En psykisk syg beboer forsøgte lørdag i forrige uge at kvæle en sosu-assistent på bostedet Visborgaard i Hadsund, der er et botilbud for voksne med sindslidelser.
Beboeren, der siden overfaldet har været indlagt på psykiatrisk afdeling, bliver højst sandsynligt udskrevet i dag og kan derfor vende tilbage til bostedet.
Men det sætter de ansatte sig imod. De frygter nemlig for deres egen sikkerhed.
Derfor vil de gøre brug af bestemmelsen om ”liv, ære og velfærd” og standse arbejdet, hvis beboeren vender tilbage.
- Så vil vi meddele ledelsen, at vi ikke ser os i stand til at arbejde her, fortæller talsperson for de ansatte på Visborggard, Knud Erik Pedersen.
Overenskomst-bestemmelsen om liv, ære og velfærd betyder, at personalet må standse arbejdet, hvis deres helbred eller sikkerhed er truet.
Folk er opløst
Og selvom ledelsen har lovet at øge sikkerheden ved at mandsopdække beboeren med to personer døgnet rundt og flytte ham til en anden og mere tilgængelig stue, så er de ansatte stadig utrygge.
- Vi skal jo stadig involvere os, hvis der sker noget. Jeg kan mærke, at folk her er mere eller mindre opløst ved udsynet til at han skal komme tilbage. Vi kan bare ikke mere, lyder det fra Knud Erik Pedersen.
Han fortæller, at det ikke bare er den specifikke afdeling, men også naboafdelingerne, der er utrygge, da de skal komme til undsætning, hvis alarmsystemet aktiveres ved et eventuelt overfald.
Går ud over de andre beboere
- Lige nu er det svært at passe arbejdet som ellers, for han (beboeren, red.) fylder meget i vores bevidsthed. Vi gør, hvad vi kan, for der er jo andre beboere, der også skal have en dagligdag til at hænge sammen, siger Knud Erik Pedersen.
Han fortæller, at selvom det erfarne personale på Visborggaard har høj faglighed, så er det ikke forsvarligt at lade dem håndtere en mand som den pågældende beboer.
- Der skal vi have noget mere viden og mere sikkerhed. Og det har vi ikke.
I dag er det dog endnu uvist om beboeren vender tilbage, selvom det var den melding de ansatte fik af ledelsen i tirsdags.
Bedst at han slet ikke kommer tilbage
Knud Erik Pedersen har fri i dag, men kunne på en aftenvagt i går konstatere, at der ikke er blevet igangsat nogen foranstaltninger eller ændret i vagtskemaet. Så han tror ikke umiddelbart på, beboeren kommer tilbage i dag.
- Men jeg ved også, at ledelsen har arbejdet meget intenst på at finde en løsning på problemet, siger Knud Erik Pedersen, der mener, at den bedste løsning er, at beboeren ikke vender tilbage.
Han tilføjer, at han har fuld tiltro til, ledelsen vælger det bedste for personalet, men at systemet åbenbart ikke kan forhindre beboeren i, at han vender tilbage.
Bestemmelsen om ”liv, ære og velfærd” står i hovedaftalen mellem Kommunernes Landsforening (KL) og blandt andet FOA.
I bestemmelsen står der, at der ikke må iværksættes arbejdsstandsning, medmindre hensynet til liv, velfærd eller ære afgiver tvingende grunde til at standse arbejdet.
Bestemmelsen betyder, at man ikke må nedlægge arbejdet i overenskomstperioden, med mindre personalets helbred og sikkerhed er truet.
Kilde: FOA
UDVID
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.