Vi har alle lært, at vi skal spare på strømmen, hvis vi vil gøre noget godt for miljøet. Men det har ingen umiddelbar klimaeffekt, om for eksempel dit køleskabet er med det bedste energimærke A+.
For når vi bruger mindre strøm, udleder vi godt nok mindre CO2. Men så sælger de danske elværker sine CO2-kvoter til andre lande i EU, som så kan forurene mere, siger direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard.
"Der kommer lige meget CO2 op i atmosfæren. Det er fint nok at spare på strømmen, fordi du kan spare penge på det, men hvis du tror, at du gør klimaet en tjeneste nu og her, så hænger det altså anderledes sammen," siger han til Newspaq.
Vil du skåne miljøet, skal du lade bilen stå eller spise mindre kød, som i produktionen koster dyrt på CO2-forbruget, siger Lars Aagaard.
Tidligere toprådgiver for Miljøministeriet, Jørgen Abilgaard, er delvist enig med Lars Aagaard. Om den private dansker skruer op eller ned for strømmen er ligegyldigt for klimaet på kort sigt, men på lang sigt er det en anden snak.
EU har nemlig lagt en strategi, der betyder, at antallet af CO2-kvoter vil blive reduceret mellem år 2013 og 2020. Det vil medføre, at kraftværkerne må sende mindre CO2 ud i atmosfæren, skriver dr.dk.
Ifølge Jørgen Abildgaard er det en god ide allerede nu at skrue ned for strømmen. For så kan politikerne se, at de har opbakning til at være mere ambitiøse og derfor reducere antallet af CO2-kvoter yderligere.