Brian på dagpenge: Man føler sig kriminaliseret
Henter afspiller ...
Brian Scheil står med hånden på de 30.000 siders lovgivning, han hver dag som dagpengemodtager skal leve op til. Foto: Victor Emil Kristensen
Brian Scheil har kun været på dagpenge i en måned, men han er allerede godt træt af reglerne.

Brian Scheil på 51 år fra Glostrup har kun været en måned på dagpenge. Men det har været noget af et kulturchok. Han er fuldstændig bundet af regler, og alt registreres nidkært, fortæller han.

- Du er jo ekstremt overvåget i det her system. Man føler sig fuldstændig kriminaliseret, når man kommer ind i det, da lovformaninger bare hagler ned over hovedet på dig. Har du gjort dit? Har du gjort dat? Har du tjekket dit CV? Har du søgt job i dag? Det er helt gak, siger Brian Scheil til Avisen.dk efter sit CV-møde på a-kassen.

Brian Scheil har kun været ledig i en enkelt måned. Han er uddannet kystskipper og kan se frem til et arbejde i starten af det nye år. Men indtil da er han på dagpenge. Og det i sig selv er noget af et arbejde, mener han.

- Det er jo en fuldtidsstilling i sig selv at være på dagpenge, hvor du dag ud og dag ind skal tjekke, om det hele nu er udfyldt, som det skal, siger han.

Ren tidsspilde

Meget af Brian Scheils tid går nu med at sende ansøgninger til højre og venstre, da han ikke udelukkende må søge efter de jobs, som han er kvalificeret til.

- Reglerne siger, at jeg ikke må søge fokuseret efter det, som jeg kan og er interesseret i. Jeg skal søge alt muligt, også selvom det er noget, som ligger uden for mit fagområde. Ellers er jeg nemlig ikke dagpengeberettiget, siger Brian Scheil.

Det lyder som om, at du føler, at det er tidsspilde?

- Ja. Og det er det sikkert også for mange virksomheder, der får alle mulige uopfordrede ansøgninger fra folk, der egentlig slet ikke vil arbejde der. Det er jo det, man får ud af det i længden, siger Brian Scheil. 

Hvordan føler du, at der politisk bliver set på ledige?

- Det kan man jo se på den 30.000 lange lovtekst, der står nede i indgangen til a-kassen. Det viser, at systemet er fuldstændig i stykker, når man er nødt til at lave sådan en rodebunke.

Derfor har Brian Scheil også forståelse for, når sagsbehandlere eller socialrådgivere begår fejl. 

- Jeg kan da godt forstå, hvis jobcentrene og a-kasserne ikke kan finde ud af reglerne. Og at de arbejdsløse slet ikke kan finde hoved og hale i dem, siger Brian Scheil.

via Listen To News