Administration 

Alexandra om tæt forhold til Nicolai: "Det er den største cadeau"

Underholdning
Ecco Walkathon 2018, Grevinde Alexandra, Prins Felix, Prins Nikolai (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

Lykke kan være mange ting, men for grevinde Alexandra har rollen som mor været definerende.

Hun var 31 år, da hun kom fra den pulserende storby Hongkong til Møgeltønder i Sønderjylland for at gifte sig med prins Joachim og blive en del af den danske kongefamilie.

Her lærte grevinde Alexandra ikke bare danskerne, det danske sprog og den danske mentalitet at kende - hun lærte også, hvad det betyder at bo i et land, der i FN's "World Happiness Report" rangerer som et af de allerlykkeligste.

Siden hun i 90'erne kom til Danmark, har hun været nysgerrig for at finde ud af, hvad det er, der er så særligt ved det land, hun nu kalder sit hjem - og hvad det er, der gør, at vi igen og igen bliver kåret som et af verdens lykkeligste folkefærd.

Det har udmøntet sig i bogen "Mit lykkelige land".

- Jeg bor her i det her smørhul, og jeg ved, hvad der gør mig glad, men jeg var også nysgerrig for at finde ud af, hvad der gør andre glade, siger grevinde Alexandra.

- Jeg er ikke naiv, og jeg ved godt, der også er mange, der er ulykkelige i Danmark. Det kan godt være, vi er i top tre over verdens lykkeligste lande, men vi er samtidig også et folk, der spiser rigtig mange lykkepiller. Men der er nok bøger, der fokuserer på ulykke, så jeg har valgt at fokusere på lykken, forklarer hun.

I sit arbejde med bogen har hun rejst landet rundt for at finde ud af, hvad der gør os så glade - hvordan blandt andet foreningsliv, frivilligt arbejde og tillid til hinanden skaber de optimale kår for lykken - men undervejs er det også blevet en personlig fortælling om det, der gør hende lykkelig.

Og en af de ting, der især træder frem, er hendes rolle som mor.

I august 1999 fik hun sin første søn, prins Nikolai, i armene, og i 2002 kom prins Felix til. Siden da har alt været forandret.

- Lykke for mig er helt klart at se lykken i mine børns øjne. Det er så ubetinget en kærlighed, at jeg næsten glemmer mig selv. De kommer altid før mig, forklarer grevinde Alexandra.

- Man bliver et bedre menneske, når man kan tænke på andre først, men jeg vil understrege, at man ikke behøver have børn for at kunne det – det kan også være for en gammel forælder, en nabo, en syg ven eller et kæledyr. Men når man elsker ubetinget, så bliver man et bedre menneske, siger hun.

Siden de var helt små, har hun forsøgt at være en rollemodel og lære prins Nikolai og prins Felix, hvor stor en styrke, det kan give, når man kan være noget for andre.

- Det er vigtigt at vise den næstekærlighed, og jeg synes, det er meget dansk, at vi bruger vores ressourcer på at være noget for andre og gøre noget godt. Jeg har for eksempel gået Ecco Walkathon i 20 år og har haft mine børn med, siden de lå i barnevognen. Det handler om at vise dem, at man kan hjælpe andre, og at vi står sammen om noget, siger grevinde Alexandra.

- Der har været opmærksomhed om os som familie, men hvis man kan vende det til noget godt, så det sætter fokus på sygdom eller svage mennesker – jeg har selv fokuseret på Parkinson og på blinde mennesker – så kan man være et talerør, hvor det kan betyde meget for andre, forklarer hun.

Hun kan mærke, at det er noget, hendes børn har taget til sig. I 2005 blev hun skilt fra børnenes far, prins Joachim, men også efter de gik fra hinanden, har de været enige om, hvordan børnene skulle opdrages.

- Jeg bliver så stolt, når jeg læser interviews, som Nikolai har givet, for jeg kan mærke, at det, prins Joachim og jeg har forsøgt at give ham, virkelig er sunket ind, og at han gerne vil hjælpe andre, siger grevinde Alexandra.

19-årige prins Nikolai er netop startet på en militæruddannelse på Varde Kaserne. Ved siden af arbejder han som model, og når han skal ud på opgave, tager han gerne sin mor med.

