Administration 

Jobkonsulent vil af med kontrol af ledige: "Vi er malet op i et hjørne"

"Tilliden er alfa og omega for at hjælpe de her mennesker videre," siger jobkonsulent Peter Helt Haahr. (Foto: Foto: Victor Kristensen)

Tilliden er kernen, når man skal hjælpe ledige i job. Men kernen er væk. Det siger jobkonsulenten Peter Helt Haahr. Han oplever at skulle tid på "dum kontrol" af ledige.

De fleste kan nok kende forskel på et menneske af kød og blod og så den pølse, de smækker på grillen i sommervarmen.

Men hvis du sidder i Peter Helt Haahrs stol, kan det til tider være svært. Han er nemlig jobkonsulent i en a-kasse og skal hjælpe dagpengemodtagere i job. Og det er mere end almindeligt svært, siger han. Ikke fordi de ledige er nogle dovne hunde, men fordi standardiserede kontrolinstanser og en bureaukratisk regeljungle spænder ben for ham.

For alle mennesker er forskellige, siger han, og så er det noget møg, at vi kører dem igennem et så ensartet dagpengesystem. Velfærdsstatens sikkerhedsnet, der bringer dig trygt videre til dit næste job, er blevet lidt af en pølsemaskine, mener Peter.

- Vi (i a-kassen, red.) føler, at vi er malet op i et hjørne og skal kæmpe mod et system, hvor vi burde have det fælles mål at få folk i arbejde, siger han til Avisen.dk, der besøger Peter Helt Haahr på hans arbejdsplads, Min A-kasse.

A-kassen har sammen med Magistrenes A-kasse søgt om at blive en del af et "fri a-kasse"-forsøg, hvor man i en to-årig periode fritstilles i forhold til en lang række krav og regler. Overordnet set ville det betyde, at medlemmer skal melde sig ledige for at få dagpenge, melde ferie hvis de forlader landet og placeres på den rette sats. Alle obligatoriske kurser, samtaler med a-kasser og jobcentre sløjfes, og alle kontrolinstanser fjernes.

En fremragende idé mener Peter Helt Haahr, der pointerer, at de nuværende regler besværliggører ham i at gøre sit arbejde.

- Tilliden er alfa og omega for at hjælpe de her mennesker videre. Vi vil jo gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe dem med den tid, vi har. Men i øjeblikket er det ofte sådan, at der ikke bliver givet nok tid, til dem der har brug for det, mens der bliver givet tid til andre, der ikke har brug for det eller ønsker det. Og begge dele skader tilliden, siger han.

Forsøget med frie a-kasser blev fremsat i Folketinget i foråret af Alternativet, men blev kun støttet af Enhedslisten. 

Dum kontrol stresser og skader tilliden

Det er en lige dele energisk og træt jobkonsulent, som Avisen.dk møder i Min A-kasses møderum. Han er sprængfyldt med patos og passion, når snakken falder på de ledige, han har hjulpet videre, men øjnene hænger, når han skal tale om de rammer, han skal gøre det inden for.

Topmålet af dumhed er for ham de obligatoriske samtaler med jobcentret, som de ledige skal igennem i det første halve år som dagpengemodtagere, og jobloggen, som de ledige skal udfylde for at vise, at de er tilstrækkeligt jobsøgende.

- De ledige skal ind til en samtale inde hos os inden for 14 dage, for at vi kan forklare dem alle de regler, de nu bliver underlagt. Efter en måned skal de så til samtale på jobcentret, og når de først kommer derind, så er det skruen uden ende.

- Så skal de møde på jobcentret hver måned det første halve år, og hvis de så bliver forhindret til et møde på grund af sygdom eller en jobsamtale, så bliver den skudt til næste måned. Og sådan kan samtalerne hobe sig op, så de nogen gange ligger med få dages mellemrum.

