Administration 

"De syge må klare sig selv - til de ligger i rendestenen med deres familie"

Situationen for lønmodtagere, der rammes af langvarig sygdom, nærmer sig det katastrofale, konkluderer Ulf Harbo i sit nyeste blog-indlæg.

Ulf Harbo er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune for Enhedslisten, og er folketingskandidat. Det meste af fritiden - fra både kommunalpolitik og jobbet som friskolelærer - bruger Ulf Harbo nu på at være bisidder og samfundsdebattør. Bisidder-opgaverne gælder primært borgere i hele Danmark, som er udsat for ulovlig og skadelig sagsbehandling af deres egen lokale kommune - især i deres personlige sager om sygedagpenge, fleksjob og førtidspension.

I de sidste syv år har Folketinget accepteret, at kommuner ulovligt har raskmeldt syge borgere til social deroute - uden mulighed for sygedagpenge og ofte uden ret til kontanthjælp.
Alle har vendt det blinde øje til - på nær de røde vagthunde fra Enhedslisten, som kun få lytter til.

Situationen for lønmodtagere, der rammes af langvarig sygdom, nærmer sig det katastrofale.

I SEPTEMBER tog fagforbundet Metal i Nordsjælland det tunge skyts i brug. Man politi-anmeldte fire kommunale sagsbehandlere på grund af uretfærdighed i myndigheds-udøvelsen. Anmeldelsen kom på baggrund af systematiske lovbrud i sager om kommunal raskmelding af syge borgere.

Det er tydeligt, at der er tale om et kæmpe problem i hele landet, når et stort fagforbund som Metal ser sig nødsaget til at politianmelde menige sagsbehandlere og andre kommunale medarbejdere.

JEG HAR de seneste måneder fået flere henvendelser fra desperate borgere i hele landet. De har oplevet at blive raskmeldt på et ulovligt grundlag - hvor kommunen hverken har inddraget borgeren eller indhentet alle relevante lægelige oplysninger.

Vi snakker ikke om borgere og læger, der undlader at oplyse og vejlede sagsbehandlere om den helbredsmæssige status. Vi snakker heller ikke her om borgere, der ikke deltager i egen helbredelse - snarere tværtimod.

Normalt er borgeren i gang med udredning og behandling i sundhedssystemet. For ham eller hende vil et sygedagpengestop medføre en uoverskuelig situation. Og et stop betyder en forøget risiko for,at det ekstra pres - der ligger i at miste sin egen forsørgelse - vil forværre et i forvejen truet helbred.

OFTE OPLEVER både borgeren og lægen, at sagsbehandleren hverken svarer på henvendelser, overholder svarfrister eller opfylder de lovbefalede genvurderingsfrister, der gælder i klagesystemet.

Kommunen udnytter ofte sin magt til at bryde loven

Kommunen udnytter ofte sin magt til at bryde loven. Stop for sygedagpenge til en borger sker uden varsel fra den ene uge til den anden - og selv om det er ulovligt, straffes kommunen ikke.

Denne vilkårlighed i kommuners magtmisbrug kan vel benævnes som terror mod de mest udsatte i vores velfærdssamfund. Man må spørge, om vi stadig kan kalde Danmark et velfærdssamfund, når vores kommunale forvaltere kaster de borgere, de ifølge loven har pligt til at hjælpe, på gaden. Uden nåde og uden et lovligt og fuldt oplyst grundlag.

AVISEN.DK skrev for nylig om, at antallet af ulovlige kommunale raskmeldinger har ligget stabilt mellem 30 og 40 procent de sidste 7 år. Altså var ca. hver tredje raskmelding i strid med loven!

Vores kommuner har desværre benyttet sig af deres straffrihed og af borgenes uvidenhed. For de færreste af dem, der rammes af kommunens hammer, har nemlig ressourcer til at klage.

Så mørketallet af ulovlige sygedagpengestop er langt højere, end tallene umiddelbart viser. Ikke mærkeligt at danskernes tillid er faldet drastisk - og at frygten for at miste sit økonomiske livsgrundlag trives. Samtidig øges uligheden og klasseforskelle.

