Administration 

Taxamanden: Danskerne er hyklere, når det gælder sprut og narko

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

Da drømmen om fællesskabet blev for svulstig, tog vi fat på individualitetens epoke.

Det startede vel for alvor i de desillusionerede 80’ere, da muren faldt og kommunismen afslørede sig selv. Ikke alene i sit diktatoriske fordærv – også i den kendsgerning, at det aldrig evnede at få folket med sig. Herefter blegnede de røde faner og tvangskollektivismen blev erstattet af en dyrkelse af individet.

Men ligesom i det absolutte marxistiske tankesæt er der mindst én egenskab, der lever trygt videre i den neoliberale, koboltblå tidsalder.

Og også i det dannebrogsfarvede univers:

Hykleriet!

Regeringen frisatte landbruget fra en kvælende miljølovgivning, som var ved at kvæle den frie bondes ret til at dyrke sit land. - men vi lever trygt videre med et gennemsubsidieret erhverv.

Vi opbryder de snævre grænser mellem arbejde og job – men skolelærerne skal blive ved deres pult fra 8-16.

Vi skal lukke grænserne for at tage vare på vores land i stedet for at løse alverdens problemer - men vi deltager gerne i bombningerne af fjerne nationer.

Vi skal sætte topskatten ned for at skabe vækst til velfærd og fremtidige generationer - men det er primært de økonomisk svage og ungdommen, der skal holde igen.

Vi priser den vestlige frihed – men vi overvåger, samler oplysninger og kontrollerer som aldrig før. Der er stort set fri leg for Google og udnyttelsen af ”Big Data”.

Der er ingen tvivl om den nye religion, - tilbedelsen af CIVILSAMFUNDET: Slip dog mennesket fri! Fjern den røde spændetrøje og al dens væsen. Tag ansvar for eget liv! Stop al den klynk over for de fattige. Hvis du er på offentlig forsørgelse, - så tag dog et job som jordbærplukker.

Hvis du vil studere på universitetet, så lån dog pengene selv. Og hvis du ikke kan leve af dit humaniora-flipperi – så læs dog noget andet!

Men der er dog grænser for det frie valg og det personlige ansvar for dit eget liv.

Herunder hører Christiania og ruslovgivningen.

I denne måned – den 26. september - er det 45 år siden, at fristaden Christiania blev proklameret. Tiden var præget af frihedstrang og frækhed. Når nu bygningerne var tomme – ja, så kravlede man bare over plankeværket og gjorde Bådsmandsstræde Kaserne til en frisat ø i storbyens iltfattige hav. Men lige så overraskende som fristadens holdbarhed, lige så stædigt bredte vreden sig over, at de der slumstormere kunne få lov til at indrette sig helt på tværs af de borgerlige rammer, som gælder alle andre. Gennem årene blev den snerpede omverdens skepsis en slags misundelse, selv om Christiania gang på gang løste problemer ved brug af egne metoder.

Man fik sat skik på bygningerne. Man fik skabt kreative arbejdspladser. Man fik junken ud af den gamle kaserne og dens grønne område. Man havde plads til grønlænderne, og man accepterede hashhovederne.

Man artede sig mere ydmygt for omverdenen. Og fra 2011 til 2013 blev den endelige normalisering vedtaget, så det en gang for alle er slået fast, at kollektivets lov gælder i fristaden. En fond måtte købe området, så området ikke bare var en gave.

Men hele tiden har den liberale omgang med hashsalget på Pusherstreet været en torn i øjet på danskerne uden for fristaden. Ikke mindst velbegrundet i den tunge kriminalitet, der finansierer importen. Og i sidste uge sker så det ulykkelige skudoverfald på to betjente og en civil, ligesom den formodede gerningsmand mister livet efter en dramatisk anholdelse.

Christiania har ryddet hashboderne, som har givet de kriminelle miljøer uden for staden en milliardindtægt. Hold jer væk fra hashsalget, siger de – og alle holder vejret:

Går det nu?

Dobbeltspillet i forhold til rusmidler fortsætter. Vi tilbeder det frisatte menneske, når det handler om alkohol, selv om vi er top-fordrukne i europæisk målestok. Vi har derimod gjort cannabis til en gifttåge fra helvede selv.  Vi udvælger helt subjektivt, hvor mennesket må vælge sit eget fordærv - og hvor staten vælger enten at tjene milliarder som skatte-pusher – eller hvor vi sætter politiet ind.

Linjen er svær at få øje på.

