Ekspert revser ressourceforløb: Der er åbnet for at plage syge i årevis

Ressourceforløb er et tilbageslag for borgernes velfærd, mener en ekspert.
De ressourceforløb, som syge borgere udsættes for, er på kollisionskurs med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
De ressourceforløb, som syge borgere udsættes for, er på kollisionskurs med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Modelfoto: Iris

Det såkaldte ressourceforløb, der blev indført med reformen af førtidspensionen i 2013, afskaffer nærmest borgernes ret til at være syge.

Det mener Kirsten Ketscher, der er professor ved Center for Retlige Studier i Velfærd og Marked på Københavns Universitet. I et debatindlæg på altinget.dk argumenterer hun for, at ressourceforløb er et tilbageslag for borgernes velfærd. Ligesom hun mener, at resssourceforløbene er på kollisionskurs med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3 om forbud mod nedværdigende og ydmygende behandling

- Med ressourceforløbsydelsen og det det tilhørende rehabiliteringsteam er der åbnet for at pine og plage den sygdomsramte borger i årevis, skriver Kirsten Ketscher blandt andet i sit indlæg.

Tanken bag ressoruceforløbene er, at de skal hjælpe de svageste ledige i job eller på arbejde, så de ikke havner på førtidspension. Men Kirsten Ketscher mener, at mange kommuner i forsøget på at undgå at tildele borgerne førtidspension ser hen over lægeerklæringer, der ellers dokumenterer, at der ingen arbejdsevne er.

- Der er mange eksempler på, at ressourceforløb bliver forlænget i tilfælde, hvor forestillingen om en forbedring af borgerens helbred nærmest må karakteriseres som påkaldelse af mirakler, skriver Kirsten Ketscher og peger på, at det må være et økonomisk incitament, der driver kommunerne i den retning.

- Men kommunen har hverken ret eller pligt til at anvende den billigste løsning. Borgeren skal have sin ret efter loven, uanset om tildeling af førtidspension vil være en overtrædelse af de mere eller mindre eksplicitte retningslinjer, som er udstedt i mange kommuner, slår professoren fast i sit indlæg på altinget.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.