Anne-Mette RAsmussen er først og fremmest kendt som Anders Foghs kone, men hun dansede sig ind danskernes hjerter i ’Vild med dans’, brød med sit image som den stille pige og fandt sin livspassion i dansen.
Her fortæller hun om fordomme, kærlighed og skuffelser.
Hvad ser du som din største bedrift?
- En af mine nyere største bedrifter er uden tvivl, at jeg havde modet til at stille op til ’Vild med dans’. At jeg turde kaste mig ind på det her dansegulv, for jeg havde ingen idé om, hvad det ville medføre. Jeg vidste jo ikke, hvordan omverden ville reagere. Chancen for, at jeg ville blive høvlet ned, var jo til stede. Det kunne enten blive en succes eller en total fiasko. Det farlige var jo, at Anders på det tidspunkt var statsminister.
Fem depressionsfælder – og hvordan du undgår dem. Læs mere på Q.dk
Så mit valg om at sige ja tak til at deltage handlede meget om mod til at trodse alle de forventninger og fordomme om det at være førstedame. Det ser jeg faktisk som en ganske stor bedrift. Jeg vidste, at det ville skabe overskrifter og en masse snak, men jeg var faktisk ligeglad, for det var noget, jeg kunne mærke, at jeg havde en brændende lyst til at gøre for mig selv. Det var det, det handlede om. Ikke, at jeg skulle promoveres eller noget.
Hvad har livet lært dig om kærlighed?
- At det er noget, man skal holde fast i, når det slår vejen forbi. Kærlighed er jo ikke kun nyforelskelse, hvor man svæver rundt på en lyserød sky. Hvis man arbejder på den, holder den ved lige, så kan kærligheden være evig. Livet har lært mig, at kærligheden har så mange facetter, og jeg er meget taknemmelig for al den kærlighed, jeg har i mit liv.
Hvor og hvornår har du været mest lykkelig?
- Det har uden tvivl været, da jeg fødte mine børn. Det er for mig noget af det største, du kan opleve. At der lige pludselig ligger et lille menneske i dine arme, som du selv har været med til at skabe, det er en overvældende, lykkelig følelse. Det kan man faktisk næsten ikke sætte ord på. Jeg var lige fyldt 21, da jeg blev mor. I dag var jeg jo nok blevet kaldt en ung mor. Nu er jeg så heldig at være bedsteforælder til hele seks børnebørn, og det er virkelig også livsbekræftende og ganske fantastisk.
Sådan får du dét, du længes efter i dit parforhold. Læs mere på Q.dk
Hvad har været din største skuffelse?
- Det kan virkelig skuffe mig, når folk har en forudindtaget mening om mig, som slet ikke stemmer overens med den, jeg selv føler, jeg er. Det er selvfølgelig en del af det at være en offentlig person, men det har taget mig noget tid at vænne mig til. Når folk møder mig, så har de som regel en klar holdning og forestilling om, hvordan jeg er som menneske, og det kan være meget skuffende.
Hvad tror folk fejlagtigt om dig?
- Inden jeg deltog i ’Vild med dans’, er jeg overbevist om, at mange udelukkende så mig som den søde og stille kone til Anders Fogh, der ikke havde en holdning til ret meget. Det passede ikke. Jeg arbejdede som pædagog, passede mine ting og stillede op for Anders, når der var brug for det. Jeg kunne jo ikke stå der og spille fandango og kæfte op om mine egne meninger. Det var ikke mig, men Anders der skulle fortælle, hvad han havde på hjerte. Men det har nok gjort, at mange så mig som den søde, smilende, anonyme Anne-Mette. Sådan er jeg jo slet ikke i virkeligheden.
Da jeg så begyndte at være med i ’Vild med dans’, fik jeg mange kommentarer og henvendelser om, at jeg nu var blevet en helt anden. Det følte jeg ikke selv. Jeg havde jo bare fået mit eget rum, hvor jeg kunne vise, hvem jeg var som menneske. Min barndomsveninde skrev efterfølgende et brev til mig med ordene ’Sig tak til Thomas (Anne-Mettes dansepartner, red.), fordi han fik min gamle Anne-Mette tilbage.’ Det blev jeg meget rørt over, og jeg var glad for at bryde en smule med imaget som hende den stille.
Hvem er dit forbillede?
>> Bliv ven med "Mest for kvinder" på Facebook - klik her
- Det må uden tvivl være gode, gamle Matador- mor, Lise Nørgaard. Hun er 95 år, blander sig i alt og er i det hele taget still going strong. Sådan håber jeg selv, at jeg bliver – i hvert fald til jeg er 120 år. Lise Nørgaard ved om nogen, hvad det har villet sige at kæmpe mod fordomme. Det har hun gjort hele sit liv i forhold til at vælge at være kvindelig journalist og arbejde på et dagblad og ikke blive på husholdningsskolen, som hendes forældre ønskede. Hun har haft modet til at følge sit hjerte det meste af livet, og det finder jeg meget inspirerende.
Hvad er din bedste egenskab?
- Jeg er en god menneskekender, har meget empati og er god til at leve mig ind i andres menneskers liv og følelser. Det er en egenskab, jeg er meget glad for. Det har jeg ikke kunnet læse mig til, selvom jeg er pædagog. I dag, hvor jeg ikke længere arbejder som pædagog, er det stadig en evne, der kommer mig til gode, når jeg fx er ude og holde foredrag. Her er jeg hurtig til at mærke stemningen fra folk i salen. Jeg kommer altid en time inden, jeg skal tale, så jeg kan hilse på alle, der kommer. På den måde får jeg en fornemmelse af de mennesker, jeg skal tale til og det betyder nogle gange, at jeg fx spontant ændrer noget i mit indhold.
Camille Leyla Lind, Q.dk, Aller Media