Det, der kunne fjerne hele kilden til råddenskaben – en kontrolleret legalisering af cannabis – er uantageligt for det politiske flertal.

Jo, dobbeltspillet fortsætter. For selvom legal cannabis er både en økonomisk og en anti-kriminel succes i de stater i USA, hvor den er frigivet, så rører det ikke ved holdningerne herhjemme. Alkohol er frihed og kultur. Cannabis er kriminelt. Alkohol er et individuelt valg. En ”joint” er et skridt nærmere narkomani.

Som taxichauffør lever jeg i en lille del af virkeligheden, hvor jeg flere gange ugentligt kører plakat-berusede unge hjem til far og mor i forstæderne. Det drejer sig om unge, der skal hjem og sove rusen ud i nogle få timer, inden de skal kæmpe sig gennem en dag i gymnasiet. Det’ da ok! – Jeg har oplevet mor tage imod i kimono i mørket med kreditkortet, fordi lillepurken er kommet til at overtrække på sit eget.

Herre Gud. Man har jo selv været ung engang!

Alkoholforbruget er enormt i Danmark. Bare nogle få tal fra hjemmesiden hope.dk

860.000 danskere er storforbrugere af alkohol (Drikker mere end sundhedsstyrelsens anbefalinger.)

585.000 har et forbrug som giver fysiske og psykiske skader.

140.000 er decideret afhængige af alkohol.

Selvfølgelig bekæmper samfundet dette dokumenterede misbrug. – Men ikke med forbud og overladelse af distributionen til et kriminelt miljø. Det vil blive set som et overgreb at forbyde at drikke sig en lille skid på i weekenden. Og man lever med den kendsgerning, at dette frisind accepterer, at mange tusinde mennesdker vader direkte ud i alkoholismen.

Tallet for hashbrugere er langt, langt mindre. Ifølge den sidste opgørelse, jeg har kunnet finde på nettet, har ca. 3 pct. af ”de unge” mellem 16 og 44 prøvet hash inden for den sidste måned. Sundhedsstyrelsen har beregnet, at 33.000 mennesker har et stofmisbrug, når alle stoffer puljes. (I forhold til de knap 600.000 skadesramte alkoholforbrugere.)

Der er ingen proportioner i samfundets tiltag mod rusmidler.

Og der er ingen tillid til det frie menneskes valg af cannabis, - mens vores druk ligger i den europæiske top.

Christianias beboere er skurke i hashfordærvet, men vi samles ubekymrede på ”pusherstreet” i den lokale butik, når vi får lov til at prøvesmage en god Barolo.

Det mest sande udtryk for det skisma er nok – statsautoriseret hykleri!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

stue i lejlighed med sort-hvidt stribet tæppe på gulvet
Helt vildt

Landets dyreste lejlighed

kan smadre rekorden:

32.000.000 kroner 

jørgen flindt under en paraply
Nyheder

Journalist og medieboss

er død 

skuespilleren og modellen Liz Hurley smiler
Kendte

Sønnen var fotograf:

55-årig stjerne

smider tøjet i sneen

politibil med påskriften politi
Krimi

Mor bortførte

9-årig pige 

Venstres Michael Aastrup Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

V-ordfører erkender:

Dubai-tur var

også ferie

Mand testes med lyntest med podning i næsen
Nyheder

Nye tal:

Så effektiv

er lyntesten 

mand sover lur på sofa
Sundhed

Derfor kan en 
eftermiddagslur 
være god for dig

Inger Støjberg interviewes af pressen
Nyheder

Presser Støjberg:

Meld nu ud 

donald trump iført rødt slips knytter næven
Nyheder

Giver ikke op:

Trump åbner kontor

i Florida

døde mink på hylder
Nyheder

En typisk minkavler

får udbetalt over

11 millioner

Snedækket landsskab
Nyheder

Nu bliver det rigtig koldt:

Danmark i dybfryseren

Nyheder

Minkaftale på plads:

Kan koste 19 milliarder

Daniel Agger portræt
Kendte

”Falsk” Daniel Agger anholdt

Nyheder

Premierminister træder tilbage

Mikkel Kryger og Kanya Rørbech foran Lykkehjulet
Film og TV

Stor ændring i Lykkehjulet:

Folk bliver rasende

Rudy Giuliani på talerstolen
Nyheder

Trumps advokat:

Sagsøgt for 8 milliarder!

