Transport-firma dømt for fusk ny storsponsor for Brøndby: "Pengene lugter"
Sådan kommer ryggen på Brøndbys spillere til at se ud, når Superligaen begynder igen til februar. Foto: Brondby.com
Transportvirksomheden NTG er dømt for fusk med fartskiver og ulovlig cabotagekørsel. Nu kommer deres logo på Brøndby IF's trøje side om side med fagbevægelsens bank.

Den danske transportvirksomhed Nordic Transport Group (NTG) er blevet storsponsor for fodboldklubben Brøndby IF.

Det sker kort efter, at Avisen.dk kunne afsløre, at NTG dumper priserne i transportbranchen og har fået en bøde for at fuske med fartskriverne for at omgå køre- og hviletidsreglerne.

Aftalen møder hård kritik fra Godschaufførernes Landsklub under 3F.

Brøndby IF har et etisk ansvar for ikke at tage imod penge fra en virksomhed, som bruger den slags ufine tricks, mener Robert Grandt, som er næstformand i Godschaufførernes Landsklub.

- Er Brøndby ikke tilhængere af fair play? NTG's forretning er baseret på meget lave priser, som presser chaufførernes lønninger, så pengene lugter, siger han.

NTG's direktør Jesper E. Petersen har over for Avisen.dk erkendt, at vognmændene umuligt kan betale deres chauffører løn efter overenskomsten med de priser, som NTG tilbyder deres kunder.

Når sponsoraftalen mellem Brøndby IF og NTG har fået lastbilchaufførerne op i det røde felt, skyldes det også, at det er fagbevægelsens bank, Arbejdernes Landsbank, som er hovedsponsor for Brøndby IF.

Når Superligaen bliver genoptaget om få uger, kommer der altså til at stå Arbejdernes Landsbank på forsiden af fodboldtrøjen, mens der står NTG på ryggen.

- Det er en grotesk modsætning. For mig står Arbejdernes Landsbank for nogle helt andre værdier, og jeg håber, at de vil bruge deres rolle som sponsor til at arbejde for de værdier, siger Robert Grandt.

Det blander vi os ikke i

Fagforbundet 3F, som lastbilchaufførerne er en del af, er den største aktionær i Arbejdernes Landsbank, og 3F's formand Per Christensen er bankens bestyrelsesformand. Men han ønsker ikke at kommentere sagen.

Bestyrelsesformand i Arbejdernes Landsbank og formand for 3F Per Christensen ønsker ikke at forholde sig til, at fagbevægelsens bank bliver sponsorpartner i Brøndby med kontroversielt transportfirma. Foto: Henning Bagger, Scanpix

I stedet henviser han til Peter Froulund, som er branding- og kommunikationsdirektør i Arbejdernes Landsbank.

Men han har ikke en holdning til Brøndby IF's sponsoraftale med NTG.

- Grundlæggende blander vi os i Arbejdernes Landsbank ikke i, hvem Brøndby IF tegner sponsoraftaler med, siger han.

Er det ikke en grundlæggende værdi som en fagforeningsejet virksomhed, at dem, I samarbejder med, skal have overenskomst?

Der er ikke noget, vi hellere vil. Men derfra og til at kunne bestemme det, der er alligevel et stykke, siger Peter Froulund.

Har I ikke noget at skulle have sagt som hovedsponsor? Var det ikke noget, I kunne gå i dialog med Brøndby IF om?

- Det har jeg ikke nogle bemærkninger til, siger Peter Froulund.

Tilsigter at overholde loven

Da nyheden om Brøndby IF's aftale med NTG kom frem, ønskede Peter Froulund den nye sponsor velkommen på Twitter. Men på det tidspunkt kendte han ikke virksomheden, forklarer han nu.

- Havde jeg vidst de ting, jeg ved nu, så havde jeg ikke skrevet noget tweet overhovedet. Det er ikke fordi, jeg nu forsøger at lægge afstand til NTG, men jeg ville ikke have omfavnet dem på samme måde, siger han.

I Brøndby IF har de ikke noget problem med at omfavne en virksomhed, der er blevet dømt for både fusk med fartskiverne og ulovlig cabotagekørsel.

"Man skal selvfølgelig drive en virksomhed inden for gældende lovgivning, og det er vi sikre på, at NTG tilsigter i deres daglige forretning, blandt andet igennem deres code of conduct", skriver kommunikationschef Christian Schultz i en mail til Avisen.dk.