Selvom du ikke træner op til Tour de France og kan prale af at køre så stærkt som Contador, skal du overveje din hastighed, når du har din firbenede ven med på tur.
Sådan lyder det fra Agria Dyreforsikring, der her giver her råd til at få en sikker cykeltur med hunden.
En cykeltur foregår nemlig ofte i et konstant tempo, hvor hunden ikke selv kan bestemme, hvor hurtigt den vil løbe eller lunte. Derfor, skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse, er vigtigt, at hunden er udvokset, inden du tager den med på tur. En hvalp eller unghund har nemlig brug for selv at kunne vælge sit tempo.
Tjek hundens hofter
- Overordnet kan man sige, at man ikke skal begynde at cykle med hunden, før den er 18 måneder gammel. Men det er forskelligt fra hund til hund, hvornår den er klar til de lange ture. En tungere hund kan behøve mere tid, før ben og led klarer en større belastning, siger Lene K. Jørgensen, dyrlægekonsulent fra Agria Dyreforsikring.
Hun understreger, at for hunderacer, som er disponeret for hofte- eller ledproblemer - som eksempelvis schæferhunde og labrador - kan det være en god idé at få taget røntgenbilleder af hunden, før cykeltræningen begynder.
Hvis du er sikker på, din hund er frisk og rask til at løbe ved siden af din cykel, er det første trin at lære hunden, hvordan den skal agere, når den er med ude. Hunden skal blive tryg og fortrolig med at løbe ved siden af cyklen. Din pelsede ven skal naturligvis være i en line, og den skal løbe på din højre side - ind mod rabatten - så du skærmer hunden for trafikken på vejen.
Cykler I steder, hvor det både er sikkert og muligt, og din hund er blevet en mester til at løbe ved siden af cyklen, kan hunden løbe uden line.
Hvis Fido er en lille størrelse, er det måske en bedre idé at investere i en cykelkurv, du kan transportere hunden i. Man kan købe en speciel kurv med et gitter, så hunden ikke kan hoppe ud, mens du tramper i pedalerne.
- Start ud med korte ture i et moderat tempo, så du vænner hunden til motionsformen og ikke overbelaster dens utrænede muskler.
- Overvej hvilket underlag, hunden skal løbe på. Asfalt slider mest på hundens led. Græs og sand er bedst - men udgør en større udfordring for cyklisten!
- Husk at have hunden i line, medmindre løse hunde er tilladt.
- Husk reflekser til både dig og din hund, når den mørke tid kommer.
- Hvis du ofte cykler med din hund, kan det anbefales at investere i en såkaldt springer. Det er en anordning, der monteres på cyklen, så cyklisten kan have begge hænder på styret. Hunden skal have en sele på og linen sættes fast på springeren, på den måde mærker hunden modstand fra cyklist og cykel, hvis den sakker bagud eller forsøger at løbe for hurtigt.