underleverandør, K2 Leseni.

Det er ren wild west

Hofor mener dog, at de har betalt pension. Det siger pressechef Astrid Skotte til Avisen.dk:

- Vi har virkelig forsøgt dialogens vej, og vi har fremskaffet dokumentation helt ned på personsniveau angående pension. Men det er jo ikke noget, som man bare lige kan udlevere, da det skal renses for personfølsomme oplysninger. Men dokumentationen er fremlagt, siger hun.

Hofor kalder derfor den nuværende blokade for "ulovlig" og mener, at demonstranterne blæser på den danske model, når de tager så hårdhændede metoder i brug. Astrid Skotte påpeger desuden, at forsinkelse af byggeriet kan føre til en ekstra regning i millionklassen, der kommer til at ende hos de københavnske skatteborgere.

- Det er ren wild west. Ulovlige blokader og chikane af folk, der bare passer deres arbejde, er IKKE en del af den danske model, siger hun.

3F: Utilstrækkelig dokumentation

Avisen.dk har været i kontakt med Pension Danmark, der har sendt pensionsoplysningerne til 3F og Dansk Byggeri.

Palle Bisgaard, der er forhandlingssekretær i byggegruppen i 3F, bekræfter, at de her til morgen har modtaget noget "materiale". Da han ikke vil køre en fagretslig sag i pressen, vil han dog ikke udlevere materiale til Avisen.dk.

Han bekræfter dog, at der er blevet udbetalt et beløb til Pension Danmark, men han påpeger, at dokumentationen ifølge 3F er "utilstrækkelig", da den ikke viser, at pengene er blevet udbetalt til enkeltpersoners opsparing. 

- Vores klare opfattelse er, at materialet ikke opfylder den dokumentationspligt, der står i overenskomsten, siger Palle Bisgaard.

Den 14. maj skal 3F mødes med Dansk Byggeri omkring den verserende sag.