Børn under to år bør ikke sidde foran en skærm, medmindre det er sammen med en voksen.
Sådan lyder en af de nye anbefalinger til skærmbrug fra Sundhedsstyrelsen.
Det bygger på undersøgelser og ekspertgruppers viden om de mindste børns trivsel, siger Maja Jørgensen, sektionsleder hos Sundhedsstyrelsen.
- Vi ved rigtig meget om de første år, og hvilke betingelser der skal være for, at et barn får et videre godt liv.
- Der er enighed om, at det bidrager skærmen ikke til, siger hun.
Forældrerollen har en stor plads i de nye anbefalinger.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at forældre tager aktiv stilling til børnenes skærmbrug, men også sit eget.
- Som forældre skal man være til stede, så børn ikke har en forælder, der kigger ned i skærmen. Børn har brug for at blive set og hørt. De har brug for nærvær og en at spejle sig i, siger Maja Jørgensen.
Anbefalingen er derfor, at forældrene begrænser sin skærmtid, når de er sammen med deres barn. Det anbefales også, at der laves aftaler om skærmbrug i familien, som gælder alle.
Et andet vigtigt element i anbefalingerne er børnenes digitale liv. Man skal som voksen have en interesse for netop det, da der både er gode ting på sociale medier, men også ubehagelige ting.
- Der skal være et fokus på at følge med, så barnet har en, det kan drøfte bekymringer og oplevelser med, siger Maja Jørgensen.
De generelle anbefalinger til både børn, unge og voksne er, at skærm og søvn ikke bliver blandet sammen.
- Søvn er ekstremt vigtigt og er en beskyttende faktor for et godt helbred.
- Man skal derfor ikke bruge skærmen, op til at man skal sove. Den skal være ude af soveværelset om natten, så man ikke har en telefon, der plinger, siger Maja Jørgensen.
Tiden foran skærmen er også en del af den generelle anbefaling. Bruger man meget tid foran skærmen, kan det give en oplevelse af stress, eller at man står uden for fællesskabet, siger sektionslederen.
Oplever man den følelse, er Sundhedsstyrelsens anbefaling, at man gør noget, der gør en glad.
Det kan for eksempel være fysisk aktivitet eller fysisk samvær. Begge dele som også anbefales fremfor at sidde foran skærmen.
/ritzau/