Men kan den slags virkelig lade sig gøre i verdens lykkeligste land, hvor alle er frie og lige? At miste alt man har, fordi man bliver syg?

Er vi danskere ikke forsikret, når vi nu troligt har uddannet os, arbejdet og betalt vores skat med glæde?

Det skal hermed afsløres - sådan er det. De syge må klare sig selv - indtil de ligger i rendestenen med deres familie. Hårdtarbejdende danskere er ikke berettiget til kontanthjælp, før de har mistet næsten alt, hvad de ejer - både egne materielle goder, kapitalpensioner m.v.og hvad der tilhører en ægtefælle. Dette er hovedårsagen til den voldsomme belastning, det er at blive kommunalt raskmeldt, når man ikke er i stand til at arbejde på grund af sygdom eller en langvarig skade.

AT MAN KAN KLAGE til Ankestyrelsen, er ingen trøst. For Ankestyrelsen rykker hele tiden tættere og tættere på kommunernes ulovlige praksis - og kan bruge op til et år eller mere på at behandle sagen.

Et år i det sorte hul uden indtægt er lang tid og ødelæggende og bekosteligt for de berørte familier og for vores samfund.

Hvornår vil de ansvarlige politikere gøre noget ved kommunernes ulovlige sagsbehandling frem for at henvise til en overbebyrdet Ankestyrelse og et tilsyn, der ikke eksisterer i praksis ?
Var det ikke hensigten med reformen af sygedagpenge, der trådte i kraft sommeren 2014 at lukke det sorte hul?

Det sorte hul, hvor mange tusinde mennesker var blevet parkeret på kontanthjælp, efter at VK-regeringen og dens folketingsflertal (med bl.a. Dansk Folkeparti) indførte stop for sygedagpenge efter 52 uger - og derfor måtte forsørge sig selv på grund af kontanthjælpssystemets krav om ingen formue og værdier samt gensidig forsørgelsespligt?

Daværende beskæftigelsesmininister Mette Frederiksen var som sædvanlig klar i mælet, da hun udtalte: "Det absolut vigtigste er, at vi får afskaffet den varighedsbegrænsning, der i dag betyder, at syge mennesker er i risiko for at miste deres forsørgelsesgrundlag."

BLÅ BLOK med Liberal Alliance i spidsen jublede ifølge medierne, da man vedtog sygedagpengereformen. Det var efter LAs sorte bog at finansiere lukningen af det sorte hul ved at sætte den ordinære sygedagpengeperiode ned fra 52 til 22 uger og iøvrigt spare 300 millioner til skattelettelser. Ja, faktisk beregnede beskæftigelsesministeriet, at man ville spare 385 millioner på sygedagpengereformen fortrinsvis ved at nedsætte den ordinære max-varighed på sygedagpengene fra 52 til 22 uger.

Nuværende beskæftigelsesminister, Jørn Neergaard Larsen, Venstre, jubler stadig.
Reformen er en succes. "Vi" har sparet påsygedagpengene, ikke fordi danskerne nu mirakuløst bliver raskere hurtigere, men fordi kommunerne raskmelder alvorligt syge mennesker - selvom de ikke er færdig-udredt eller behandlet. Man parkerer dem som en grå masse i kontanthjælpssystemet eller på en ydelse på kontanthjælpsniveau i et såkaldt jobafklaringsforløb.

Dagen efter i nyhederne er Jørn Neergaard Larsen overmåde bekymret, når han med alvorlig mine meddeler det danske folk, at der er alt for mange danskere på kontanthjælp, og han derfor må sætte ydelserne yderligere ned, så det kan betale sig at arbejde.

Absurditeterne har ingen grænse efterhånden. De ansvarlige i Beskæftigelsesministeriet må tro, at danskerne er utroligt dumme og uvidende - eller lider af stigende demens over for politiske udmeldinger.

Der er åbenbart næsten ingen medier, der tør gå de mange modsatrettede politiske meldinger efter i sømmene - eller kritisk tjekke sammenhængskraften i nyhedsstrømmen. Måske er de fleste journalister også blevet demente?

FAKTA ER, at et stigende antal langvarigt syge danskere raskmeldes til social deroute ulovligt og i et overlagt magtmisbrug, der er uværdigtog skadeligt for demokratiet.

