Det er tiltrængt og nødvendigt med en oprydning i den vildtvoksende regeljungle, der omgiver de ledige i dag. Sådan lyder meldingen fra flere faglige organisationer, efter at regeringen har præsenteret en række forslag til et forenklet beskæftigelsessystem.
Bliver forslagene til virkelighed, kan der ifølge regeringen spares 500 millioner kroner på administration - det svarer til 1.000 fuldtidsstillinger.
Formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, er enig i, at mindre bureaukrati kan frigøre penge, men hun er bekymret for, hvor millionerne havner:
- Hvis man mener, at der skal fyres ansatte, begår man en fejl. Vi mener, at de timer, der frigives, skal bruges til tættere opfølgning og ordentlige samtaleforløb med borgerne, så flere kommer i arbejde. Det er det, der virker, siger Majbrit Berlau.
Næstformand i HK/Kommunal, Mads Samsing, er også optaget af, hvilke konsekvenser oprydningen i regeljunglen får for de ansatte i jobcentrene.
- De frigjorte midler bør helt åbenlyst bruges til at forbedre indsatsen og arbejdsmiljøet og ikke til alt muligt andet. I dag er mange jobcentre ramt af stress, sygemeldinger og stor personaleudskiftning. Det er bydende nødvendigt at tage hånd om det forhold, også hvis vi skal sikre, at borgere og virksomheder møder de samme medarbejdere hver gang, siger Mads Samsing.
I fagforbundet 3F er forbundssekretær Søren Heisel bekymret for kvaliteten i den fremtidige beskæftigelsesindsats. Han hæfter sig ved, at regeringen netop har indgået forlig om en erhvervspakke med aktiverings-besparelser på 870 millioner kroner. De millioner, der frigøres, når bureaukratiet bliver mindre, skal komme de ledige til gode, mener han.
- Forenklingen og effektiveringen skal ske, så der frigives ressourcer til en forstærket indsats over for de ledige, der i dag står tilbage på perronen. Ikke mindst de cirka 70.000 unge, der hverken er i uddannelse eller i job, siger Søren Heisel.
Ved præsentationen af udspillet onsdag ville hverken beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) eller innovationsminister Sophie Løhde (V) give garantier for, at de frigjorte millioner bliver på beskæftigelsesområdet. Det er op til de enkelte kommuner at beslutte, understreger de.
- Vi har tiltro til, at kommunerne er de bedste til at prioritere pengene. Om det er til investeringsprogrammer på beskæftigelsesområdet, eller om man skal flytte penge fra administrationen over til ældreplejen, siger Sophie Løhde.
På spørgsmålet om de jobcenter-medarbejdere, der i dag har hundredevis af sager på skrivebordet, kan forvente færre sager, når de ikke skal bruge så meget tid på papirarbejde, siger beskæftigelsesministeren:
- Det skal vi ikke beslutte. Vi har ret stor tillid til, at der også er nogle voksne til stede i kommunalbestyrelserne. De må sætte sig ned og lave en indsats, siger Troels Lund Poulsen.
I Kommunernes Landsforening tager formanden for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget, Thomas Kastrup-Larsen (S), positivt mod regeringens udspil, der nu skal forhandles med partierne i Folketinget.
- Det rummer mange positive elementer, som – hvis det bliver gennemført – vil give kommunerne og medarbejderne i jobcentrene et bedre grundlag for at yde en målrettet indsats til gavn for virksomhederne og ikke mindst de ledige. Det er godt, at kommunerne i højere grad selv kan prioritere indsatsen med fokus på, at de ledige kommer i arbejde, siger Thomas Kastrup-Larsen.