Administration 

Sygeplejerske holdt som gidsel: Truet med pistol og luftgevær

- Jeg troede, jeg skulle dø. Det var jeg overbevist om, fortæller Jillian Jackson om gidseltagningen i januar 2018. (Foto: Foto: Privat)

Sygeplejerske Jillian Jackson blev holdt som gidsel af en patient, mens hun var på arbejde. Efter et års ventetid har hun nu fået erstatning. Flere kollegaer på vagt kunne sandsynligvis have forhindret den traumatiske oplevelse, mener hun.

Sygeplejersken Jillian Jackson og en kollega blev natten til den 13. januar 2018 holdt som gidsler og truet med kniv, pistol og luftgevær af en patient og hans pårørende efter en uoverensstemmelse på den psykiatriske afdeling på Frederiksberg Hospital.

Gidseltagerne havde held med at smugle våbnene med ind på hospitalet, uden personalet anede uråd. 

Se den hemmelige mail: Ledelse bad sygeplejersker om at klappe i

Efter næsten et år med uvished blev den 31-årige sygeplejerske i december tildelt en erstatning for medicinudgifter og godtgørelse for svie og smerte og for tort.

Den dramatiske hændelse har haft store konsekvenser for Jillian Jackson, der få dage efter hændelsen måtte lade sig indlægge på sin arbejdsplads med diagnosen PTSD. Altså samme sted, den traumatiske hændelse fandt sted.

I dag er hun fortsat sygemeldt, og hun har været tvunget til at flytte ud af sin lejlighed og ind i en mindre bolig på grund af økonomiske udfordringer. Hun er på sygedagpenge og voldsomt mærket af gidselstagningen.

Penge fjerner ikke traumer 

- Jeg tager en dag af gangen. Der er ikke rigtig andet for. Der er en række ting, jeg skal forholde mig til, som jeg ikke skulle før. Jeg er selvfølgelig glad for erstatningen, men pengene kommer ikke til at gøre nogen stor forskel. De fjerner ikke de traumer, jeg har fået, siger Jillian Jackson til Avisen.dk.

Vagten begyndte som nattevagter plejede for Jillian Jackson. Hun mødte ind klokken 23 og tilså patienterne, som hun havde gjort så mange gange før. Kort efter hun var mødt ind, fik hun at vide, at der havde været problemer med en patient, som havde klaget over sin behandling.

Det er stærkt kritisabelt, at vi som retssamfund ikke passer bedre på voldsofre, og endda voldsofre, der er blevet forulempet, mens de passede deres arbejde.
Marc Malmbak Staunberg, advokat

Klokken 02.45 skete der noget uventet. En 34-årig mandlig patient og hans 38-årige veninde var så fortørnede over en hændelse, at de spærrede Jillian Jackson og en kollega inde i et personalerum og et tekøkken.

De blev truet med både kniv, pistol og luftgevær og fik frataget deres overfaldsalarmer, og telefonstikket på afdelingen blev hevet ud af væggen.

Gidseltagningen varede et par timer, og Jillian Jackson var skrækslagen. Hun troede, hendes sidste time var kommet.

- Jeg troede, at jeg skulle dø. Det var jeg overbevist om. Vi var i en magtesløs og hjælpeløs situation. Jeg sagde flere gange til min kollega: Vi kommer til at dø, vi kommer til at dø. Jeg var desperat og foreslog blandt andet, at jeg kunne hoppe ud af vinduet for at tilkalde hjælp, selv om der flere meter ned, fortæller hun om den traumatiske oplevelse.

Advokat: Stærkt kritisabelt 

Jillian Jackson var ikke fastansat, men tilknyttet et vikarbureau, da hun blev taget som gidsel, og derfor havde hun i udgangspunktet ikke ret til løn, da hun blev sygemeldt.

