Sygeplejersken Tina om presset hverdag: Kun to ugers sommerferie
Tina Stenholt Kristensen glæder sig over, at der er nu kommer fokus på arbejdsmiljøet, men der skal ske et gevaldigt løft. (Foto: Foto: Privatfoto)
Regeringen vil have flere sygeplejersker til at arbejde på fuld tid, men det er ikke ligetil i en presset hverdag, hvor skiftende vagter slider på kroppen, siger sygplejerske Tina Stenholt Kristensen.

Det kræver et markant løft af arbejdsmiljøet og bedre muligheder for at balancere familie- og arbejdslivet, hvis flere sygeplejersker skal gå op tid, som regeringen lægger op til i et nyt udspil.

Det mener sygeplejerske Tina Stenholt Kristensen, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på Regionshospital Randers og Grenå. 

- Sygeplejersker har en udfordrende hverdag, og vi har varierende vagter, der betyder, at vi arbejder både dag, aften og nat. Det slider hårdt på familier, siger hun til Avisen.dk. 

Fredag fremlagde sundhedsminister Ellen Trane Nørby regeringens udspil 'Flere hænder og større arbejdsglæde', hvor ambitionen netop er at skabe bedre arbejdsmiljø for at få flere sygeplejersker til at gå fra deltid til fuldtid. I dag er knap halvdelen af landets sygeplejersker ansat på mindre end 37 timer om ugen. 

Tager hårdt på familielivet

Det glæder Tina Stenholt Kristensen, at regeringen ønsker større fokus på arbejdsmiljøet på landets sygehuse. Hun påpeger, at det er vigtigt for alle faggrupper på hospitalet - også sosu-assistenter, serviceassistenter, bioanalytikere og lægesekretærer - at få et bedre arbejdsmiljø.

- Det er godt, at der er fokus på det nu, for der er blevet sparet i rigtig mange år. Derfor er det også bare vigtigt at have fokus på det i lang tid fremover, hvis det skal rykke noget, siger Tina Stenholt Kristensen.

Et af de store problemer for sygeplejerskerne er, at et fuldtidsjob kan give udfordringer, når alt skal gå op på hjemmefronten. Mange sygeplejersker kan ifølge Tina Stenholt Kristensen ikke få mere end to ugers sammenhængende ferie i børnenes sommerferie, fordi der ikke er hænder nok til at dække ind.

- Hvis man så arbejder 30 timer, har man jo en ekstra fridag om ugen, som man kan bruge på at tage sig af familien, siger hun og uddyber:

- Hvis vi kunne være sikret tre ugers sammenhængende sommerferie sammen med familierne og mindre arbejde på helligdage, kan vi nemmere få tingene på hjemmefronten til at hænge sammen. Så tror jeg helt sikkert, at flere ville have lyst til at gå op i tid, siger Tina Stenholt Kristensen.

Hårdt for kroppen

Det tager også hårdt på kroppen at arbejde skiftesvis dag, aften, nat, weekender og helligdage, påpeger hun. 

- Hvis vi alle bare havde dagvagter, tror jeg, at flere ville være på fuld tid. Men det er hårdt at skulle skifte mellem dag, aften, nat og weekender, og man er 100 procent på, når man er på arbejde. Man kan ikke gå på arbejde og være 70 procent klar, fordi man har så mange bolde i luften, når man er der, siger Tina Stenholt Kristensen.

Derudover vælger mange nyuddannede sygeplejersker også at starte op på deltid, fordi det er hårdt at skulle jonglere fuldtid med en ny afdeling og et nyt speciale at lære at kende, fortæller Tina Stenholt Kristensen.

- Som nyuddannet sygeplejerske kan man ikke bare det hele fra starten. Det er først der, man skal ud at lære det, og derfor ønsker mange at starte på 30 timer for at finde sig selv og komme i gang med det nye job som sygeplejerske, siger Tina Stenholt Kristensen.

via Listen To News