Mens Venstres formand Lars Løkke Rasmussen gør klar til at danne regering og indtage statsministeriet igen, bekymrer de ansatte i partiorganisationen sig om fremtiden. Venstres katastrofale valgresultat betyder nemlig, at partiet fra næste år mister 7,5 millioner kroner i årligt driftstilskud fra staten, og dermed forsvinder en stor del af partiets faste indtægter.
Lars Løkke er simpelt hen tvunget til at droppe aktiviteter og kampagner, tilpasse sin organisation og i værste fald fyre ansatte i 2016, hvis partikassen skal stemme.
Også partilederne Pia Olsen Dyhr (SF), Søren Pape fra Konservative og Morten Østergaard fra Radikale skal i gang med nedskæringer på grund af dårlige valg. Til gengæld kan Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl og Alternativets Uffe Elbæk snart gå i gang med at indrykke jobannoncer i aviserne og hyre nye folk.
Det viser beregninger, som Avisen.dk har gennemført på baggrund af resultatet ved folketingsvalget 18. juni.
I dag får samtlige partier et fast årligt driftstilskud fra statskassen, der beregnes ud fra, hvor mange stemmer partiet fik ved foregående folketingsvalg. I år er der sat 30,50 kroner pr. stemme, der ryger lige ned i partikasserne næste år.
Løkke skal skære ind til benet
I alt satte 685.188 danskere kryds ved Venstre ved folketingsvalget 18. juni. Det betyder, at partiet næste år får et driftstilskud fra staten på 20.898.234 kroner. Problemet er, at Venstre siden valget i 2011, hvor næsten 950.000 danskere stemte på Løkke, har fået mere end 28. millioner kroner i fast årligt tilskud.
I år har Venstre fået 28.431.750 kroner ind på kontoen fra staten, og det kommer til at gøre ondt, når der går 7,5 millioner kroner mindre ind på næste års budget.
Og Lars Løkke Rasmussen er nødt til at skære ind til benet i sin organisation og spænde livremmen ind, vurderer politisk kommentator Hans Engell.
- Det er klart, at medarbejderne altid vil være bekymrede i sådan en situation. Men de ansatte behøver ikke at ligge søvnløse om natten, for Venstre er en kæmpe virksomhed med en stor egenkapital, og der kan man tilpasse sin organisation på mange måder, siger han.
Men selvom Venstre er et velpolstret parti med formue, vil godt syv millioner kroner mindre i kassen årligt få enhver partisekretær og partileder til at gruble over, hvordan regnskaberne skal gå op, understreger Hans Engell.
- Det er selvfølgelig dybt ubehageligt for Venstre og alle andre partier, der mister en masse millioner. Men for Venstre behøver det ikke at føre til store reduktioner i medarbejderstaben. Partiet har typisk store udgifter til kampagner, konferencer, møder og kandidatkurser. Her er der mulighed for at skære ind til benet. De må droppe en række aktiviteter, og de kan indføre brugerbetaling, noterer han.
Venstre gode til at samle penge ind
Partisekretær i Venstre, Claus Richter, bekræfter overfor Avisen.dk, at partiet står til at miste et tilskud i størrelsesordenen 7,5 millioner kroner. Men han vil ikke kommentere, hvordan man tilpasser organisationen og understreger, at det først er i 2016, at tilskuddet reduceres.
Hans Engell fremhæver, at Venstre er et parti, der altid har været gode til at samle penge ind.
- Og som regeringsparti vil Venstre også kunne gøre sig håb om at få større tilskud fra erhvervslivet, siger han og tilføjer, at flere tilskud fra erhvervslivets tunge drenge vil kunne fylde huller ud.
- Men det ændrer ikke på, at det er dybt ubehageligt og begrænser Venstres muligheder på nogle områder med et mindre årligt milliontilskud, siger han.
En hård nyser for Morten Østergaard
Hos Radikale ser det også slemt ud. Morten Østergaards radikale tropper mistede mere end hver anden vælger, og dermed kan de kun indkassere 4.910. 744 kroner i statstilskud næste år, mens Radikale siden 2012 har fået godt ti millioner kroner årligt i driftstilskud.
- Radikale mærker det meget hårdt. Det er et mindre parti, der lever af statsstøtte og medlemskontingenter og ikke får store tilskud fra andre. Så det er en hård nyser for Morten Østergaard. Men det bliver måske mindre dramatisk, fordi partiet aldrig har været særlig ekstravagante og altid har fedtet lidt med pengene, vurderer Hans Engell.
Lige så dystert ser det ud for Pia Olsen Dyhr, når hun ser på SF’s partikasse. I 2016 går der 4.501.129 kroner ind på kontoen, mens der i år er gået godt 9,7 millioner kroner ind.
Tulle kan hyre folk og feste for ni millioner ekstra
Til gengæld kan Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl slå ud med armene, hyre nye folk og har masser af penge til nye aktiviteter.
Mere end 740.000 vælgere stemte på Dansk Folkeparti, og det betyder, at DF fra næste år får et tilskud på 22.623.253 kroner i partikassen. Det er ni millioner kroner mere end DF får udbetalt i år.
Også Liberal Alliance og Alternativet kan glæde sig over at få flere millioner til partiarbejdet fremover. Enhedslisten og Socialdemokraterne gik også frem ved valget og kan også se frem til lidt flere penge i kassen næste år.
- Dansk Folkeparti , Liberal Alliance og Alternativet skal helt klart til at hyre folk og bygge partiorganisationerne op, siger Hans Engell.