Tysk domstol afviser at fængsle Puigdemont

Anklagemyndighed er ved at forberede en anmodning om at få Puigdemont udleveret til Spanien.

En tysk domstol har afvist en anmodning fra anklagemyndigheden om at varetægtsfængsle den tidligere catalanske leder Carles Puigdemont igen, mens han venter på en afgørelse om en mulig udlevering til Spanien.

Anklagerne er ved at forberede en anmodning om, at Puigdemont udleveres til Spanien.

Den tidligere catalanske præsident blev anholdt sidst i marts i Slesvig-Holsten - nær den danske grænse.

Puigdemont blev anholdt, da han var på vej tilbage til Belgien fra Finland, hvor han blandt andet skulle mødes med finske politikere.

De spanske myndigheder har efterlyst Puigdemont i hele Europa på anklager om "oprør" og "tilskyndelse til oprør". Han risikerer op til 25 års fængsel, hvis han kendes skyldig.

Cataloniens parlament valgte for en uge siden den 55-årige Quim Torra som ny regional leder. Puigdemont havde foreslået netop Quim Torra som kandidat til at lede den næste regering i regionen.

Puigdemont har selv afvist at blive valgt som regeringsleder igen.

Quim Torra, der er kendt som en brændende nationalist, har kæmpet ivrigt for, at Catalonien skal være uafhængigt, men han har peget på Puigdemont som den egentlige leder og kalder sig selv en overgangsfigur.

Puigdemont stod som catalansk præsident i spidsen for en omstridt folkeafstemning om Cataloniens løsrivelse fra Spanien i efteråret 2017.

I oktober erklærede Puigdemont så på baggrund af den omstridte afstemning Catalonien for selvstændigt.

Spaniens regering i Madrid og forfatningsdomstolen underkendte imidlertid dette og opløste selvstyret i regionen. Herefter rejste Puigdemont til udlandet.

/ritzau/Reuters