Heldigvis for Jillian Jackson lykkedes det for hendes fagforening, Dansk Sygeplejeråd, at forhandle en aftale på plads med Region Hovedstaden, der gav hende ret til tre måneders løn i starten af sygeperioden.

- Det er jo en dråbe i havet i forhold til det løntab, hun har lidt. Det er et lille plaster på såret, men hvis hun havde været fastansat, havde hun kunnet få psykologisk hjælp gennem sit arbejde. I stedet har hun stået meget alene med hændelsen, siger Mette Sofie Haulrich, næstformand i Kreds Hovedstaden i Dansk Sygeplejeråd.

Mine kollegaer så mig pludselig som patient, og de så mig i en sårbar situation.
Jillian Jackson, sygeplejerske

Jillian Jacksons advokat, Marc Malmbak Staunberg fra Elmer Advokat, mener ikke, det er et retssamfund værdigt, at der skulle gå næsten et år før, hun fik erstatning for den arbejdsskade, hun pådrog sig.

 - Det er stærkt kritisabelt, at vi som retssamfund ikke passer bedre på voldsofre, og endda voldsofre, der er blevet forulempet, mens de passede deres arbejde. Det burde have været enkelt at tage stilling til erstatningen længe før. Der er jo ingen tvivl om, hvad hun har været udsat for, og man kunne have givet hende en del af udbetalingen tidligere, så hun ikke behøvede at gå fra hus og hjem, mener advokaten.

"Kollegaer så mig i sårbar situation"

Region Hovedstaden Psykiatri har i kølvandet på gidseltagningen opgraderet kameraovervågningen på afdelingen, men der skal mere til, mener Jillian Jackson. Hun forstår ikke, at Region Hovedstaden har afvist at gå videre med hendes idé om at få indført skjulte og lydløse overfaldsalarmer og kodeord, de ansatte kan bruge i tilspidsede situationer.

- Havde vi været nok mennesker på arbejde, havde konflikten, der udløste gidseltagningen, måske have været forhindret, mener Jillian Jackson.

Hun er stærkt utilfreds med den måde, hendes arbejdsgiver har håndteret sagen på. At hun blev indlagt for sit traume samme sted, hændelsen fandt sted, kalder hun et ”enormt svigt” af Region Hovedstaden.

- Mine kollegaer så mig pludselig som patient, og de så mig i en sårbar situation. Det var ydmygende, og flere af dem reagerede ved at græde, fordi de også var påvirket af hændelsen, som var forgået på deres arbejdsplads. Det hele foregik generelt meget uprofessionelt. Men Frederiksberg Hospital var åbenbart det eneste sted, de kunne tilbyde mig at blive indlagt, siger Jillian Jackson.

Arbejdsgiver: Der var nok på job

Region Hovedstadens Psykiatri vil ikke kommentere Jillian Jacksons indlæggelse, da de har tavshedspligt om patientoplysninger. Men de forklarer, at de løbende diskuterer sikkerheden med medarbejderne på de psykiatriske afdelinger. 

- En af de ting vi løbende vurderer i forhold til sikkerhed er, hvor meget personale der skal være på arbejde inden for de rammer, vi har til rådighed, og vi har vurderet det nuværende antal til at være passende.

- Derudover har vi i samarbejde med medarbejderne indgående overvejet, om der skulle indføres kodeord (på alarmer, red.). Det har vi valgt ikke at gøre, da medarbejderne føler, at det vil være en falsk tryghed, fordi alle skal kunne huske det – også vikarer eksempelvis – og det kan være svært, fortæller Line Duelund, centerchef i Psykiatrisk Center København. 

Gidseltagerne, der begge lider af paranoid skizofreni, har fået en dom på henholdsvis tvangsanbringelse og en behandling.