Statistikker over den stigende ulighed viser også, at der er tydelige klasseforskelle i sagsbehandlingen, så den ufaglærte ved samlebåndet eller håndværkeren, der kan skiftes ud, oven i en ulovlig raskmelding også tit fyres - og derfor står betydeligt dårligere end den veluddannede og højtlønnede specialist.

De mange historier fra den kommunale sagsbehandling har på det seneste ramt de landsdækkede aviser. Information har kørt artikel-serier med absurde eksempler, og senest har Politiken taget rædselshistorier fra det kommunale system op - ikke bare som en enlig svale, men som beviser på systematiske svigt over for syge og handicappede.

Verdens lykkeligste, mest lige og rige lille land er desværre blevet en syg floskel

Den brede midte i dansk politik har smidt anstændigheden overbord. Man har i stedet rullet den røde løber ud for mistillid og frygt. Verdens lykkeligste, mest lige og rige lille land er desværre blevet en syg floskel.

OG DET KLINGER mere og mere hult, når politikere med alvorstunge miner udtaler, at alt hvad de foretager sig af overgreb på syge og handicappede er for velfærdens skyld.
Det bliver mere og mere tydeligt, at de par millioner, vi tager fra vores syge medborgere, ikke betaler nogens velfærd, men ryger lige i lommerne på eliten.

Med eliten tænkes både på Christiansborg-politikere, kommunaldirektører, toppen af fagforbund og pensionskasser, konsulenter i stat og kommune og multinationale firmaer som McKinsey og Goldman Sachs.

Så om der er nogen, der vil stoppe kommunernes ulovligesagsbehandling, er et spørgsmål som indtil videre må flagre i den iskolde vind, som stryger over Danmark.

For tiden kan det åbenbart bedre betale sig for de ansvarlige og deres konsulenter at lade stå til, mens nye syndebukke nederst i hierarkiet ofres for velfærdens skyld.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Fra et klasseværelse
Nyheder

Dumper på stribe i

dansk og matematik

Lodder fra lotteriet.
Nyheder

Vinder føler sig som

Joakim von And

Kongeparret under udråbelsen
Kongelige

Følger i deres

forgængeres fodspor

Nyheder

Novo og Bill Gates 

går sammen

Nyheder

Forårssolen titter frem

efter våd mandag

En tom station
Nyheder

Forsinkelser og

aflyste tog mandag

portræt kvinde
Nyheder

Danmark til Eurovision

med fredsdue på ryggen

portræt kvinde
Nyheder

FAKTA:

Eurovision-åbning uden Israel

menneskemængde
Nyheder

Forlader forhandlinger

portræt kvinde
Kendte

Birthe Kjær:

Fik ubudne gæster

Mand og kvinde
Kendte

Ikea-testen er bestået

Krimi

Hærværk mod mindesten 

portræt mand
Nyheder

Hold jer væk

portræt mand
Nyheder

Titanic-skuespiller er død

portræt mand
Kendte

Troels Trier: Sådan

mindes jeg Rebecca

portræt mand
Nyheder

Dansk musiker er død

en stor gård
Helt vildt

Du kan få Goebbels villa helt gratis

en minibar
Rejser

Derfor elsker vi minibaren

et vejsving og et ødelagt træ
Krimi

16-årig dræbt i bilulykke

en lottokupon
Nyheder

Heldig dansker vinder 14 mio. i lotto

en retsbygning i solen
Krimi

Dømt krænker i ny sag om 11-årig pige

en redningsbåd
Krimi

Mandlig dykker forsvundet ud for Skagens kyst 

en mand og dame ser vrede ud
Debat

Jes Dorph: Os og dem

to unge mænd synger
Film og TV

FAKTA: Sådan afvikles Eurovision

tåge på en vej
Nyheder

DMI advarer bilister 

en politiafspærring i Australien
Krimi

Politi dræber knivbevæbnet 16-årig

Rigshospitalet
Nyheder

11-årig død af skimmelsvamp på Rigshospitalet

tre personer
Nyheder

DF-profil afviser

nazi-sammenligning

dræbersnegl
Livsstil

Dræbersnegle:
Sådan bekæmper - eller

spiser - du dem bedst

tre smilende mennesker
Kendte

Seebach sælger
sin luksusvilla

en sangerinde
Film og TV

Eurovision-åbningen
bliver uden Israel

en mand
Nyheder

Stor udbetaling
til fratrådt spindoktor:
"Vennetjeneste"?