Hospitalsstue med læger
Nyheder

Over 2000 er nu døde med coronavirus i Danmark

Nyheder

EL-borgmester brændte

Løkke-dukke af: 

Undskyld!

billede af Magasins facade
Nyheder

Magasin er solgt
- 12.000 job i fare

billede af voksen flodhest med unge
Dyreliv

Flodheste truer natur

- nu skal de dø

billede af Keira Knightley
Kendte

Superstjerne: Slut med

sexscener med mænd

Trump forlader Air Force One
Nyheder

Trump hånes efter

ankomst til Florida

billede af Jens Rohde
Nyheder

Jens Rohde dropper Radikale Venstre

skærmdump af video
Corona

Se video: 300 festede - bøder for over 130.000 kroner

billede af politibetjent med armene over kors
Nyheder

I denne uge: Her er politiet ude med bødeblokken

billede af Trump og Fauci
Corona

Fauci forsøgte at forklare Trump: "Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej"

Pelle Peter Jencel og Maria Jencel til DMA uddelingen i efteråret.
Underholdning

DR-værter: Lavede

baby under nedlukning

billede af person som ærgrer sig
Livsstil

Sådan undgår du, at familien slås om arven

billede af Joe Biden
Corona

Biden 
udelukker 
europæere

billedet af Bernie Sanders ved indsættelsesceremonien
Nyheder

Bernies vanter kan sikre millioner til velgørenhed

Portræt af Nicklas Bendtner og hans kæreste Philine. Bendtner har solbriller på.
Kendte

Bendtner tordner mod

medierne efter indbrud

En politibil i bevægelse.
Krimi

Tyve kørte galt –

med politiet i hælene

billede af Per Zeidler
Krimi

Ny sag om rufferi: Tjener stadig på gangbangs

Den brændende dukke  med statsministerens hoved på.
Krimi

Dukkeafbrændingen:

Tre anholdt - en på fri fod

Politi med vandkanon mod demonstranter
Nyheder

Corona-udgangsforbud

udløser optøjer 

En dame smiler mens hun rører ved sit lange grå hår
Sundhed

Derfor bliver nogen hurtigere

gråhåret end andre

En vaccine dosis trækkes op i en nål. Glasset holdes af en hånd med en blå plastik handske.
Nyheder

Chok på sygehus:

Ansatte snyder

med vaccinekø

Et fly og en grædende kvinde i lufthavnen
Krimi

Nye undersøgelser:

MH370 blev skudt ned

En amerikansk snigskytte i nogle bjerge skyder
Helt vildt

Snigskytte dræber fem terrorister

med ét skud

Nyheder

Uafklaret Støjberg:

Jeg er stadig venstremand 

Melania og Donald Trump den sidste dag på vej op i et fly
Kendte

Rygter florerer:

Skilsmisse på vej

Underholdning

Danmarks yngste prinsesse 

fylder år

Et poolbord
Krimi

15 unge festede ulovligt 

med poolbord og bar i værksted

En mand bliver testet for corona
Corona

Positivprocent fra lyntest er

under 1 for tiende dag i træk

Politi i lufthavn går med mistænkt
Krimi

Verdens mest eftersøgte narkobaron:

ANHOLDT

Nyheder

Kinesisk minearbejder er reddet efter to uger under jorden

billede af signe lindkvist
Kendte

Signe Lindkvist
er rasende:
"Kæmpeidioter"

billede af Janni Ree
Kendte

Janni Ree i

kovending:

- Undskyld

billede af Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Lars Løkke-parti

kan brage ind

i Folketinget

Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner
fanget i Dubai

Anne Louise Hassing ses her sammen med fire kolleger i badehotellet
Kendte

"Badehotellet"-stjerne

springer ud med

liderlig fortælling

johanne schmidt-nielsen sidder med hovedet i den ene hånd
Kendte

Johanne Schmidt-
Nielsen: Jeg skal

være mor igen

billede af skilt af med teksten ingen adgang på grund af corona
Corona

Fire kommuner

ligger under

bekymringsgrænse

sundhedsperson står med en test i hænderne
Corona

Britisk variant fylder mere i smittetallene

Billede af Larry King
Kendte

Den legendariske 

tv-vært Larry King

er død

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Opdateret:

41-årig fængslet for drab

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-profil

beklager dybt:

- Det var en fejl 

skuespilleren Esben Dalgaard smiler
Underholdning

Dansk stjerne

skal tabe sig 30 kilo 

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

skuespilleren robert hansen smiler
Kendte

Robert Hansen sammen

med kæresten igen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske står med vatpind og reagensglas
Nyheder

Laveste antal positive

siden september

Karsten Ree portræt
Kendte

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken