Vesten giver Kosovo fuld uafhængighed
Nato har udskudt en planlagt troppereduktion i Kosovo, fordi sikkerhedssituationen er skrøbelig.

Kosovo fik mandag fuld uafhængighed af Vesten - fire år efter områdets omstridte løsrivelse fra Serbien.

USA's præsident, Barack Obama, siger, at det er "en historisk milepæl", at Kosovo nu selv påtager sig fuld kontrol over dets suverænitet.

- Med den optimisme, energi og beslutsomhed, der kendetegner dets befolkning, har Kosovo gjort betydningsfulde fremskridt ved opnåelsen af uafhængighed, siger Obama i en erklæring, efter at Det Internationale Civile Kontor (ICO) i landet blev lukket mandag.

Kontoret har haft til formål at overvåge og bistå myndighederne i Kosovo, efter at den tidligere serbiske provins i 2008 erklærede sin selvstændighed.

Den Nato-ledede styrke Kfor er dog fortsat til stede i Kosovo, hvis selvstændighed fortsat ikke er anerkendt af Serbien.

Spændingerne er øget i det seneste år i det nordlige Kosovo, hvor størstedelen af befolkningen er serbere, mens de øvrige dele af området domineres af albanere.

Der har været en række voldelige sammenstød mellem serbiske indbyggere og politistyrker.

Situationen er især højspændt ved den delte by Mitrovica.

Nato har udskudt en planlagt troppereduktion i Kosovo, fordi sikkerhedssituationen er skrøbelig i det serbisk-dominerede område, fastslog alliancens generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, for nylig.

Der er omkring 6000 soldater under ledelse af Nato i Kosovo, som rev sig løs fra Serbien i 2008 og siden er blevet anerkendt af omkring 90 lande.

Det gælder dog ikke Kina, Rusland og Serbien. I Beograd har politiske ledere opfordret de omkring 120.000 lokale serbere til at trodse styret i Kosovos hovedstad, Pristina.

/ritzau/Reuters