Et stærkt sammenhold blandt et byggesjak kan betyde flere arbejdsulykker, viser ny undersøgelse, der er lavet i et samarbejde mellem Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Aarhus Universitet.
Undersøgelsen er lavet for at belyse, hvordan man forbygger arbejdsulykker, da ansatte i bygge- og anlægsbranchen har høj risiko for at komme ud for en ulykke sammenlignet med andre faggrupper.
Loyale kollegaer
Når et stærkt sammenhold mellem medarbejdere kan forringe sikkerheden, kan det skyldes den måde, arbejdet er organiseret på, forklarer en af forskerne bag undersøgelsen.
- Arbejderne er meget loyale overfor hinanden, fordi de tit rejser fra byggeplads til bygeplads. Deres arbejdsgiver skifter hele tiden. De er opmærksomme på at følge de interne regler i sjakket, så de kan blive ved med at være medlem af det, siger Pete Kines, der er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø til Avisen.dk.
Det resulterer i, at ledelsen kan have svært ved at skabe fælles mål mellem ledere og medarbejdere. Og uoverensstemmelser mellem medarbejder og ledelse kan især opstå, hvis medarbejderne kommer i tvivl om, hvorfor de skal arbejde på en bestemt måde eller følge bestemte sikkerhedsregler, forklarer han.
Forskellige værdisæt
Uklarheder omkring, hvilke værdier der arbejdes ud fra, presser også dem, der leder slagets gang, forklarer Pete Kines.
- Arbejdslederne er også under pres, for de skal også tage hensyn til nogle ofte meget stramme tidsplaner og budgetter, påpeger han.
En anden hæmsko for den fælles forståelse er, at mange byggesjak arbejder med akkordløn, så de ansattes indtjening afhænger af, hvor meget de laver. Og når man vil nå så meget som muligt på en arbejdsdag, bliver oprydning for eksempel tit underprioriteret, forklarer Pete Kines. Men det har sin pris.
- Snubleulykker, hvor medarbejder falder over værktøj og materialer, der ligger og flyder på jorden, sker hyppigt. Men når man går mange forskellige sjak sammen, kan det være svært at få skabt en kultur, hvor det er et fælles ansvar at rydde op, siger han.
"Ingen ønsker uheld"
Søren Trudslev, der er projektleder og arbejdsmiljøkoordinator for TL Byg, genkender ikke billedet af, at interne regler blandt et byggesjaks medarbejdere står i vejen for sikkerheden.
Han er tilknyttet ledelsen for en storentreprise på omkring 60 mand, hvoraf 25 er fra TL Byg, ved byggeriet af det Nye Universitetshospital i Aarhus.
- Jeg oplever ikke et stort skel fra medarbejder til ledelse. Ingen er jo interesseret i at nogle kommer til skade. Medarbejderne tager også fat i os, hvis der er et hul, der ikke er dækket ordentligt af, eller der mangler rækværk, fortæller han.
Ifølge ham er en flad struktur, hvor alle bliver hørt, vejen frem.
Brug for klare regler
Hvis der fremover skal ske færre arbejdsulykker i bygge- og anlægsbranchen, kræver det, at arbejdslederne skaber et arbejdsmiljø, som alle føler sig hjemme i, pointerer Pete Kines.
- Organisering af arbejdet skal tage højde for medarbejdernes værdier, så sikkerhedsreglerne bliver meningsfulde for dem, der skal efterleve dem. Det er især vigtigt at være opmærksom på, hvordan man modtager nye medarbejdere, unge eller nogle med en anden faglig eller kulturel baggrund, siger han.
Ledelsen skal gå i dialog med alle medarbejdere om de gensidige forventninger til sikkerhedsarbejdet, påpeger han.