Fogedforbuddet mod TV2s skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården har kostet over en million skattekroner.
Nu er forbuddet ophævet og pengene er dermed spildt, skriver TV2 Østjylland.
Aarhus Kommune har modtaget regninger for over en million - nærmere bestemt 1.112.694 kroner -, da man engagerede et advokatfirma til at forhindre TV2s skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården i at nå offentligheden.
Det viser en række fakturaer, som advokatfirmaet Horten har sendt til kommunen, og som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i.
TV2 viser torsdag aften de skjulte optagelser for første gang. Her kan man se, hvordan 90-årige demente Else Marie Larsen udsættes for dybt kritisabel pleje af dem, der er ansat til at passe på hende.
Østjysk folketingsmedlem for SF og medlem af Sundheds- og Ældreudvalget, Kirsten Normann Andersen, ryster på hovedet over
Aarhus Kommunes håndtering af sagen bliver skarpt kritiseret af SF's folketingsmedlem for SF og medlem af Sundheds- og Ældreudvalget, Kirsten Normann Andersen:
- De penge og ressourcer, som man har brugt på for eksempel advokater i den her sag, de kunne i stedet have været brugt på Else og ældreplejen. Vi bør som politikere holde os for gode til at bruge penge på at bekæmpe de pårørende, siger Kirsten Normann Andersen til tv-stationen.
1.112.694 kroner i advokatregninger har fogedforbuddet mod TV2's skjulte optagelser på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus kostet kommunens skatteborgere. (Foto: TV2)
Medlem af Sundhed og Omsorg udvalget for Venstre i Aarhus Kommune, Hans Skou, siger til TV2 Østjylland, at kommunen skal kunne stå inde for den service der leveres til borgerne, og ærgrer sig derfor over, at der er brændt en million af skatteborgernes penge af på advokater.
- Det er mange penge, man har brugt på det, og jeg håber ikke, at det er penge, der nu skal tages fra de varme hænder. De penge kunne have været brugt langt bedre, siger han.
Han peger i øvrigt på, hvordan den massive omtale - siden de første klip fra dokumentaren er blevet frigivet - er et vidnesbyrd om, hvorfor det var vigtigt, at dokumentaren blev sendt, og at fogedforbuddet aldrig skulle have været rejst.
Og det er altså netop dét fogedforbud, som Aarhus Kommune nu har valgt at ophæve, således offentligheden kan få optagelserne, der dokumenterer dybt kritisable forhold, at se.
Dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden" vises torsdag klokken 20.50 på TV2, men kan allerede nu ses på TV2 Play. (Foto: TV2)
Kirsten Normann Andersen mener, at det i stedet for at handle om, hvordan man træffer relevante politiske beslutninger til gavn for de ældre, kommer til at handle om jura og bliver et tovtrækkeri mellem kommunen og de pårørende samt TV2.
- Vi gør os også skyldige i det i Folketinget, og det er et område, hvor vi skal forbedre os. Der er et behov for at kigge på, hvordan vi får skåret på antallet af konsulenter. Og det er denne sag et rasende godt eksempel på, siger Kirsten Normann Andersen.
Fire personer på TV2 er fortsat sigtet i sagen. Det drejer sig om direktør Anne Engdal Stig Christensen, nyhedsdirektør Mikkel Hertz, en redaktionschef samt en journalist.
Dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden" vises torsdag klokken 20.50 på TV2, men kan allerede nu ses på TV2 Play.