- Det er fuldstændig galimatias, det stresser medlemmerne, men det står altså i loven, at det skal være sådan, siger Peter Helt Haahr og går videre til en anden træls kontrol:

- Topmålet af dum kontrol må være jobloggen. Der bruger vi simpelthen så meget tid på at dobbelttjekke, at de ledige har udfyldt det korrekt, og for det meste har de jo blot glemt at registrere de job, de har søgt. Det bruger vi nok omkring to hele arbejdsdage om måneden per mand på, og de ledige bliver så oven i købet vrede, når vi ringer. Igen mister vi noget af den vigtige tillid.

Og det er ikke kun de ledige, som bliver frustreret inde på Peters kontor. Hans drøm har nemlig aldrig været at skælde ud på folk, fordi de ikke har sat det korrekte flueben inde i en joblog.

- Der er ikke meget arbejdsglæde i det. Det dræner på alle fronter, tilliden fordufter, og så skal vi kæmpe for at genskabe den.

Dagpenge som politisk kampplads

I de seneste par år har diskussionen om dagpenge ofte endt øverst på den politiske dagsorden. Intern strid om dagpenge var medvirkende til, at SF forlod den daværende S-R-SF regering. 

LÆS MERE: SF-formand er klar til at gå i regering igen

Senere kom en dagpengekommission, der skulle rydde op i det hele med en dertilhørende forligskreds af den daværende SR-regering, Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti. Og den forligskreds kigger henover sommeren igen reglerne igennem, fortæller beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) lørdag til Avisen.dk.

LÆS MERE: Sender klar melding til politikere: Stop med at smadre dagpengene

LÆS MERE: DI advarer mod at skære i dagpengesatsen: Vi er inde ved "nervespidserne"

Når Peter Helt Haahr sidder ved sit skrivebord med hænderne nede i mulden, er det dog alt sammen en sang, han har hørt før. Og regelbunken vokser bare stadig. Han pointerer eksempelvis, at Dagpengekommissionens resultater udelukkende førte til, at a-kasser blev begravet i nye regler og bekendtgørelser.

- De siger altid på Christiansborg, at vi skal barbere reglerne ned. Da Inger Støjberg var beskæftigelsesminister, var det "Væk med bøvlet", og siden er der kommet kommissioner, og hvad ved jeg. Men bunken af reglerne bliver bare større. Den vokser jo, og vi drukner simpelthen i regler og bekendtgørelser. Der er ikke længere nogen i branchen, der har overblik over det hele, siger han og slår fast:

- Politikerne skal have tillid til, at vi kan skabe tillid til medlemmerne. Den kæde er ikke intakt i øjeblikket.

Gennemsyret af moral

Ifølge jobkonsulenten er en stor del af problemet politikernes sygelige angst for, at der skal være nogle, der snyder. Spøgelser á la Dovne Robert spøger på Christiansborg, og det forhindrer fremskridt for hjælpen til landets ledige.

- De nuværende regler er gennemsyret af moral. Der må fandme ikke være nogle, der snyder for så meget som en femøre. Jeg synes bestemt heller ikke, at det er i orden at snyde, men min erfaring er, at der er tale om meget få.

- Jeg har arbejdet i a-kasser siden år 2000, og det kan tælles på én hånd, de gange jeg har oplevet regulær snyd. Det er simpelthen for meget energi, der bliver brugt på det, slår han fast.

De regler, du harcelerer over, er jo formodentlig skabt med de bedste intentioner. De er jo ikke skabt for at genere hverken dig eller de ledige. Jobloggen eksisterer jo for eksempel for at forhindre svindel med vores allesammens kroner og ører.

- Sikkert, men nogle af reglerne skriger også af politiske kompromisser. Nogle af reglerne har grobund i en fundamental mistillid. Hvis man slækker lidt på våbnene, så vil der måske være nogle, som får dagpenge, som de ikke burde have. Det kan for eksempel være en ledig, der er på vej på efterløn. Men hvorfor bruge så meget krudt og energi på det? Det er jo håndører, som fjerner ressourcer fra dem, der reelt har brug for det.

Er du ikke bare lidt doven og ukreativ? Nu er reglerne, som de nu engang er, og du har jo stadig rig mulighed for at navigere i dem på bedst mulig vis.

