Store indvandrerfamiliers appetit hos lægen og på sygehusene er årsagen til, at der ikke som i gamle dage er gratis kaffe, saftevand, kage eller frugt i landets venteværelser og til pårørende på sygebesøg.
Sådan der står i en artikel i Dansk Folkeblad, bladet for medlemmerne af Dansk Folkeparti.
Men den beskrivelse er skudt helt ved siden af, lyder det fra både sundhedssektoren og de politiske kolleger på Christiansborg. Der er forundret over udfaldet mod indvandrerfamilierne.
"Det er fuldstændig uden for den virkelighed, vi kender som praktiserende læger," fastslår formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Henrik Dibbern, og påpeger, at han aldrig har hørt tale om storspisende indvandrerfamilier i venteværelserne.
"Det har heller aldrig været et krav til lægerne, at der skulle være forplejning til patienterne. Nogle læger vælger at have det tilbud, men det er ikke noget, som der engang har været mere af," slår han fast.
DF's sundhedsordfører, Liselott Blixt, fastholder dog, at problemet vitterlig eksisterer. Hun nævner som eksempel, at fødegangen på Køge Sygehus har droppet bespisningen af pårørende på grund af indvandrerfamiliernes indtog.
"Der har jo været en del problemer tidligere, hvor man så, at der kom store familier, som tog den mad, kaffe eller saft, der var stillet frem. Og nogle steder var det så sådan, at der ikke var mad nok til patienterne. Det gav et problem, så man så måtte indføre nogle restriktioner på afdelingerne," siger hun.
Men Ib Steen Mikkelsen, der er sygehusdirektør for blandt andet sygehuset i Køge, garanterer, at der aldrig har været serveret gratis mad til de pårørende. Og at det aldrig her været et problem, at indvandrerfamilier kommer på besøg og spiser mere end andre patientgrupper.
"Alle, der har arbejdet i sygehusvæsenet, ved, at indvandrere har flere besøgende gæster end etniske danske patienter. Men det behøver ikke være noget negativt - det betyder jo egentlig bare, at de får flere besøg, hvilket jo er rart for patienten," siger han.
Liselott Blixt erkender, at problemet med indvandrefamilie på sygehusene og i venteværelser nok bliver blæst noget ud af propotioner i medlemsbladet.
"Vi skal passe på ikke at generalisere. For det første drejer det sig jo ikke om alle indvandrere. Det her drejer sig nok mere om noget kulturbestemt. Og så skal vi passe på, at det ikke er alle steder, man har måtte slække på kaffe og saft på grund af det her," siger hun.
Socialdemokraterne er fortørnede over, at Dansk Folkeparti beskriver en virkelighed, som ikke har hold i realiteterne.
"Det er helt ude i hampen, at give indvandrere skylden for, at der ikke er saftevand og småkager hos den praktiserende læge. Faktum er, at det mange steder er fjernet af hygiejniske årsager, så folk ikke får maveinfektioner," siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen.
Sådan lyder indledningen, der får lægerne op af stolen:
- Det er efterhånden almindelig kendt, at indvandrere har sat et ikke særligt heldigt præg på den service, som bliver tilbudt - eller rettere blev tilbudt hos praktiserende læger og på landets sygehuse. Først blev den gratis kaffe, saft og småkager eller frugt afskaffet hos mange praktiserende læger, fordi patienter med indvandrebaggrund tog hele familien med i venteværelset og flittigt brugte den gratis forplejning. Samme adfærd lukkede besøgsforplejningen på sygehuse og hospitaler. Til stor utilfredshed blandt etnisk danske patienter.
Kilde: 'Nu tør jeg ikke blive syg'
Dansk Folkeblad, nr. 6, nov. 2010, 14. årgang
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.