Spanien åbner havn for migrantskib efter italiensk afvisning

Hverken Italien eller Malta ville tage imod skib med over 600 migranter, men mandag har Spanien sagt, at skibet kan sejle til Valencia. (Foto: Foto: Karpov/AFP)

Spanien tilbyder at tage imod et strandet skib ved Italien med 629 migranter om bord, efter at Italien og Malta har afvist at tage imod det.

Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, som blev indsat på sin post for kun en uge siden, har givet ordre til, at skibet skal have lov til at lægge til i Valencia. Det meddeler hans kontor.

En talsmand for nødhjælpsgruppen Læger uden Grænser siger, at der ikke vil være mere mad på skibet, når dagen er ovre.

Skibet "Aquarius" samlede migranterne op fra gummiflåder ud for Libyens kyst i weekenden. Blandt migranterne er 123 uledsagede børn, 11 andre børn og syv gravide kvinder.

De 629 migranter blev reddet op fra havet under seks separate operationer lørdag. De blev så alle bragt til "Aquarius".

I weekenden sagde den italienske indenrigsminister, Matteo Salvini, at skibet ikke skulle sejle til en italiensk havn.

- Fra i dag vil Italien også begynde at sige NEJ til menneskesmugling. NEJ til den forretning, som ulovlig indvandring er, meddelte han via Twitter.

Ikke alle italienere er imidlertid enige i Salvinis linje.

Den britiske avis The Guardian skriver, at flere borgmestre i syditalienske kystbyer har meddelt, at deres havne er klar til at tage imod "Aquarius".

Det gælder borgmestre i blandt andet Palermo på Sicilien og i Napoli.

Den europæiske nødhjælpsorganisation SOS Mediterranée, der har hyret "Aquarius", siger ifølge den tyske radiostation Deutschlandfunk, at Italien har sendt patruljebåde med læger til skibet.

Myndighederne på Malta afviste at tage imod "Aquaris" med henvisning til, at migranterne blev samlet op i et farvand kontrolleret af Libyen, hvor italienske myndigheder koordinerer redningsaktioner.

Efter at EU indgik en aftale med den libyske kystvagt sidste år, er antallet af migranter, der ankommer til Italien, faldet markant.

/ritzau/Reuters