- Det er den største cadeau, at han ikke er flov over at have sin mor med. Det er ikke mig, der spørger, det er ham, der siger: "Mami, jeg vil gerne have dig med".

- Jeg er bare beæret over, at vi har så stærkt og tæt et bånd, det er helt klart en af de største former for lykke for mig, siger grevinde Alexandra.

Den opdragelse, prinserne har fået, har medvirket til at gøre dem til de mennesker, de er i dag, men der er også en anden ting, der har spillet en stor rolle - nemlig det samfund, de er vokset op i.

Og det er, ifølge grevinde Alexandra, også en af grundene til, at Danmark rangerer så højt, når man måler lykke.

- Danmark er det bedste sted i verden for et barn at vokse op. Her får børn lov til at lege i de første meget formative år. Det er med til at stimulere den kreative og innovative sans, og det kan man ikke lære akademisk.

- Vi har også meget lav kriminalitet, og vores børn kan for eksempel ofte cykle alene i skole. Det er med til at gøre det til et fantastisk sted at vokse op, siger grevinde Alexandra.

Med børn på 19 og 16 år, hvoraf den ene så småt er ved at flyve fra reden, og den anden er startet i gymnasiet, er det en ny hverdag, grevinde Alexandra skal til at bygge op.

Men det er også noget, hun glæder sig til.

- Jeg kan huske, da jeg fik Nikolai i armene allerførste gang, og jeg tænkte: "Hvor herre bevares, et lille væsen". Han krævede jo mad, bleskift og opmærksomhed konstant, og man får højst to timers søvn ad gangen. Det kræver alt af en, fortæller hun.

- Jeg tænkte de første par måneder, om jeg nogensinde fik lov at læse 20 sider sammenhængende i en bog igen eller se et afsnit af en tv-serie. Det er jo sådan en luksus, jeg har tid til igen nu, siger hun og smiler.

I dag er hun 54 år, og selv om livet ind i mellem også har budt på nedture, kan hun mærke, at hun har fået en ballast. Med alderen har hun lært, at lykke også er hvile i sig selv.

- Nu er jeg et sted i livet, hvor jeg kan fokusere på mig selv, og jeg har virkelig lært at elske mig selv. Jeg har set mig selv gå gennem nogle kriser og blive stærkere af det, og det er jeg stolt af. Jeg står et virkelig godt sted, og jeg er glad for der, hvor jeg er i livet, siger hun.

Fra 2020, når prins Felix fylder 18 år, har hun frasagt sig apanage, og det betyder også, at der karrieremæssigt foreligger nogle nye muligheder for hende.

Forfatterskabet, der indtil videre har budt på to bøger - en bog om ledelsesetik skrevet sammen med Timothy L. Fort og "Mit lykkelige land", der er skrevet sammen med journalisten Rikke Hyldgaard - er noget, hun planlægger at udvide.

- Jeg har virkelig fået blod på tanden. Jeg kan godt lide tanken om, at det, man har sagt i en bog, lever for evigt, det lever længere, end jeg kommer til.

- Man foreviger sine tanker, meninger og erfaringer. Jeg er heller ikke færdig med at rejse, for det er noget, jeg lærer meget af. Og når man skriver bøger, kan man jo arbejde fra hele verden, siger hun.

"Mit lykkelige land" udkommer den 2. oktober på Politikens Forlag.

/ritzau/

Af Eva Maria Brandi/ritzau/
Snedækket landsskab
Nyheder

Nu bliver det rigtig koldt:

Danmark i dybfryseren

Nyheder

Minkaftale på plads:

Kan koste 19 milliarder

Daniel Agger portræt
Kendte

”Falsk” Daniel Agger anholdt

Nyheder

Premierminister træder tilbage

Mikkel Kryger og Kanya Rørbech foran Lykkehjulet
Film og TV

Stor ændring i Lykkehjulet:

Folk bliver rasende

Rudy Giuliani på talerstolen
Nyheder

Trumps advokat:

Sagsøgt for 8 milliarder!