bus i brand
Krimi

Brand i bus på motorvej 

mand taler
Nyheder

Dragsted: LA er farlige

mand står ved portræt
Kendte

Andreas Mogensen 
afslørede sig selv 

område ved vand i københavn
Krimi

Turist faldt i vandet:

Reddet op af vakse

borgere  

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Nyheder

Kollegium evakueret:

Dybt problematisk 

politibil med påskriften politi
Krimi

Strømpistoler på vej

til politiet 

et par
Kendte

DR-vært skifter

til TV2 

æg i bakker
Mad og drikke

Danske høns skal

redde Norge 

kvinde poserer
Kendte

Saba: Må lukke ned

politifolk går i naturen
Nyheder

Surfere forsvandt:

Tre lig fundet 

Fodboldspillere jubler
Sport

Fodboldklub reddet af lokale

Kasper Hjulmand på pressemøde
Sport

Danmark får tre ekstra spillere med til EM

Den Sorte Diamant set ude fra
Krimi

Fan stjal dokument om dansk filmstjerne

Flaske med olivenolie
Sundhed

Olivenolie trækkes tilbage

flåt på huden
Sundhed

Flåter smitter stadigt flere med farlig virus

Nyheder

Rusland truer Danmark

politibil spærrer vej
Krimi

Motorcyklist dræbt i ulykke

Krimi

Drabsdømt i Mia-sagen knyttes til ny overgrebssag

cykelrytter på landevej
Sport

Optimistisk Vingegaard-chef tror fortsat på Tour-hattrick

Nik & Jay på scenen
Kendte

Så mange millioner tjener Nik og Jay

Nyheder

Kongeparret deltager i fejring

en virksomhed set fra vejen
Nyheder

Konkurs igen - alle ansatte hjemsendt

medicin
Nyheder

Hver tredje på diabetesmidlet Ozempic har ikke sukkersyge

en kæmper i kamp
Kendte

Dansk MMA-kæmper

går ind i politik

Pengesedler og mønter
Nyheder

Regeringen klar
med nyt fradrag

en ladcykel
Nyheder

Yderligere syv
ladcykler tilbagekaldes

en mand på en balkon med udsigt
Kendte

Spindoktor står til
stor milliongevinst

bygning i brand
Krimi

Flammer raserer ejendom

Pengesedler og mønter
Nyheder

Danskere i hundredvis

får stoppet pensionen

en banks facade
Nyheder

Danske Bank scorer igen milliarder på få måneder

Nyheder

Flere og flere huse sættes til salg

Nyheder

Abortgrænsen

hæves til 18. uge

Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Nyheder

Fredag rammer 23 grader

en mand
Nyheder

Glemsom
Boris Johnson afvist

Jørgen Ejbøl
Nyheder

Betaler millionerne

tilbage efter kritik

En politibil og betjente på stedet
Krimi

Politiet afgav

varselsskud

En barnehånd rækker efter en donuts.
Nyheder

Antallet af overvægtige

børn er steget

Amanda Collin i rollen
Kendte

Amanda Collin med i

stor international serie

Troels Lund Poulsen og Michael Hyldgaard
Nyheder

Troels Lund Poulsen:

Ikke et kønt forløb

Frederik og Mary giver hånd med nogle af de fremmødte
Kongelige

Frederik og Mary

kom til undsætning

En mørklødet mand
Krimi

Politiet efterlyser

offer for hadforbrydelse

Julie Christiansen og Ask Hasselbalch på den røde løber.
Kendte

Skuespiller

venter barn igen

Nikolaj Hübbe i smoking
Kendte

Nikolaj Hübbe

stopper

portræt mand
Krimi

Stig Tøfting frifundet

fire personer
Kendte

Klar på endnu en omgang

frederik og mary
Nyheder

Kongeparret: 

Første gang nogensinde

portræt kvinde
Kendte

Fylder 80 år:

Sådan bliver hun fejret