VORES VALG Vælgerne: Johanne er den bedste politiker
Holder meningsmålingerne bare nogenlunde stik, vil Enhedslisten og Johanne Schmidt-Nielsen blive nærmest dobbelt så store, som de er i dag. Foto: Mark Knudsen
Nu er det afgjort, hvem der er den mest magstsyge leder, og hvem der er den gode politiker.

13 dage inden folketingsvalget bliver der nu sat ord og tal på, hvilken politisk leder, der er den bedste politiker.

En stor meningsmåling foretaget af Wilke for Nyhedsbureauet Newspaq afslører, at det hverken af statsministeren eller oppositionens leder, der er danskernes politiske yndling.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen topper listen, der er baseret på 1.000 danskeres vurderinger af de ni politiske ledere fordelt på 13 forskellige områder.

"Hun er blevet en darling. Hun er sådan en, vi alle sammen godt kan lide, men det betyder jo ikke, at vi stemmer på hende - der er mange mennesker, der aldrig nogensinde vil stemme på Enhedslisten, men de kan da godt se, at hun er fantastisk. Det bliver meget mere grumset og grimt, når vi kommer ind mod midten, for så er det jo der, magten fordeles, og der ser vi med helt andre øjne på modstanderne," lyder kommunikationsekspert Henrik Byagers vurdering af, hvorfor Johanne Schmidt-Nielsen banker alle andre partiledere af banen i popularitetsmålingen.

Her er den gode politiker:

Johanne Schmidt-Nielsen
69
Margrethe Vestager
66
Villy Søvndal
56
Helle Thorning-Schmidt
52
Lars Barfoed
49
Anders Samuelsen
49
Lars Løkke Rasmussen
50
Pia Kjærsgaard
49
Per Ørum Jørgensen
46
Gennemsnit
54

I Wilkes måling har de 1.000 adspurgte også vægtet, hvor meget de 13 forskellige parametre egentlig betyder for deres vurdering af en politiker. Og her afsløres der markante forskelle på, hvad der er væsentligt og uvæsentligt for den gennemsnitlige vælger.

Det er 13 gange så vigtigt for en politiker at kunne argumentere for sin sag frem for at finde fejl ved andres, som det er vigtigt at være en god rollemodel, og det er faktisk godt nyt, mener politisk kommentator og tidligere pressechef for Det Konservative Folkeparti, Niels Krause-Kjær.

"Det er prikker hul i en myte, der har været i mange år, om politikere; altså at de skal være rollemodeller, som vi kan se op til, at de skal være i øjenhøjde med os og ligesom naboerne. Og så viser det sig, at vælgerne er meget klogere. De vil have politikere, der ved, hvad de vil, og det er jo egentlig meget befriende," lyder hans analyse.

Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten modtager målingen med et stort smil.

"Det er jeg rigtig glad for, men også lidt overrasket over. For godt nok går vi rigtig godt frem i meningsmålingerne, men vi er jo ikke ligefrem Danmarks største parti, så der må da vore nogen, der stemmer på de andre, som synes, jeg gør det godt," siger hun.

De fire bedstplacerede partiledere i undersøgelsen hedder Johanne Schmidt-Nielsen, Margrethe Vestager, Villy Søvndal og Helle Thorning-Schmidt. Til sammen udgør de den akse, man i folkemunde kalder rød blok, og det får Niels Krause-Kjær til at råbe vagt i gevær. På blå bloks vegne.

"Det må bekymre blå blok at de fire, der topper listen, er hele rød blok. Det viser, at det er endnu sværere, end man må tro, at komme igen i denne valgkamp," slår han fast.

Ifølge Wilkes måling, hedder Danmarks mest magtsyge politiker Pia Kjærsgaard. Men det synes hovedpersonen ikke, der er nogen grund til at lægge noget særligt i.

"Naturligvis vil alle politikere have magt, men det er ikke sådan, at jeg slår mig for brystet og siger arrhjjj...,hvor har jeg dog magt. Jeg gør det, fordi vælgerne har stemt på mig og givet mig indflydelse. Og får man større indflydelse som minister, så gør jeg også det nødtvunget," siger Pia Kjærsgaard.

Wilkes måling er baseret på et repræsentativt grundlag, hvor 1.000 personer er blevet spurgt om deres holdning til de ni danske politiske ledere målt på 13 forskellige parametre.