Støtteparti truer Mette F.: Afskaf kontanthjælpsloftet eller "rend og hop"

Mette Frederiksen (S) skal melde klart ud om hendes holdning til kontanthjælpsloftet, mener flere partier. (Foto: Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

"Hvis en socialdemokratisk regering i virkeligheden ikke vil gøre noget for fattige børn, kan de rende og hoppe", siger SFs politiske ordfører Karsten Hønge.

Flere partier i den røde blok øger nu presset på Socialdemokratiets statsministerkandidat.

Mette Frederiksen(S) har i husstandsomdelte pjecer skrevet, at hun vil være ”børnenes statsminister”, men flere børneorganisationer har savnet konkrete bud på, hvad hun vil gøre.

Hun har ikke givet et klart løfte om at afskaffe kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, som ifølge organisationerne er med til at skabe fattige familier og børn. I stedet vil Socialdemokratiet nedsætte en kommission, der skal komme med bud på en ny struktur for de offentlige ydelser.

Men det er ikke godt nok, mener SFs politiske ordfører, Karsten Hønge, som ifølge Berlingske vil ”ryge Mette Frederiksen ud”:

- Hun har gemt sig i en hule og padlet rundt i overskrifter uden at ville fortælle, hvad hun konkret vil gøre for fattige børn. Det skal hun ikke have lov til, når hun stiller sig op og siger, at hun vil være børnenes statsminister. Nu gør vi det både varmt og røgfyldt derinde, så hun kommer ud af hulen og fortæller os og befolkningen, hvad hun vil, siger han til Berlingske.

SF: Rend og hop

SF vil sammen med Enhedslisten, Alternativet og De Radikale indkalde til forespørgselsdebat efter nytår med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), men de lægger ikke skjul på, at formålet er at presse Socialdemokratiet til konkrete svar inden valget.

Derfor stiller de – ifølge Berlingske - en vedtagelsestekst, der pålægger Folketinget at afskaffe kontanthjælpsloftet, integrationsydelsen og 225-timers-reglen, og vil Socialdemokratiet ikke det, vil det få konsekvenser for Mette Frederiksens muligheder for at blive statsminister, lyder det truende:

- Den første mandag efter en ny regering med Mette Frederiksen har taget over, skal Socialdemokratiet meddele, at de afskaffer fattigdomsydelserne. Så er det fint at nedsætte en ydelselseskommission, men det må være rækkefølgen, siger Karsten Hønge (SF) til Berlingske.

- Hvis en socialdemokratisk regering i virkeligheden ikke vil gøre noget for fattige børn, kan de rende og hoppe.

S: Lad os samarbejde om varige løsninger

Også de Radikales beskæftigelsesordfører Rasmus Helveg gør det klart, at kravene til Mette Frederiksen nu skærpes.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er antallet af fattige børn steget med 12.000 det seneste år, så der er 64.500 fattige børn i Danmark. Ifølge tænketanken er hovedårsagen de tre ydelser.

Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, har siden sagt, at partiet vil droppe kontanthjælpsloftet efter et valg, men først vil afvente ydelseskommissionen.

Hun afviser de fire partiers kritik og appellerer til fælles fodslag i oppositionen.