Erstatningsnævnet skal i løbet af de kommende måneder tage stilling til, om Jillian Jackson skal tildeles en erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.

fest
Nyheder

Åbning: Fest i gaden igen

corona
Nyheder

USA runder 600.000 corona-dødsfald

bramsen
Nyheder

Forsvarsminister: Rusland provokerer Danmark

Jan Schou
Kendte

Revy-kæmpen: Savner at have børn

sommerhus
Nyheder

Sommerhuse: Har aldrig været dyrere

Hvam
Kendte

Frank Hvams corona-år: Million-overskud

corona
Nyheder

Corona i Nuuk: Fly og skibe stoppes

En flot terrasse med smagfulde møbler
Advertorial

Annonce

Få den flotteste terrasse i nabolaget

en ung pige jubler foran skærmen
Advertorial

Annonce

4 grunde til at benytte online auktioner

en sparegris spiser penge
Advertorial

Annonce

Dét skal du huske, når du har oliefyr

Dronningen
Krimi

57-årig kvinde: Anholdt for at true kongehuset

krybskytter
Nyheder

Krybskytter: Dyr led smertefuld død

En mand taler på en gårdsplads
Nyheder

TV 2-chef er sygemeldt efter kritik af falsk historie

En sæk kokain
Krimi

Syv frifundet i historisk kokainsag får nej til erstatning

Kinesiske forskere i et labaratorium
Corona

Virolog i Wuhan afviser laboratorielæk

Et gult palæ med Dannebrog ude foran
Krimi

Mistænkelig pakke var ufarlig

En fyr i hospitalssengen
Sport

Christian Eriksen: Jeg har det okay

En smilende midaldrende kvinde
Kendte

Hollywoodstjerne dræbt i trafikulykke

Et mundbind og en politimand
Krimi

Skændtes om mundbind:

Dræbte ekspedient og sårede to andre

En fartkontrol
Nyheder

Fartbøder er styrtdykket

en lystavle på et hospital med kræftadgang
Corona

1.600 færre kræftdiagnoser efter coronaen 

Joe Biden på talerstolen
Nyheder

Biden lover at forsvare Ukraine mod russisk aggression

hund
Nyheder

Varmebølge: Tænk på vovsen

wozniacki
Kendte

Wozniacki er blevet mor

mad
Nyheder

Dansk restaurant Europas bedste

nato
Nyheder

Nato i krig med klimaforandringer

mord
Krimi

Mor anklaget: Slog sine fem børn ihjel

bombe
Krimi

Unge mænd dømt: Truede skoler med bomber

brudekjole
Kendte

Sarah Grünewald: Brudekjolen er solgt

død
Krimi

 12 års fængsel: Dødelig påkørsel i bandekonflikt

Underholdning

Godfather til Danmark

Løver
Dyreliv

Skal du af med hesten: Løvemad

linse kessler i regnbuefarvet outfit
Film og TV

Linse afslører:

Nyt program på vej

tre danske pas ligger på et bord
Nyheder

Nyt pas inden ferien?

Så skal du skynde dig

hjertestarter i boks
Sundhed

Efter Eriksens kollaps:

Flere vil være hjerteløbere

fisk ligger på grill
Mad og drikke

Træt af bøffer?

Læg disse fisk på grillen

kvinde i rød t-shirt
Nyheder

Sygeplejersker siger nej:

Strejke på vej

kasper schmeichel taler på pressemøde
Sport

Besøgte Eriksen:

- Det var sgu dejligt

at se ham

folk bader ved havnebad
Nyheder

Op mod 33 grader: 
Nu kommer varmen

fodboldspillere står omkring christian eriksen der bliver behandlet
Sport

Eriksen: Jeg har

det bedre 

motorvej set fra bro
Krimi

Dansk kvinde 
mister livet i Tyskland

martin braithwaite står i træningstrøje
Sport

Braithwaite:

Vi er stadig rørt

af situationen

to mænd står og smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

er død

mundbind ligger på gaden
Corona

Endelig: I dag kan

du droppe mundbindet 
i butikkerne

vej i lunderskov
Krimi

30-årig i kritisk tilstand

efter soloulykke 

En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer