Vintertid: Sådan får du lokket ungerne med ud i naturen

Vinter børn kælke (Foto: Colourbox/Free)

To eksperter guider her til, hvordan du lokker ungerne med udenfor i vinterhalvåret, selv om det er mørkt og koldt.

Det kan være svært at lokke ungerne i overtøjet, når frostvejret bider udenfor. Og ofte trækker sofa og iPad mere end regn, blæst og vintervejr.

Men hvad end ungerne skal ud for at få frisk luft, være sammen med familien eller brænde nogle af julens kalorier af, er du selv nødt til at gå forrest.

For din attitude smitter direkte af på dine børn, siger naturvejleder Jes Aagaard fra Naturstyrelsen.

- Den første forudsætning er, at forældrene har lyst til det. Og det tror jeg i virkeligheden, er den allervæsentligste betingelse. For hvis de voksne synes, at det er sjovt, og de tager noget ordentligt tøj på, så skal ungerne nok følge med, siger han.

Så selv om der måske er modstand, lige når iPad’en skal slukkes, og overtræksbukserne skal på, så går det oftest over, hvis du som forælder selv er positiv, siger Jes Aagaard.

Omvendt smitter det negativt af, hvis du selv står og tripper eller vrisser over kulden, siger naturvejlederen.

Et andet staldtip er at lokke med lidt snacks eller søde sager, siger Louise Skou Grindsted, der er kommunikationskonsulent hos Friluftsrådet.

- Det er et godt trick at have madpakker og varm kakao med og selvfølgelig sørge for, at børnene er klædt godt på. Man kan også lave et bål og riste pølser, siger hun og peger på, at man skal tilpasse madprojektet efter, hvad der er realistisk.

Inden I tager afsted, kan du også lokke lidt med, hvad I skal se eller opleve, siger Jes Aagaard. I kan for eksempel tale om, hvilke fugle man kan se, eller hvilke dyrespor I vil lede efter.

- Og så kan I jo allerede inden printe forskellige dyrespor ud fra nettet. Det er bare at Google "dyrespor", så vælter det frem med eksempler, siger han.

På samme måde kan du pirre barnets nysgerrighed, når I først er kommet ud. For eksempel kan I lege naturdetektiver og se, hvad I kan finde i skoven, foreslår Jes Aagaard.

- Find spor fra dyr, find de kogler, som egernet eller musen har gnavet i - eller find de steder, hvor ræven har gnasket i en fasan. Eller man kan måske være heldig at finde en kastestang fra en hjort, som smider geviret nu her, siger han.

Her skal man som forælder ikke være så bange for spørgsmål, man ikke kender svaret på, siger naturvejlederen. For han oplever, at mange forældre er bange for at komme til kort, hvis ungerne spørger om noget, de ikke ved.

- Men der er det jo heldigvis sådan, at der er ikke noget bedre end at være nysgerrig med sine unger. Så hvis man finder noget, man ikke ved, hvad er, så kan man jo anerkende, at "nej, hvor er det spændende - det må vi undersøge", siger Jes Aagaard.

Når I først er derude, skal du heller ikke være bange for at lade barnet tage styringen, råder Louise Skou Grindsted.

For selv om den oprindelige plan var, at I skulle gå en bestemt tur, kan det være, at børnene bliver helt opslugt af et klatretræ, et vandløb eller en flok snegle.

- Voksne har i dag en tendens til at være meget formålsstyrede. Vi skal fra A til B, og det, børnene gerne vil, er at være i nuet og følge de muligheder, som opstår, når man er ude, siger Louise Skou Grindsted og fortsætter:

- Og det er noget af det, der er sjovt for dem ved at være i naturen: at få lov til at udforske og gøre det sammen med de voksne.

/ritzau fokus/

Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/