Midt i en tid med forhøjede spændinger mellem Kina og Taiwan har den tidligere danske statsminister Anders Fogh Rasmussen valgt at aflægge Taiwan et besøg.
Tidspunktet er ikke tilfældigt, og besøget er nøje overvejet, siger han.
- Det er netop nu, når der er øgede spændinger, at man skal vise sin støtte. Det nytter ikke noget, at vi dukker os. I en eksistentiel kamp mellem demokrati og diktatur er man nødt til at tage stilling.
- Vi står over for en ny verdensorden, hvor der er to lejre: en autokratisk lejr ledet af Kina og en demokratisk lejr ledet af USA. Danmark hører selvfølgelig til i den demokratiske lejr, og det gør Taiwan også. Derfor må vi stå sammen, siger Anders Fogh Rasmussen.
Taiwan er ifølge Kina en del af Kina. Det asiatiske ørige fungerer dog i praksis som et selvstændigt land med eget parlament og egen hær.
Forholdet mellem Kina og Taiwan har været betændt længe. Situationen blev yderligere forværret, da den fremtrædende amerikanske politiker Nancy Pelosi sidste år besøgte Taiwan.
Siden da har Kina skruet op for sine militære øvelser omkring Taiwan.
Derfor er der behov for, at Vesten og herunder Europa stiller sig mere kritisk over for Kina, mener Anders Fogh Rasmussen.
Han sammenligner situationen med den, der ledte op til Ruslands invasion af Ukraine sidste år.
- Europæerne reagerede alt for svagt, alt for tøvende og alt for sent over for Rusland. Vi skal ikke gentage den fejl i forhold til Kina og Taiwan.
- Allerede nu skal vi gøre det klart, at hvis kineserne angriber Taiwan, vil vi hjælpe Taiwan militært og indføre sanktioner, der er så omfattende, at Kina i praksis vil blive afskåret fra det globale økonomiske system.
Den tidligere statsminister og Nato-chef besøger Taiwan i regi af organisationen Alliance of Democracies Foundation, som han er formand for.
Han repræsenterer altså ikke det officielle Danmark, der i henhold til den såkaldte "et-Kina-politik" ikke anerkender Taiwan som selvstændigt.
Anders Fogh Rasmussen mener ikke, at Danmark skal droppe den politik.
- Men jeg ser gerne, at Danmark inden for EU presser på for at få en mere kritisk europæisk holdning til Kina, siger han.
- Vi er nødt til at kridte banen op.
Alliance of Democracies støttes økonomisk af organisationen Taiwan Foundation for Democracy, som blev oprettet på initiativ af landets udenrigsministerium.
/ritzau/