Vi er tossede med at grille. Det viser en ny undersøgelse, der fastslår, at grillen er blevet en helt uundgåelig del af sommeren for hver anden dansker.
Lyseblå himmel, høj sol og temperaturer, der indbyder til liv og glade dage udendørs, er synonym med den danske sommer. Og det samme er grillfeber.
Det står klart i en ny undersøgelse fra den amerikanske grillproducent Char-Broil. Her svarer knap hver anden dansker (47 procent) nemlig, at de i sommerperioden foretrækker at grille til hverdag. Hverdagen indtager dermed førstepladsen over grillanledninger og ligger højere placeret end anledninger som besøg af venner, familiesammenkomster og ferie-/fridage.
Samtlige 1.017 respondenter i undersøgelsen har derudover været med til at grille det seneste år.
Mere end bare saftige bøffer
Tallene afspejler en klart stigende grillentusiasme blandt danskerne, lyder det fra grillvirksomheden Char-Broil, der er initiativtager til undersøgelsen.
- Grillen er blevet fast inventar i mange danskeres husholdning. Det skyldes selvfølgelig, at den giver ekstralækker mad i hverdagen, men også at den simpelthen er blevet et samlingspunkt, som vi forbinder med uformel hygge og godt selskab, siger Thorsten Schwenecke, der er kommunikationsdirektør for Char-Broil i blandt andet Danmark.
En anden årsag til grillens udbredelse herhjemme er dens alsidighed, påpeger han:
- Flere danskere har fået øjnene op for, at gasgrillen er det ideelle redskab til nem hverdagsmad – ikke kun bøffer og pølser, men også grøntsager og mejeriprodukter som fx halloumi, siger Thorsten Schwenecke.
Gas vinder indpas
En stor del af forklaringen bag den danske grillfeber skal også findes i den teknologiske udvikling på området. Yderligere tal fra undersøgelsen viser nemlig, at flertallet af danskerne nu ejer en gasgrill frem for kulgrill.
60 procent af grillejerne har en gasgrill, hvor en af de store fordele er, at tilberedningstiden kan reduceres markant. Ifølge Bolius er en gasgrill i gennemsnit klar efter 10 minutter, mens det tager op til en halv time før kullene er klar på en kulgrill.
Nogle danskere sværger til kulgrillen, fordi de mener det giver smag til maden, mens andre ikke mener, at der er forskel.
- Jeg lever jo af at smage, men jeg kan faktisk nærmest ikke smage forskel på, hvad der er grillet på gasgrill, og hvad der er grillet på kulgrill. Begge dele kan få røgsmag, hvis det er det, man vil have. Jeg synes, det er noget fis, at mad grillet på kulgrill skulle smage så meget bedre og autentisk, siger Carsten Olsen, også kendt som Den Skaldede Kok, til Bolius, som har sat fokus på forskellen på kul og gas.
Undersøgelsen viser også, at hver femte (19 procent) ligefrem har gas som det vigtigste krav, når de er på udkig efter en grill.
Grillens indtog i hverdagen har derudover gjort os særligt kræsne på området. Knap hver femte (17 procent) svarer således, at de vægter kvalitet højest af alle parametre, når de søger ny grill. Og ofte viser det sig, at vi søger råd i omgangskredsen. Hver tredje (31 procent) køber grill ud fra anbefalinger fra venner og familie.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov på vegne af Char-Broil. Der er i alt gennemført 1.017 CAWI-interview med danskere over 18 år i perioden 6.-14. april 2021. Respondenterne er tilfældigt udvalgt på tværs af blandt andet køn, alder og geografi, så undersøgelsen afspejler befolkningssammensætningen på disse parametre