GUIDE Hvad får man i dagpenge?
Du har været fornuftig og meldt dig ind i en a-kasse, men nu er du blevet ledig og står på tærsklen til dagpenge. Og dagpengesatserne kan godt være noget af en jungle at navigere i. Derfor giver Avisen.dk dig det fulde overblik og guider dig.

Jeg har mistet mit job, hvad gør jeg nu?

Hvis man er medlem af en a-kasse ligger svaret lige for, så kan man nemlig få dagpenge. Og selvom dagpengesatsen med garanti er mindre, end hvad ens løn var, så slår det alternativet kontanthjælp med længder. 

Men hvad får man helt præcis i dagpenge? 

Alle satser i artiklen er senest opdateret 15. februar 2018. 

Hvad får jeg i dagpenge? 

  • Hvis man er helt almindelig lønmodtager, og som minimum har tjent 22.504 kroner om måneden før skat, kan du se frem til 18.633 kroner om måneden før skat.

  • Hvis du får et deltidsarbejde, kan du få supplerende dagpenge. De supplerende dagpenge varierer i forhold til, hvor meget du tjener. Du kan læse mere om supplerende dagpenge i Avisen.dk's guide her.

Det vil dog næsten altid kunne betale sig at arbejde deltid og få supplerende dagpenge, da de fleste timelønninger ligger højere end timelønnen i dagpengesystemet.

Hvad får jeg i dagpenge som nyuddannet? 

    • Hvis man kommer direkte på dagpenge efter endt uddannelse, får man det, der kaldes for dimittendsats.

    • Den er lavere end den normale dagpengesats og som fuldtidsforsikret ligger den på 13.323 kroner om måneden før skat, hvis du ikke har børn, og 15.279 kroner om måneden før skat, hvis du har børn.

 

Hvad får jeg i dagpenge som selvstændig?

Man kan sagtens være medlem af en a-kasse som selvstændig, og hvis man er det, er man ligeledes dagpengeberettiget, hvis eksempelvis ens firma går konkurs.

Som selvstændig bliver 90 procent af det skattepligtige overskud, man havde i virksomheden, omregnet til en månedlig dagpengetakst. Dog kan man maksimalt modtage 18.633 kroner om måneden før skat.

Man kan modtage dagpenge i to år. Da de nye dagpengeregler trådte i kraft 1. januar 2017, blev det dog muligt at forlænge med endnu et år i særlige tilfælde.

De nævnte satser i denne guide er de mest almindelige og vil indbefatte langt størstedelen. Hvis du vil have de sidste detaljer med, kan du få et fuldt overblik her eller kontakte din a-kasse. Eksempelvis er du blot deltidsforsikret, hvis du er medlem af en a-kasse og arbejder mindre end 30 timer om ugen. Det resulterer i, at du modtager mindre i dagpenge, hvilket kan ses her

 

Kilder: 3F, AJKS, Danske A-Kasser.

via Listen To News