- Det kan jeg da. Jeg vil bare mere, vi skal være mere ambitiøse og frigive mere tid til det, der reelt gør en forskel. Vi kan jo ikke være to steder på en gang, og når vi er forpligtet til at gøre én ting, så fjerner det tid fra noget andet, som, vi ved, gør en forskel for de ledige. Det kunne eksempel være at bruge vores stresscoach i højere grad.

- Vi er i øjeblikket inde i en højkonjunktur med virksomheder, der skriger efter arbejdskraft, og jeg sidder med ufaglærte ledige, der vil kunne træde ind, hvis man for eksempel benyttede den fremragende voksenlærling-ordning. Men det kræver tillid, og det kræver tid. Og begge dele mangler i øjeblikket.

DJ Martin Jensen sidder ved et vindue.
Nyheder

Efter koncert:

ALLE skal testes

Et udprintet coronapas.
Corona

Besked til 40.000 ansatte:

Coronapas eller hjem

uden løn

Dronningen sammen med nogle af sine hjemmelavede klippede nisser
Underholdning

Dronningen fastholder 

denne tradition

To fra beredskabsstyrelsen set bagfra
Nyheder

Værnepligtige hjælper

med coronatest

To skåle risalamande med kirsebærsovs på.
Mad og drikke

Vildt: Så mange danskere

kan ikke fordrage risalamande

En karrusel med et træ i baggrunden
Livsstil

Det vidste du

(måske) ikke

om Tivoli

Ditte Julie Jensen hælder noget orange flydende ud over en kage.
Kendte

Bagedyst-darling

nedlagt af corona

En læge med en corona test i hånden.
Nyheder

Yderligere to tilfælde af

Omikron fundet i Danmark

mand i jakke og slips poserer
Nyheder

Valgbombe i kommune:

Ny borgmester 

hund løber i sne
Dyreliv

Pas på poterne! 

kvinde med solbriller
Kendte

Janni Spies er blevet

mormor

folk går på gaden i snestorm
Nyheder

Her rammer snestormen  

bil ved benzinpumpe
Biler

Skyhøje benzinpriser:

Sådan kører du længere

på literen

bradley cooper poserer
Underholdning

Superstjerne i chok:

Truet med kniv

amalienborg slotsplads
Kongelige

Nye sider

af Kongehuset

brandbiler og redningsfolk til stede på vej
Krimi

Varebil kører frontalt

sammen med bil

tv2-logo på bygning
Nyheder

Tidligere TV2-chef

til kolleger: Stå frem 

kvinde med stofmundbind
Corona

Ingen stofmundbind

opfylder krav

mand retter på skjorten
Nyheder

Dumper Messerschmidts

planer 

sas-fly holder i lufthavn
Nyheder

SAS taber milliarder

indsættelsesceremoni af præsident
Kongelige

Dronning Elizabeth

skiftet ud

fodboldspiller jubler
Sport

Se listen: De kan blive

Årets Sportsnavn 2021

forrude på bil dækket af sne
Krimi

Så kom sneen:

Kaos på vejene

sygeplejersker demonsterer
Nyheder

Sygeplejersker vil sige op

i protest 

messi
Sport

Lionel Messi vinder Ballon d'Or - for syvende gang

Ghislaine Maxwell og Jeffrey Epstein
Nyheder

Anklager om

Epsteins ekskæreste:

Hun udvalgte piger til misbrug

Michael Dyrby
Nyheder

Sætter navn på krænker:

Det var Dyrby!

Grafisk fremstilling af omikron
Nyheder

FAKTA: Sådan udtales navn på ny coronavariant

Vacciner i bakke
Krimi

Forsøgte at sætte ild til vaccinationscenter

Pornomodeller poserer
Sex og samliv

Svensk studie:

Porno gavner sexlivet

Personer på gaden i snevejr.
Nyheder

Snestorm på vej

Nyheder

TV 2-direktør:

Ledelsen har svigtet

malegrej
Nyheder

Kommune forærer 250 kunstværker væk

Peter Ingemann
Kendte

Peter Ingemann: - Far tog mig med på bodega

blikkenslager
Nyheder

Tjek din lønseddel:
Hver anden finder fejl

Krimi

Frontalt sammenstød - flere er kommet til skade

mette frederiksen med stofmundbind
Corona

Mundbind kan være problematiske - det skal du gøre

Therese Philipsen
Nyheder

Hun fældede Jes Dorph:
- Jeg har været plaget af mareridt

Jes Dorph på gaden
Kendte

Jes Dorph:

Jeg fortryder

Søren Brostrøm viser et mundbind
Corona

Disse restriktioner
træder i kraft i dag

rasmus rask skolen
Nyheder

Ukendt coronavariant lukker dansk skole

Janni Pedersen
Nyheder

Janni Pedersen tilbudt

fast job for sex

frost på vindue
Livsstil

Frosten banker på for alvor - det skal du gøre

bov kro set fra hærvejen
Nyheder

Historisk kro skal have ny ejer: - Vi bliver til den er solgt

skiturister i lift
Corona

Vaccinekrav får danske skiturister til at tage corona-stikket

gæst på KFC
Nyheder

Fastfood-gigant politianmeldt - igen

en mikroovn
Helt vildt

Brændte pengesedler
for at fjerne covid-19

entreprenørmaskiner
Nyheder

Før kæmpe-konkurs -

afvist af konkurrenter

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Scorer værts-job

sundhedsperson med en covid-test
Corona

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

hvid jul
Nyheder

Danske Spil:

Ingen hvid jul

axeksen
Sport

Axelsen: Vinder stor titel

jul
Nyheder

 Sådan laver du julemiddagen uden stress

børn corona vaccine
Nyheder

Børn vaccineres:

Idolplakater og god tid

andreas jessen
Film og TV

Dansk stjerneskud:

Gnisten blev tændt

corona danmark sydafrika
Nyheder

Ny corona-variant i Danmark

corona
Nyheder

Ny coronavariant breder sig hurtigt 

SæÞór Kristínsson
Film og TV

I chok efter bagedyst-sejr:

Jeg troede det var en joke

Morten Messerschmidt
Nyheder

Morten Messerschmidt:

Vil være formand i DF

Morten Kjeldgaard og Frederik Hau
Kendte

Vild med dans-stjerne er kæreste med Bagedyst-deltager

Storebæltsbroen
Krimi

Storebæltsbroen lukker i nat

Auktionshammer
Helt vildt

Købte tegning for 200 kroner – er 325 millioner værd

væltet hestevogn
Krimi

Drama på julemarked:

En person død

Gård set udefra
Nyheder

Udvist kriminel på asylcenter:

Fængslet for trusler

Træ væltet ned i bil
Nyheder

Voldsom storm koster to personer livet 

dansere på dansegulvet
Underholdning

Dansekongen Jimilian:

Jeg har vundet Asta

politibil med påskriften politi
Krimi

Død mand

fundet i kanal

juledekoration med fire lys
Livsstil

Brandfarlig december:

Pas på juledekorationen

britt bendixen sidder på stol
Kendte

Britt Bendixen takker af:

Nok er nok

butiksvindue med black friday-skilt
Nyheder

Vi købte sorte tilbud

for milliarder

butiksansat står ved tøjstativ
Corona

De kan slippe for

mundbind

fly holder parkeret i lufthavn
Nyheder

61 passagerer

fra Sydafrika testet positive 

mand står på scene og synger
Kendte

Bryan Adams hårdt ramt:

To gange corona

på en måned

politibil med påskriften politi
Krimi

Soloulykke: Ung mand fundet i sin bil i et træ 

mand kigger ind i kameraet
Kendte

Berømt komponist

er død

mennesker omkring bus
Nyheder

Mindst 19 personer

omkommer i busulykke

Parret under finalen af vild med dans 2021 han rækker en sejrs arm i vejret.
Film og TV

Her er vinderne af

Vild med dans

en kørende bil indefra i regnvejr.
Krimi

85-årig sigtet for

vandvidskørsel

Yussuf Poulsen i profil med kasket omvendt på.
Sport

Landsholds-stjerne

også smittet

Nærbillede af Michael Laudrup der småsmiler.
Kendte

Laudrup scorer

millioner