Når man smider varer i den digitale indkøbskurv, skal man holde et vågent øje med falske kopiprodukter. Varerne kan nemlig indeholde stoffer, der gør dem sundhedsskadelige for forbrugerne.
Særligt når det kommer til medicin, skal man være opmærksom.
- Medicin bliver også forfalsket, og det bliver lavet under ret kummerlige forhold og indeholder typisk stoffer, der gør det rigtig farligt, siger Kim Fogtmann, der er jurist ved Forbrugerrådet Tænk.
- Typisk er det farlige produkter, da de ikke overholder krav i forhold til indhold af kemikalier, produktion og opbevaring, siger hun.
Det istemmer Karen Juul Jensen, der er specialkonsulent hos Lægemiddelstyrelsen.
- Man risikerer at købe medicin, som man ikke aner, hvad der er i, og man dermed ikke ved, hvordan virker. Og så bliver det rigtig sundhedsfarligt, siger Karen Juul Jensen.
Blandt andet kan der stå, at der ikke er aktive lægemiddelstoffer i produktet - men det er der alligevel. For eksempel stoffet sibutramin, der tidligere var godkendt til behandling af overvægt.
Da det har en række alvorlige bivirkninger, blev al medicin med sibutramin trukket tilbage fra markedet i 2010, og det bliver ikke længere godkendt til salg.
- Desværre bliver det i dag stadig brugt i ulovlige og farlige slankemidler, siger Karen Juul Jensen og fortsætter:
- Man kan ikke vide sig sikker på, hvordan produktet påvirker en, og ikke mindst, hvilke bivirkninger man får - det kan i værste tilfælde være livsfarligt.
Ud over at man risikerer at indtage stoffer, der potentielt er sundhedsskadelige, kan man også komme ud for, at der slet ikke er de lægemiddelstoffer i, som der er angivet på pakken, forklarer Karen Juul Jensen.
Dermed kan man forlænge sygdomme, som ellers ville kunne behandles.
- Analyser har vist, at mængden af aktive stoffer kan variere voldsomt. Nogle gange er der ingenting i, eller også er der alt for meget i i forhold til en godkendt version, siger hun.
Og det kan ifølge Karen Juul Jensen variere helt ned til den enkelte pille i en pakke.
Det kan være svært at gennemskue, om man er ved at købe forfalsket medicin. Hjemmesiderne ser professionelle ud, og produkterne ligner dem, man kender.
Derfor skal man se efter, om siden har det grønne EU-logo, hvis man køber medicin til mennesker, og det blå logo, hvis medicinen er til dyr.
Logoet er et grønt eller blåt flag. Nedenunder er der et dannebrogsflag samt teksten: "Klik her for at se, om dette websted drives på lovlig vis".
Det grønne logo er interaktivt og sender dig videre til en liste over godkendte forhandlere.
/ritzau fokus/
Af Heidi Elkjær, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.