"Come aboard, we are expecting you" var sætningen, som fulgte i kølvandet (!) på hvert show af den populære "Love Boat", der blev sendt på ABC-tv fra 1977-1986. Her fulgte man den faste besætning med kaptajn Merrill Stubing (spillet af Gavin MacLeod) i spidsen.
Der var forskellige skuespillere med som krydstogtsgæster hver gang, og hvert afsnit var som en minifilm med en afslutning. Og emnet var – som titlen antyder – altid nogle romantiske forviklinger, som skulle løses.
Det var den legendariske tv-mogul Aaron Spelling, som var producent, og serien var (og stadig er) helt oppe i samme popularitets-tyngde som megaserierne "Bay Watch", "Venner" og "Beverly Hills 90210".
Og da serien var så populær, romantisk og såkaldt "feel good-tv" (ikke noget dystert eller mørkt ligefrem), så fik den seernes øjne op for krydstogter. Derfor er den også siden blev betegnet som "største product placement" nogensinde set på tv.
Besætningen så stort set ens ud igennem de mange år, som serien kørte på tv. Foto: ABC
Forestil dig, at du har 50 millioner seere hver uge, som i bund og grund synes, at alt, hvad der foregår på det krydstogtsskib både er spændende, romantisk og noget, man selv godt kunne tænke sig at opleve, ja, så var der ikke langt fra tanke til handling, bortset fra én ting. Det var rasende dyrt med de første krydstogt, og det var forbeholdt velhavende og navnlig hvide mennesker, og der var kun ca. 500.000 mennesker, som tog en sådan ferie globalt.
Ydermere havde krydstogts sådan et lidt "støvet" image, som kun skindøde eller nygifte drog ud på. Men så kom "Love Boat" altså og ændrede det synspunkt, for der var masser af yngre med, mange forskellige racer og der skete masser af ting på skibet, som ikke bare var at ligge og dase i solen.
Tv-seere verden over fik et indblik i, hvordan livet og ferien navnlig kunne se ud på et krydstogtsskib. Foto: ABC
Hemmeligheden ved seriens popularitet var også, at de mange afsnit blev faktisk optaget på rigtige krydstogtsskibe, selv om de dengang var noget mindre end gigaskibene i dag. Dengang var der plads til 7-800 passagerer, og disse fungerede som en slags statister, hvis de lige var om bord, mens der blev optaget nye afsnit til serien.
Men som sagt, efterspørgslen blev enorm, og i slutningen af 1970'erne og ind i 1980'erne blev der bygget nye krydstogtsskibe som aldrig før, og oprettet en del nye krydstogtsselskaber. Da konkurrencen spidsede til, betød det alt andet lige, at priserne faldt på de eftertragtede krydstogts, og drømmen var pludselig opnåelig for hr. og fru Menigmand.
Den originale Love Boat var Pacific Princess her og Island Princess – de var begge ikke bygget som togtskibe, men nogle færger, som var ombygget. Først i 1988 kom det første deciderede nybyggede krydstogtssskib. Foto: ABC
I dag er det en milliardindustri, og skibene er gigantiske. De største er flydende byer og kan rumme over 6.000 passagerer og 3.000 besætningsmedlemmer. Så intimiteten fra "Love Boat"-dagene er for længst gået fløjten, men til gengæld sejler skibene også over hele verden.
Covid-19 slog dem for en stund ud, og de tabte mange penge under pandemien. Omsætningen faldt fra $27.5 mia. i 2019 til sølle $3.3 og $6.6 mia. i 2020 og 2021.
I dag er skibene gigantiske, og man skal være heldig for at møde de samme passagerer to gange blandt de over 6.000 af slagsen per rejse. Foto: Scanpix
Men i dag melder de fleste krydstogtsselskaber igen ud, at 75% af deres besætninger er tilbage, og bookningerne har fart på. Der forventes omsætninger i denne del af rejsebranchen på lige ved $20 mia. i år, men allerede i 2025 spås omsætningen at runde svimlende $34 mia.
Bl.a. takket været en vis kaptajn Stubing tilbage i 1970'erne om bord på "Love Boat".
Nogle skibe er smukkere end andre, her er det Queen Mary 2, som sejler ud fra Liverpools havn. Foto: Scanpix
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.