Han var kendt som den sindige jyde, der fra 2003 til 2007 indtog Folketingets formandsstol.
I dag lever 77-årige Christian Mejdahl (V) som pensioneret politiker i sit hjem i Løgstør i Nordjylland.
Han er én af de mange forhenværende medlemmer af Folketinget, der samlet set får 4,5 millioner kroner i pension hver måned. Det kan Avisen.dk fortælle søndag.
Mens Enhedslisten er kritiske og vil have afskaffet de høje pensionsudbetalinger, har Christian Mejdahl ikke noget problem i at tage imod.
Som tidligere formand for og medlem af Folketinget fra 1987-2007 får han 32.852,94 kroner hver eneste måned eller næsten 400.000 om året. Det gør ham til et af de eks-medlemmer med højst pension.
- Politikerpensionen er bestemt i forhold til det, tjenestemænd får i samme lønramme. Så hvis man skal til at pille ved den, skal man også pille ved tjenestemændenes pension. Den er rimelig i forhold til øvrige på arbejdsmarkedet, der er i samme lønramme, siger Christian Mejdahl.
Sådan er reglerne
Du får knap 33.000 kroner om måneden. Hvad synes du om beløbets størrelse?
- Jamen altså, nu er reglerne jo sådan, og derfor tager jeg imod de penge.
Synes du, at din pension er for lav, rimelig eller for høj?
- Det kan diskuteres herfra og til juleaften. Når det er den pension, der udløses af den lønramme, så har jeg ingen problemer med at tage imod pensionen. Der er jo masser af folk rundt om i samfundet, som får den samme pension.
64 procent af danskerne, synes politiker-pensionen er for høj. Hvad siger du til det?
- Det er jo et legalt synspunkt at have. Og det må Folketingets politikere tage bestik af, hvis de vil.
Kunne du finde på at sige nej til de mange penge?
- Nej det kan jeg ikke, fordi sådan er reglerne jo. Det er de regler, jeg er gået ind under i sin tid, da jeg blev politiker.
Folketinget bestemmer
Kan du forstå, når blandt andre Enhedslisten er kritiske over for symbolikken i, at Folketinget vil hæve pensionen for andre i samfundet og - ifølge kritikerne - forringer vilkårene for syge og svage, mens de selv beholder deres gode pension?
- Det har jeg ingen kommentarer til. Inde på Christiansborg må de finde ud af, hvad der er råd til, hvad der er behov for og hvilke incitamenter, man vil fremme, siger han.
Vederlagskommission foreslog at regulere forholdene for politikere, men det blev afvist. Burde man have gået videre med dem?
- Jo men altså, det er jo Folketinget, der fastsætter løn og pensioner. Der er ingen over Folketinget, og derfor er der ikke andre, der kan fastsætte dem. Og det er Folketinget i sin suveræne magt til. Og så står der i øvrigt i Grundloven, at man har pligt til at modtage det beløb, som Folketinget er blevet enige om, siger Christian Mejdahl.
Enhedslistens Pelle Dragsted mener ikke, det er grundlovsstridigt.
- Det fremgår klokkeklart af et notat fra Justitsministeriet, at man altid selv kan frabede sig det.
Men Chrisitan Mejdahl kan vel ikke gøre for, at han får udbetalt så høj pension?
- Jeg har fremsat et ændringsforslag om at undersøge, om man kan ændre pensions-reglerne med tilbagevirkende kraft. Det skal selvfølgelig ikke gælde for Chrisitan Mejdahl og dem, der allerede nu modtager pension, de kan have sat sig i en bolig osv. Der skal være en overgangsperiode, så der er rimelighed i det. Men det kan eksempelvis komme til at gælde for dem, der har 30 år til pension, siger Pelle Dragsted.