I stedet for at bygge bro mellem den politiske verden og almindelige lønmodtageres liv, har fagbevægelsen fjernet sig fra medlemmernes hverdag.
Sådan lyder kritikken fra den tidligere LO-næstformand Tine Aurvig-Huggenberger i et interview med Politiken.
Tine Aurvig-Huggenberger stillede i 2007 op til valget som formand for LO. I dag er hun direktør i Kreativitet & Kommunikation, der er brancheforening for rådgivende kreative erhverv.
- Mange lønmodtagere ser i afmagt på, hvordan politikere på Christiansborg og selvforelskede kommentatorer fjerner sig mere og mere fra almindelige mennesker. Jeg tror, at der er rigtig mange tømrere, sosu-assistenter, ufaglærte og andre, der tænker: Hvad fanden er det egentlig, der foregår? Hvad er det for en virkelighed, de forholder sig til derinde? siger den tidligere LO-profil til Politiken.
Gammeldags tankegang
Tine Aurvig-Huggenberger mener, at fagbevægelsen har kortsluttet forbindelsen til medlemmerne på arbejdspladsen og fremhæver trepartsforhandlingerne med Thorning-regeringen som et eksempel. Her mener hun, at fagbevægelsen agerede for gammeldags og stod fast på sine krav om ikke at skulle arbejde mere, i stedet for at spørge medlemmerne om, hvem der skal passe de ældre i fremtiden og betale for børnenes skolegang. Det er dog ikke ensbetydende med, at man skulle diktere medlemmerne at arbejde en time mere, slår hun fast.
- Man skal ikke opdrage på voksne mennesker. Men man skulle have ført en dialog med egne medlemmer. Hvis fagbevægelsen skal genvinde legitimiteten, skal den begynde med at tale med sine medlemmer. Så bliver man et reelt forbindelsesled og dermed også meget mere interessant for Christiansborg. Det er faktisk temmelig banalt, siger Tine Aurvig-Huggenberger til Politiken.
Samtidig er man nødt til at forholde sig til, at tiderne og medlemmernes politiske profil har ændret sig, mener hun.
- Når jeg ser LO-fagbevægelsen agere, tænker jeg: 1950’erne har lige ringet – de vil gerne have deres årti tilbage. Mange i fagbevægelsens ledelse drømmer sig tilbage til dengang, Socialdemokraterne havde 40 procent af stemmerne og opbakning blandt LO-medlemmerne. But that’s not going to happen again! Kom nu videre, lyder det fra Tine Aurvig-Huggenberger, der henviser til, at mange medlemmer stemmer på alt fra Venstre over Dansk Folkeparti til Enhedslisten.
Fusioner er et selvmål
Også de mange fusioner i fagbevægelsen får et par hårde ord med på vejen fra Tine Aurvig-Huggenberger, der mener, at den faglige identitet ryger, når forskellige forbund fusionerer.
- Fusionsbølgen har været et selvmål, der har skabt afstand til medlemmerne, siger hun til Politiken og argumenterer samtidig for, at kontingenterne bør sættes ned.
Håbet er dog ikke helt ude for fagbevægelsen, lyder det fra Tine Aurvig-Huggenberger, der tror på, at Lizette Risgaard, der formentlig bliver ny formand for LO i næste uge, kan udfordre de gamle stukturer.
Tine Aurvig-Huggenberger vandt i 2010 i Københavns Byret en sag mod LO om sin pension. LO ankede til Landsretten, hvor den tidligere næstformand tabte sagen.