Cepos-direktør: Kontanthjælpsloft kan blive drivkraft for børn i fattige familier
- Jeg påstår ikke, at der kun er positive konsekvenser af de lave ydelser. Men man skal være opmærksom på, at de også har positive effekter, siger Cepos-direktør Martin Ågerup. (Foto: Foto: Mogens Flindt og Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix)
Børn i fattige kontanthjælpsfamilier kan have godt af at mærke konsekvenserne af de lave ydelser i kortvarige perioder af deres liv, lyder det fra Cepos-direktør Martin Ågerup.

Kontanthjælpsloftet, der betyder færre penge til mor og far, kan blive en drivkraft for de børn, der vokser op i fattige familier.

Det mener Martin Ågerup, der er direktør i Cepos, skriver Weekendavisen.

Interviewet med den liberale tænketanks direktør kommer i kølvandet på en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der konkluderer, at der aldrig har været flere fattige børn i Danmark end nu. Og det er noget, der i den grad bliver problematiseret i den offentlige debat.

- De lave ydelser er blevet indført, for at det skal kunne betale sig at arbejde, og de retter sig i sagens natur mod de voksne og mod forældrene. I den offentlige debat bliver opmærksomheden nu drejet over mod børnene, for hvorfor skal det gå ud over dem? Men efter min opfattelse kan man godt argumentere for, at det også giver mening for børnene at vokse op i en familie, hvor forældrene får mere fokus på, at det altså er vigtigt at være i beskæftigelse. For det viderebringer nogle normer til børnene, som de får glæde af senere i livet. Og det er et vigtigt perspektiv at have med i debatten, siger Martin Ågerup til Weekendavisen.

"Børn er ikke dumme"

Han understreger, at ingen børn har godt af at leve i permanent fattigdom, men hvis det er i kortvarige perioder, at mor og far har svært ved at få den daglige økonomi til at løbe rundt, så kan det komme børnene til gode senere i livet.

- Jeg påstår ikke, at der kun er positive konsekvenser af de lave ydelser. Men man skal være opmærksom på, at de også har positive effekter. Derfor kan man ikke firkantet sige, at når det drejer sig om børnefamilier, er det bare godt, jo større ydelsen er. Det handler om de signaler, samfundet sender til børnene, om hvordan man får en god tilværelse, siger Martin Ågerup til Weekendavisen.

Han mener, at det sender et signal til børnene om at uddannelse kan være en god idé, når de eksempelvis ser vennernes forældre med arbejde have råd til flere og sjovere ting.

- Børn er jo ikke dumme, siger Martin Ågerup.

"Har du tabt sutten"

Cepos-direktørens betragtninger har dog fået flere op ad stolene. 

"What - har du tabt sutten - du taler om børn," lyder det fra FTF-formand Bente Sorgenfrey på Twitter.

Artiklen fortsætter efter tweetet

Heller ikke direktør i Mødrehjælpen Ninna Thomsen giver meget for Cepos-direktørens argumenter.

"Intet!!! Absolut intet taler for, at fattigdom på nogen måde skulle øge den sociale mobilitet. Sikke noget vås," skriver hun i en kommentar på Twitter.

via Listen To News