Hospitalsstue med læger
Nyheder

Over 2000 er nu døde med coronavirus i Danmark

Nyheder

EL-borgmester brændte

Løkke-dukke af: 

Undskyld!

billede af Magasins facade
Nyheder

Magasin er solgt
- 12.000 job i fare

billede af voksen flodhest med unge
Dyreliv

Flodheste truer natur

- nu skal de dø

billede af Keira Knightley
Kendte

Superstjerne: Slut med

sexscener med mænd

Trump forlader Air Force One
Nyheder

Trump hånes efter

ankomst til Florida

billede af Jens Rohde
Nyheder

Jens Rohde dropper Radikale Venstre

skærmdump af video
Corona

Se video: 300 festede - bøder for over 130.000 kroner

billede af politibetjent med armene over kors
Nyheder

I denne uge: Her er politiet ude med bødeblokken

billede af Trump og Fauci
Corona

Fauci forsøgte at forklare Trump: "Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej"

billede af Per Zeidler
Krimi

Ny sag om rufferi: Tjener stadig på gangbangs

billede af person som ærgrer sig
Livsstil

Sådan undgår du, at familien slås om arven

billede af Joe Biden
Corona

Biden 
udelukker 
europæere

billedet af Bernie Sanders ved indsættelsesceremonien
Nyheder

Bernies vanter kan sikre millioner til velgørenhed

Portræt af Nicklas Bendtner og hans kæreste Philine. Bendtner har solbriller på.
Kendte

Bendtner tordner mod

medierne efter indbrud

En politibil i bevægelse.
Krimi

Tyve kørte galt –

med politiet i hælene

Pelle Peter Jencel og Maria Jencel til DMA uddelingen i efteråret.
Underholdning

DR-værter: Lavede

baby under nedlukning

Den brændende dukke  med statsministerens hoved på.
Krimi

Dukkeafbrændingen:

Tre anholdt - en på fri fod

Politi med vandkanon mod demonstranter
Nyheder

Corona-udgangsforbud

udløser optøjer 

En dame smiler mens hun rører ved sit lange grå hår
Sundhed

Derfor bliver nogen hurtigere

gråhåret end andre

En vaccine dosis trækkes op i en nål. Glasset holdes af en hånd med en blå plastik handske.
Nyheder

Chok på sygehus:

Ansatte snyder

med vaccinekø

Et fly og en grædende kvinde i lufthavnen
Krimi

Nye undersøgelser:

MH370 blev skudt ned

En amerikansk snigskytte i nogle bjerge skyder
Helt vildt

Snigskytte dræber fem terrorister

med ét skud

Nyheder

Uafklaret Støjberg:

Jeg er stadig venstremand 

Melania og Donald Trump den sidste dag på vej op i et fly
Kendte

Rygter florerer:

Skilsmisse på vej

Underholdning

Danmarks yngste prinsesse 

fylder år

Et poolbord
Krimi

15 unge festede ulovligt 

med poolbord og bar i værksted

En mand bliver testet for corona
Corona

Positivprocent fra lyntest er

under 1 for tiende dag i træk

Politi i lufthavn går med mistænkt
Krimi

Verdens mest eftersøgte narkobaron:

ANHOLDT

Nyheder

Kinesisk minearbejder er reddet efter to uger under jorden

billede af signe lindkvist
Kendte

Signe Lindkvist
er rasende:
"Kæmpeidioter"

billede af Janni Ree
Kendte

Janni Ree i

kovending:

- Undskyld

billede af Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Lars Løkke-parti

kan brage ind

i Folketinget

Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner
fanget i Dubai

Anne Louise Hassing ses her sammen med fire kolleger i badehotellet
Kendte

"Badehotellet"-stjerne

springer ud med

liderlig fortælling

johanne schmidt-nielsen sidder med hovedet i den ene hånd
Kendte

Johanne Schmidt-
Nielsen: Jeg skal

være mor igen

billede af skilt af med teksten ingen adgang på grund af corona
Corona

Fire kommuner

ligger under

bekymringsgrænse

sundhedsperson står med en test i hænderne
Corona

Britisk variant fylder mere i smittetallene

Billede af Larry King
Kendte

Den legendariske 

tv-vært Larry King

er død

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Opdateret:

41-årig fængslet for drab

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-profil

beklager dybt:

- Det var en fejl 

skuespilleren Esben Dalgaard smiler
Underholdning

Dansk stjerne

skal tabe sig 30 kilo 

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

skuespilleren robert hansen smiler
Kendte

Robert Hansen sammen

med kæresten igen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske står med vatpind og reagensglas
Nyheder

Laveste antal positive

siden september

Karsten Ree portræt
Kendte

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold